Cum iarna a fost lunga si chiar geroasa, fata de ultimii ani, varza murata din balconul-camara, s-a pastrat tare si nu a facut nici floare. Nu mai vorbesc de zeama de varza, limpede si usor acida, care este un adevarat miracol digestiv. 😛
Am scos o varza din butoi, niste ciuperci negre, de plop, ardei gras si rosii din congelator (din cele puse asta toamna) si niste porcarele (carnati si carne afumata), din cele facute la Craciun, din borcanul cu untura.
Marar verde, ceapa uscata si ceapa verde am cumparat din piata, in drum spre casa. Morcovi, pastarnac si telina mai aveam prin camara.
Se toaca varza fideluta. Se stoarce bine, pentru a nu iesi ciorba sarata, acra sau zeama lunga. Se presara niste boia dulce si boia iute peste varza si se amesteca bine.
Secret ! Ca sa fi sigur ca varza nu este prea sarata, o speli in vreo 2-3 suvoaie de apa rece si o lasi dupa fiecare suvoi de apa rece, vreo 10-15 minute la desarat.
Cureti radacinoasele si ceapa, le speli cu apa rece si le dai pe razatoarea mare.
Legumele date pe razatoare, ardeiul gras inghetat, ciupercile inghetate si porcarelele (incalzite in tigaie) taiate in felii mai subtiri, se calesc impreuna in untura de pasare sau in untura de porc in care ai tinut carnatii. Se calesc pana cand legumele se moaie si devin sidefii.
Varza tocata se adauga peste amestecul din cratita si se mai calesc impreuna pana cand varza straluceste.
Se acopera cu apa rece amestecul din cratita. Se adauga o foaie de dafin si cateva boabe de piper negru.
Ciorba se fierbe pana scade lichidul suficient pentru a fi destul de deasa. Se adauga rosiile inghetate, decojite si taiate marunt. Se da in 2-3 clocote. Se pune marar verde tocat fin sau marar la sare, scos din borcanul de asta toamna.
De retinut ! Mararul sarat, din borcan, se spala in 2-3 ape reci, se stoarce bine si apoi se toaca marunt.
De-ale bucatarilor ! In ciorba poti adauga un ou batut sau smantana. Cand se serveste ciorba, adaugi in farfurie, o lingura de smantana. Se pot folosi ciuperci uscate in loc de ciuperci din congelator. Ciupercile uscate se lasa in apa calduta vreo 2 ore, sa se umfle si sa-si recapete prospetimea, inainte de a le toca si pune la calit. In loc de apa, in ciorba se poate folosi zeama de varza, daca este limpede si nu este prea sarata sau prea acra. Zeama de varza se fierbe inainte de a o adauga in ciorba si se aduna floarea cu o lingura de lemn.
Ciorba se serveste fierbinte (sa arda buza), cu ardei iute si mamaliga rece. Ca sa mearga ciorba, inainte de prima lingura, se „incearca” o ceasca de tuica de prune, rece sau fiarta.
Reteta se face de regula, cand afara este ger, dar cum asta iarna nu mi-am adus aminte de aceasta ciorba, am zis ca nici acuma nu este prea tarziu. Am fost doar nevoit sa ma „tratez” cu tuica rece. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Cand serviti masa, aduceti-va aminte de lumina fericirii, care aparea pe fata parintilor si a bunicilor, cat erau ei de mandri, cand puneau pe masa copiilor si a nepotilor, astfel de bucate, retete rare, pastrate cu sfintenie in arhiva de bucatarie a familiei si transmise din generatie in generatie.