Ciuperci umplute cu carne afumata, la cuptor

Am mai gasit prin congelator un pachet de carne afumata, din cea pregatita in decembrie 2010. Imi place sa pregatesc in casa, carnati proaspeti si carne de porc (spata, costita, pulpa), cumparata din macelarie sau direct de la producator. Carnea portionata, o tin cateva zile la sare si usturoi, apoi o dau la fum, impreuna cu carnatii. Pun carne afumata si carnati la borcan, in untura, dar pastrez si invelita in hartie si apoi in punga de plastic alimentar, tinuta in cutia de fructe (pentru 2-3 luni) sau la congelator pentru 5-6 luni.

Ingrediente de trebuinta pentru reteta. Carne afumata, macra sau cu putina grasime, ciuperci albe sau maronii, mai mari, verdeata (patrunjel si marar), usturoi verde si ceapa verde, cascaval si/ sau branza telemea de oaie.

Se poate folosi carne de porc, afumata, bacon afumat sau costita afumata, cumparate din macelariile bio. Se poate folosi si carne de vita, afumata si putina slanina de porc, afumata.

Bine de stiut ! Produsele din market, se afuma cu niste lichid cu miros de fum (asa am citit undeva ?!), care asigura productivitate, dar din pacate, nu si gust.     🙁       Concluzia: de evitat cumparaturile de afumatura din market.     🙂

Mare pacat ! Este cam devreme pentru cules o cantitate mai mare de ciuperci, din padure, desi a plouat. Am cumparat ciuperci din market. Aveam un amic care producea ciuperci in crescatoria proprie, dar se pare ca a dat faliment, ca nu a mai aparut de vreo 10 luni, pe piata. Ciupercile amicului, erau aproape la fel de gustoase ca cele culese din padure. Miceliul ciupercilor era adus direct din padure si replantat in saci cu pamant negru amestecat cu foioase, in beciul casei, transformat de amicul meu, in crescatorie de ciuperci.    🙁

Ciupercile se curata de nisip si se spala daca este cazul, apoi se lasa la scurs, intr-o sita. Se taie cotoarele ciupercilor si se feliaza.

Se toaca marunt, la cutit, carnea afumata. Se taie in rondele, ceapa si usturoiul. Verdeata se toaca marunt. Pentru un gust mai intens, se feliaza si 2 catei de usturoi.

Se da pe razatoarea mare, niste telemea de oaie, mai tare. Cascavalul afumat se taie felii subtiri si apoi in cuburi. Daca se foloseste parmezan, cumparat la pachet, acesta este deja dat pe razatoare.

Carnea afumata, tocata marunt se caleste, doar cat sa prinda luciu, in foarte putin ulei (dupa cat este de grasa carnea afumata), la foc molcom.

Cotoarele ciupercilor, taiate feliute, se calesc intr-un amestec de unt si ulei de masline, pana prind culoare, la foc potrivit. Untul va da stralucire ciupercilor, iar uleiul de masline va impiedica untul sa se arda. Peste ciupercile calite se picura coniac sau vin alb sec, pentru un gust desavarsit.

Bine de stiut ! Nu exagerati cu alcoolul. Aburii alcoolului nu se flambeaza. Coniacul/ vinul se picura doar ca se dea gust.

Se pune piper boabe, proaspat macinat, dupa gust. Nu se pune sare. Au destula sare, branza si cascavalul, care se vor adauga ulterior.

Mici secrete ! Pentru un gust intens si putina iuteala, se poate presara boia de ardei iute, dupa gust. Boiaua va colora in rozaliu branza, care se va topi ulterior, inobiland aspectul preparatului.

Peste ciupercile calite, se pune verdeata tocata (ceapa, usturoi, marar, patrunjel), marunt. Verdeata nu se caleste, doar se amesteca cu ciupercile calite.

Se umplu cu o lingurita, palariile ciupercilor, cu cotoarele calite si cu carnea afumata, tocata la cutit. Se pune deasupra un strat de branza data pe razatoare si drept capac, o felie de cascaval.

Tava cu ciuperci se introduce in cuptorul incins, la foc mediu. Se urmareste, prin fereastra aragazului, pana incepe sa curga cascavalul, peste ciuperci.

Pentru accentuarea gusturilor, se presara pe ciupercile abia scoase din cuptor, piper boabe, proaspat macinat.

Tava cu ciuperci se acopera cu o folie din staniol, pentru 15 minute, pentru ca ciupercile sa redevina mustoase.

Preparatul se serveste ca un aperitiv cald. Se poate servi si drept garnitura la o friptura de vita sau la o friptura de berbecut, inabusite, in bere neagra.

Ciupercile merg grozav de bine, cu vin alb, sec, rece, daca sunt servite drept garnitura si cu o tuica veritabila, de pruna, daca se servesc ca aperitiv.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de faptul ca ciupercile se gasesc mai tot timpul anului, de vanzare, in market. NU indemn pe nimeni sa culeaga ciuperci, din padure. NU sfatuiesc pe nimeni, care sunt ciupercile comestibile si care sunt cele otravitoare. Nu recomand nimanui, sa cumpere ciuperci din piata, de la precupete sau de la omuletii oachesi. Sunt prea multe cazurile, cand ciupercile au facut victime (in special printre copii), care au consumat ciuperci, care chiar daca nu au fost ciupercile, otravitoare, locurile de unde au fost culese ciupercile, erau infestate cu substante toxice, de la stropitul padurilor sau a izlazelor. Mai sigur este sa se cumpere ciuperci, din marchet, desi gustul celor culese din padure este cu totul diferit.     🙁

Ca ciupercile, dupa ploaie ! Stam pitite. Suntem proaspete. Abia a trecut ploaia. Te mai asteptam mult, pana sa apari, sa ne culegi ?     😛

Tare frumoasa este natura aceasta !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*