Ciorba de varza noua si ciuperci

La inceput de toamna, varza noua este inca la moda printre preferatele gospodinelor, pentru gatit. Ciupercile de toate felurile umplu tarabele prin piete. Daca in plus ai reusit sa aduci chiar tu o poala de ciuperci, culese de tine de prin padure, atunci ai ingredientele principale pentru o ciorba deosebita.

Sa fie clar ! Nu indemn pe nimeni sa isi culeaga singur ciupercile din padure. Stiu cat sunt de periculoase, daca nu le cunosti. In acelasi timp nu pot, sa nu promovez gustul deosebit, total diferit, al ciupercilor de padure, fata de cel al ciupercilor de crescatorie care umplu rafturile prin supermarket. Eu imi culeg singur ciupercile, fara a avea impresia ca risc in vreun fel. In niciun caz, nu culeg ciuperci pe care nu le cunosc sau ciuperci pentru care am cele mai vagi dubii, in special pe cele viu colorate.

Sa facem sport ! Miscarea in aer liber si genoflexiunile pe care le faci, pentru a te apleca sa culegi ciupercile prin padure, iti intretin tonusul muscular si de ce nu, voia buna. In natura te simti liber, asculti ciripitul pasarelelor si fosnetul frunzelor din copaci, urmaresti cu privirea luminoasa, veveritele, care zburdalnice isi cara pentru iarna, harnice, nucile, spre ascunzisurile lor.

Ciorba de varza noua si ciuperci.
Ciorba de varza noua si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: varza noua, ciuperci proaspete (la fel de bine se pot folosi ciuperci uscate sau ciuperci congelate), ceapa, usturoi, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), ardei capia, rosii proaspete si/ sau suc de rosii, verdeata (leustean, marar, patrunjel), sare grunjoasa, ulei de floarea soarelui si/ sau untura de pasare, piper boabe, cimbru uscat, smantana grasa, ardei iute.

Se curata radacinoasele de coaja si se spala varza.

Varza taiata fideluta, sarata, lasata sa-si depuna apa, pentru ciorba de varza noua ci ciuperci.
Varza taiata fideluta, sarata, lasata sa-si depuna apa, pentru ciorba de varza noua ci ciuperci.

Varza se toaca fideluta si se sareaza. Se lasa 30 de minute sa se odihneasca, timp in care isi lasa apa. Varza se stoarce si se face guguloaie.

Radacinoasele se dau pe razatoarea mare sau se toaca mai mic, la cutit. Ceapa se taie rondele. Usturoiul se toaca felii marunte. Ardeiul capia sa taie fasii subtiri. Ardeiul iute se toaca marunt, avand grija sa se scoata semintele, pentru a nu iesi ciorba prea iute.

Radacinoasele, ceapa, usturoiul, ardeiul capia si ardeiul iute se calesc impreuna in amestec de ulei de floarea soarelui si untura de pasare pentru ciorba de varza noua si ciuperci.
Radacinoasele, ceapa, usturoiul, ardeiul capia si ardeiul iute se calesc impreuna in amestec de ulei de floarea soarelui si untura de pasare pentru ciorba de varza noua si ciuperci.

Se incinge intr-o oala de inox, un amestec de ulei de floarea soarelui si untura de pasare in care se calesc radacinoasele, ardeiul capia si ardeiul iute, ceapa, usturoiul, numai atat cat sa sticlesca ceapa. Se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat.

Se adauga varza stoarsa si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se continua calirea tuturor ingredientelor.

Varza noua adaugata peste legumele calite, se calesc impreuna pentru ciorba de varza noua si ciuperci.
Varza noua adaugata peste legumele calite, se calesc impreuna pentru ciorba de varza noua si ciuperci.

Se adauga ciupercile taiate felii sau lasate intregi daca sunt mai mici. Rosiile mici lasate intregi si rosiile mai mari feliate, se adauga peste legumele calite.

Se toarna apa fiarta peste amestecul de legume si ciuperci, cat sa le acopere.

Se fierbe ciorba pana se moaie varza si se sparg rosiile, lasandu-si sucul minunat in ciorba.

Ingredientele pentru ciorba de varza noua si ciuperci care se calesc impreuna.
Ingredientele pentru ciorba de varza noua si ciuperci care se calesc impreuna.

La sfarsitul fierberii se adauga suc de rosii cum face sotia mea si se mai lasa in cateva clocote. Se adauga in ciorba o crenguta de cimbru.

Verdeata si suc de rosii adaugate in ciorba de varza noua si ciuperci.
Verdeata si suc de rosii adaugate in ciorba de varza noua si ciuperci.

Verdeata (leustean, patrunjel, marar) tocata marunt se adauga la sfarsitul fierberii ciorbei. Se pune capacul pe oala si se lasa la macerat timp de 30 de minute.

Numai pentru gurmetii profesionisti ! Nu este nicio greseala daca se adauga in ciorba, o data cu verdeata, un ou de gaina, batut cu o furculita si dres cu zeama de lamaie.

Truc in bucatarie la adaugare ou in ciorba fierbinte ! Pentru ca oul sa se repartizeze uniform in ciorba, fara a se forma zdrente, peste oul batut cu furculita si dres cu zeama de lamaie si anestecat cu verdeata, se adauga un polonic de ciorba fierbinte si se amesteca bine cu furculita, apoi se toarna amestecul, treptat, in oala cu ciorba, amestecand in oala cu polonicul.

Ciorba de varza noua si ciuperci se serveste calduta (fierbinte pentru gurmanazii profesionisti), cu smantana grasa si ardei iute.

Mamaliga calda pentru ciorba de varza noua si ciuperci.
Mamaliga calda pentru ciorba de varza noua si ciuperci. 

O mamaliga calda „pune capacul” la un pranz servit sub bucuria zilelor de toamna.

Daca tot a inceput toamna, un paharel cu tuica de prune nu poate fi refuzat de meseni.

Am ales si o poza cu ciupercile culese din padure.

Ciuperci de la mama lor, culese din padure, pentru ciorba de varza noua si ciuperci.
Ciuperci de la mama lor, culese din padure, pentru ciorba de varza noua si ciuperci.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fara a dori, sa ma repet, cred ca a manca sanatos este ceva normal, iar a cauta ingrediente naturale, este ceva de la sine inteles. Sa ne reapropiem de natura, ea ne ofera ingrediente minunate pentru toate gusturile. Sa nu uitam insa ca natura trebuie protejata, pentru ca si urmasii nostrii sa poata beneficia de aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *