Caldura a navalit peste noi. Disconfortul termic este tot mai prezent. Cum ajutam organismul, sa treaca mai usor peste starea de moleseala care ne cuprinde ? Gatim retete considerate mai usoare, cu pui, peste, legume, fructe, fara a uita ca si aceste retete trebuie sa fie gustoase, sanatoase si aratoase.
Pentru reteta de astazi, ingredientele de trebuinta sunt: un caras sau un crap, de 1,5 -2 Kg, intreg, paste fainoase colorate (pene, melcisori, sfredele, etc.), ciuperci, smantana, verdeata, ulei de masline si ulei d efloarea soarelui, unt.
De ce am ales paste fainoase colorate ? Le-am cumparat de la plafar si pe respectivii comercianti, nu i-am depistat inca, ca ar incerca sa ne tromboneasca cu ce scrie pe punga. 🙁 🙂 Am ales niste paste din faina de grau, cu spanac. Mi-a placut forma lor, de sfredel. Mai erau taietei cu ardei gras si melcisori cu rosii.
Pestele se curata de solzi si la interior. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita. Se taie capul si coada, care se pun bine, la congelator, pentru o ciorba sau un bors de peste, pentru cand solicitarea familiei va trebui onorata. 😛
Trunchiul carasului/ crapului se portioneaza in 4 bucati, de dimensiuni respectabile.
Ciupercile se curata de nisip/ pamant, frunze si ce or mai avea pe ele. Unii bucatari mai sofisticati, recomanda sa nu speli ciupercile, ci sa le cureti de pielita. Asa o fi, ca doar sunt de meserie si de altfel, ei folosesc doar ciuperci de crescatorie. 8)
Eu care culeg ciuperci, din padure si stiu cat de murdare pot fi uneori, nu indraznesc sa le iau doar pielita. Le spal in mai multe ape si le las sa se scurga intr-o sita.
Ciupercile se taie in feliute si se calesc intr-un amestec de unt si ulei de floarea soarelui. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Se toaca rondele, o ceapa alba, uscata, mica. Un catel de usturoi se toaca marunt. Ceapa si usturoiul se calesc impreuna cu ciupercile, la foc potrivit, doar cat sa se moaie ceapa si sa devina sticloasa.
Se stinge cu niste vin alb, sec. Merge si cu coniac sau un vin roze, daca nu ai la indemana, vin alb. Ciupercile vor capata o culoare rozalie. Cand aburii alcoolului s-au evaporat si gustul fructului da aroma ciupercilor, se ia tigaia de pe foc.
Alcoolul se poate flamba. Nu indraznesc sa spun, cum. Nu vreau sa fiu blagoslovit de cei mai putin indemanatici, care s-ar putea parli pe maini. 🙁 Ar fi mare pacat, sa transformi un mic festin, intr-o goana dupa unguente contra arsurilor. 🙁 Totusi, pentru gurmanzii indrazneti – se trece in viteza, chibritul aprins, din lateral, la cca. o palma deasupra vaporilor care se degaja din tigaia cu ciuperci, care se calesc la foc potrivit.
Pazea, la flacara care se aprinde instantaneu ! 😛 Si daca totusi s-a intamplat necazul, se tin mainile, cateva minute, in jet de apa rece. Mainile se ung apoi cu ulei de floarea soarelui, pe arsuri.
Se adauga 2-3 linguri de smanatana grasa, pentru consistenta preparatului.
A nu se uita ! Smatana se inglobeaza, numai dupa ce s-a luat tigaia de pe foc, ca sa nu se branzeasca smantana. Se amesteca, nu prea furios, cu lingura, pana cand smanatana se face o pasta, cu ciupercile, fara a le sfarama.
Intr-o tigaie, se incinge un amestec de ulei de masline si unt, cumparat de la ciobani. Pentru un gust deosebit, se calesc 2 catei de usturoi, o crenguta de rozmarin si cateva feliute de ardei iute. Cateii de usturoi se scot cand devin maronii, pentru a nu da gust amar pestelui.
Intr-un bol de sticla se bat 2 oua de gaina, proaspete, din cele cu galbenusul auriu, cumparate de la precupete din piata. In oul batut se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Bucatile de peste se tavalesc prin putina faina de grau si prin oul batut.
Pestele se prajeste, la foc mare, pe ambele parti, cate 5-6 minute, pe fiecare parte, in amestecul de unt si ulei de floarea soarelui. Se intoarce cu un cleste de bucatarie si o paleta, cu grija si respect pentru peste, sa nu-l rupi si sa-i strici fasonul.
Pastele fainoase se fierb in apa clocotita, cu putina sare si o lingura de ulei de masline, pentru o savoare deosebita. Fierberea dureaza pana se moaie usor pastele, cca. 10-12 minute sau mai sigur, dupa cum scrie pe punga cumparata de la magazin. 😀
Pastele fierte se iau cu o spumiera si se pun in tigaia cu ciuperci si smantana. Se perpelesc la foc potrivit, pentru 2-3 minute, amestecand cu o lingura de lemn sau cu un cleste de bucatarie. Se presara verdeata, patrunjel si marar verde, tocate marunt.
Pe fiecare bucata din carasul rumenit, se pune cate o strelice de unt solid, sa se scurga pe peste si sa-l inobileze, cu gustul de unt proaspat, fragezindu-l in acelasi timp.
Preparatul se serveste cu zeama de lamaie si cu sosul in care s-a prajit pestele, picurat din belsug, pe bucatile de caras si pe pastele fainoase. Gurmanzii adevarati nu pot renunta la mujdeiul de usturoi verde, cu iaurt sau la mujdeiul de usturoi uscat.
Un paharel de vin alb, sec, rece, face festinul deosebit.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In ultimul timp nu prea am mai marsat pe reguli stricte, pentru protectia gospodinei, in bucatarie. O lipsa a mea sau doar din grija de a nu agasa prea tare, cu atatea masuri preventive ? Si una si alta. Paza buna, pazeste totusi, de primejdia rea – un slogan sfant pentru cei care lucreaza cu foc, cu lichide si vase (cratite, oale, tigai) fierbinti, cu cutite bine ascutite.