Mancare de bame cum fac eu

Bamele sunt tot mai rar de gasit prin magazine. Cand in Balta Brailei se mai cultivau si legume, bamele umpleau rafturile alimentarilor de cartier, fie ca erau conservate in saramura (pentru gatit), fie in ulei (gata pregatite, doar se incalzea cutia). Se vindeau bame crude la aprozar sau aduceau pe furis, micii comercianti (numai ei stiu cum pacaleau mercurialul si pe zbirii pietelor).

Toamna cumpar de la o batrana care aduce la piata, cate o mana de bame, recoltate din gradina proprie. Daca am noroc sa o gasesc in piata, cumpar tot ce are de vanzare (maxim 2 Kg), desi vinde destul de piperat, dar face, ca alege doar bamele tinere, fara prea multe seminte. Bamele oparite se pastreaza in congelator, in pungi din plastic, bine inchise (legate cu ata, la gura).

Am fost surprins sa gasesc in market bame congelate. Nu am stat prea mult sa ma gandesc si am cumparat 2 pachete de cate 450 grame, pentru a le testa, sa vad cum se prepara. In pachet erau bame tinere (majoritatea), dar si bame atoase, pline de seminte, ca doar asa sunt invatati comerciantii – conteaza doar sa atarne greu la cantar. Nu au auzit de calitate ca doar nu sunt multi cei care vand bame in piata si in market.

Cum am cumparat bame gata oparite si congelate, nu a fost nevoie sa le curat si sa le oparesc. Le-am gatit congelate, fara a le lasa sa se dezghete.

Secretul bucatarului ! Cand cumparati bame proaspete, sa alegeti numai pe cele crude, de un verde intens, care nu sunt lemnoase si care au seminte putine. Cumparand bame care sunt mai mari decat degetul mic de la mana, riscati sa nu obtineti un preparat gustos si sa credeti ca reteta nu este buna.

De retinut ! Bamele proaspete se curata de cotoarele lemnoase si se oparesc in apa clocotita, cu sare grunjoasa si cateva linguri de otet alimentar din vin, de 9 grade. Dupa oparire (pana se inmoaie putin, cat sa intre destul de greu varful cutitului) bamele se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Procedand astfel, bamele nu vor mai fi baloase, la preparare si vor ramane intregi, viu colorate si crude.

Puneti intr-o cratita, ardei gras tocat, scos de la congelator (din cel pus asta toamna), ceapa uscata taiata solzi si o ceapa verde tocata marunt. Caliti pana se inmoaie legumele, in untura de pasare. Presarati sare si piper, proaspat macinate. Amestecati cu o lingura de lemn, sa nu se oxideze legumele.

Adaugati in cratita, bamele inghetate. Amestecati toate legumele, cu grija, sa nu se rupa bamele inghetate. Puneti capacul la cratita si potriviti flacara aragazului, la mititel spre mare. Am exagerat putin, dar fiti atenti sa nu se afume bamele, daca focul este prea mare.

Se adauga rosii congelate (din cele puse de cu toamna), decojite si tocate marunt sau suc de rosii (din cel pe care il face sotia mea, toamna) sau pasta de tomate (cumparata din market, daca ati avut noroc si ati cumparat ceea ce trebuie.

Se lasa la fiert pana se omogenizeaza sosul si capata o culoare rosu aprins.

Daca ati cumparat o gaina intreaga din market, pe care ati fiert-o intreaga si apoi ati pus gaina la cuptor, sigur ati pastrat in congelator o bucata de piept de gaina sau o pulpa.

Puteti folosi si piept de pui proaspat, pe care il feliati si il caliti in untura de pasare, la foc mare, pana se rumeneste usor.

Se taie carnea in bucati de marime potrivita si se incalzeste separat, putin, in untura de pasare. Pentru savoare adaugati cateva picaturi de vin alb, sec sau coniac.

Flambati carnea. Cum ? Incercati sa aprindeti vaporii de alcool, tragand cu grija tigaia, pe marginea flacarii aragazului, cu flacara mare la ochiul aragzului.

Atentie ! Focul arde si frige si nu are gura sa strige.

Se pune carnea in mancarea de bame, pentru cateva minute pana se infierbanta bine carnea si se omogenizeaza gusturile. Se tine capacul pe cratita pusa la foc potrivit, pentru ca aburii mancarii sa condenseze pe capac si sa se intoarca sub forma de lichid, in preparat, pentru a grabi omogenizarea gusturilor.

Se presara patrunjel verde taiat fin. Preparatul se  serveste cald, cu muraturi la otet (ultimele, din cele puse asta toamna, ca a venit vara si se servesc acuma salatele de sezon).

Un pahar de vin alb sec nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Nu de altceva, ca sa sesizati miroaznele tainice cum se combina intre ele si cum se sensibilizeaza imediat si papilele gustative.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu va iese reteta din prima, nu disperati si nu renuntati, sigur ati gresit ceva. Insistati si veti obtine o reteta delicioasa.

Ultimul secret al retetei, dar esential pentru reusita ! Bamele nu trebuie sa fie fierte prea mult timp, pentru ca se transforma intr-o masa omogena, care poate deveni baloasa. Momentul ales pentru adaugarea unui ingredient este esential si se alege exact, numai in timp. Doresc tuturor indraznetilor, sa reuseasca reteta, din prima. Sigur nu vor regreta, savoarea preparatului merita un efort gastronomic sustinut. Nu este o rusine daca pana va obisnuiti sa alegeti momentul potrivit, sa caliti separat ingredientele si sa le amestecati doar in final, tinandu-le maxim 3 minute, pe toate la un loc, cu capacul pus pe cratita in care preparati reteta.

15 Comments

  1. Cat costa 1 kg de bame in Bucuresti?

  2. J'aime le français

    Pe la piata la Ramnicu Saract costa cam 10-12 lei Kg.

    Felicitari pt articol persoanei care l-a scris.
    O intrebare, deci cat timp fierbem bamele incat sa nu-si piarda nici gustul si nu sa se moloseasca ?

    • Oparirea bamelor proaspete, in apa fiarta, cu sare grunjoasa si putin otet, dureaza in functie de marimea lor, atata timp cat sa se moaie putin, cca. 3-5 minute. Se incearca. In continuare, pentru a definitiva mancarea de bame, bamele oparite se vor cali impreuna cu ceapa si ardeiul, pana se moaie de tot, sa nu scartaie in dinti. Apoi se adauga rosiile decojite si taiate marunt/ sucul de rosii si se da in cateva clocote.  Bamele congelate se oparesc 1-2 minute (cat sa se decongeleze), in apa fiarta, cu sare grunjoasa si putin otet, doar daca sunt mari si au deja semintele mari. Prin aceasta oparire se evita si balosarea bamelor in mancare. Bamele mici nu se oparesc si se pun congelate, direct in ceapa si ardeiul deja calite si se adauga deasupra sucul de rosii. Se da in cateva clocote. In timp va veti obisnui sa alegeti momentele exacte, cand sa alegeti operatia respectiva. Bafta, insistati, veti reusi cu siguranta !

  3. Alex din DOMNESTI

    Va intereseaza bamele ? sunt producator si va puteti abona la mine toata vara…le puteti culege chiar si personal…

  4. Paula, Hoffman

    Va multumesc frumos!
    Am sa fac , negresit , acum ca stiu cum se fac.
    Imi facea ,mama , cand eram copila!
    Am mai facut, dar pt.ca erau , boloase, le-am aruncat!
    Va doresc, un sfarsit de saptamana placut si linistit !
    Sa-mi mai scrieti ,va rog frumos !
    Va pup cu drag!

  5. Papurica Gheorghe

    Producator de bame in regim ecologic. Langa Bucuresti. Acum am la vanzare bame murate.

    • Puteti sa scrieti reteta dvs. de bame murate si chiar adresa de unde se pot procura bamele proaspete, cultivate de dvs. daca intentionati sa vindeti. Cred ca ar fi destule persoane interesate. Pot trece cu vederea faptul ca va faceti reclama gratis, pe blogul meu.

  6. https://dexonline.ro/definitie/miasm%C4%83

    MIÁSMĂ, miasme, s. f. Emanație rău mirositoare; duhoare, putoare, exalație. [Pr.: mi-as-] – Din fr. miasme.

    sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner

    ….Nu de altceva, ca sa sesizati miasmele cum se combina intre ele si cum se sensibilizeaza imediat si papilele gustative……

    • S-a corectat si s-a folosit un termen delicat. Nimeni nu este perfect, chiar in fuga condeiului care aluneca pe ecran.

  7. Buna ziua!
    Bamele in saramura, cum le preparati?

    • gigipopa

      De regula prepar bame proaspete sau congelate rapid. Nu am cumparat bame in saramura. Candva se gaseau bame gata preparate in bulion. Acestea doar se incalzesc si eventual se pun peste ceapa inabusita. Dupa caz se adauga bulion sau amestec de rosii si ardei capia si/ sau pasta de tomate.
      Nu cred sa fie mare diferenta la bamele in saramura. Fiind in saramura posibil ca bamele conservate sa fie mai sarate. Este bine sa fie spalate in mai multe ape, de preferat apa rece, scurse in sita si apoi preparate dupa aceeasi reteta ca cea descrisa.
      Trebuie avut in vedere cand se asezoneaza preparatul cu sare grunjoasa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*