Cod cu salata de legume, la abur

Cumpar peste congelat foarte rar si de regula macrou, care este un peste gras, care se prepara foarte bine la cuptor. Prefer pestele proaspat, intreg, pe care poti sa-l transezi cum doresti.

Oferta pe piata este variata, in special de peste congelat sau peste refrigerat. Se aduce peste refrigerat din Grecia, din Norvegia, din Spania. Peste congelat se aduce de prin toata lumea. Se aduce dorada, somon, hering, stavrid – specii care nu cresc pe la noi.

Baltile Dunarii nu mai sunt rentabile pentru afaceristi, pestele se vinde mai scump. Nu conteaza pentru comercianti, ca savoarea pestelui autohton este deosebita. Poate de aceea a ajuns pestele mai scump decat carnea.

Oferta de peste proaspat, care “misca” in galantar, printre gheturi, este destul de limitata, desi baltile concesionate de stat, ofera crap, pastrav, caras. A disparut aproape complet mreana, cleanul, avatul – pesti de apa curgatoare.

Parca pestele de crescatorie de azi, nu are gustul pestelui copilariei mele, pe care il prindeam pe rau. De ce ? Se prinde tot mai putin peste autohton, pe rauri sau in Delta Dunarii si ajunge in galantare tot mai rar. De ce oare ? Greu de raspuns, dar sigur si pe pescari i-a ajuns “reforma”, adica concedierile, iar fostele gospodarii colective de pescari (nu sunt sigur ca se numeau asa) au disparut, in locul lor aparand “investitori”, adica chilipirgii si profitori cu abonament ai afacerilor cu statul.

Am gasit in pescarie, cod alb, fara cap, dar nu din cel pe care il aduceau tata si bunicul cand veneau de la oras, adica “cumparat la metru”, niste bucatoaie paralelipipedice, din care mama si bunica scoteau fileuri de peste lungi si groase.

Caut de ceva vreme un peste gustos. Pestele meu preferat – platica, crapul, carasul (prins in baltile Dunarii), il gasesti tot mai rar. Stiuca si scrumbia de Dunare se gasesc doar in sezon, in februarie- aprilie, bibanul romanesc a disparut de pe piata. Salaul creste mai nou tot in balti – crescatorii.

Mi-am propus sa folosesc aparatul cu abur, cumparat de ceva vreme de sotie.

Se lasa codul sa se dezghete, se spala cu apa rece si se curata bine in interior. Se lasa la zvantat, intr-o sita. Se unge cu ulei de masline, se stropeste cu zeama de lamaie, se sareaza si pipereaza, dupa gust. Se lasa la macerat, intr-o punga, inchisa bine, la rece, in frigider, 30 de minute.

Cat timp se macereaza pestele, cureti si speli legume (cartofi, sfecla, ceapa, morcovi, telina, patrunjel, pastarnac, conopida, praz, dovlecei, vinete, castraveti, etc.), de care iti face placere, in orice combinatie doresti. Se taie legumele in bucati mai mari, care sa se faca la abur cam in acelasi timp cu bucata de peste (scrie in cartea aparatului, cat timp dureaza, in functie de greutate). Legumele taiate se lasa sa se scurga bine de apa, intr-o sita.

Se aseaza legumele si pestele, pe etajele aparatului, dupa perioada necesara pentru a se face. Se pun condimente (piper boabe, foi de dafin, menta, etc.) in lacasul special al aparatului. Nu se pune sare, in lacas (nu stiu de ce).

La ultimul etaj al aparatului se pune orez (prespalat), cu 2-3 linguri de untura de pasare si se acopera cu apa. Se pune apa in rezervorul aparatului.

Se porneste “magaoaia” si se admira peisajul – adica aburul cum se ridica prin aparat, cum condenseaza si cum se fac legumele vazand cu ochii (ies aburi din ele si “simti” cum se inmoaie, dupa miasmele care te inconjoara).   😀

Cand totul este gata, intervine priceperea goscodinei (asa ziceau copii mei cand erau mici).   8)

Legumele se taie in forma agreata de meseni, se “sfintesc” cu ulei de masline si zeama de lamaie, se presara patrunjel verde, se pune sare si piper dupa gust.

In orez se poate pune niste ceapa prajita si/ sau ciuperci trase in unt, marar verde, tocat fin. Se sareaza si se pipereaza.

Reteta se serveste calda, cu lamaie sau cu mujdei de usturoi verde si iaurt.

Nu poate sa lipseasca un pahar de vin alb demisec.    😛

Daca ai pus la abur mai multe legume si mai variate, poti face separat o salata de legume facute la abur, care se serveste calda sau rece.

In salata rece poti sa adaugi un ou fiert tare, taiat bucati, castravete murat sau castravete verde, salata verde, leurda sau spanac proaspat, ceapa rosie taiata solzi, etc.

Se pot pune si legume inghetate, la aparatul cu abur: brocoli, varza de Bruxelles, amestec mexican de legume.

Daca amesteci legumele facute la abur cu legume proaspete, de sezon: ridichi, castravete, varza alba sau rosie (tocata fin) si/sau cu salata verde, spanac, leurda, vei obtine ceva deosebit de gustos si sanatos. Parca nici nu mai ai nevoie de carne sau de peste.   8)

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Fiti sinceri cu voi insiva si recunoasteti ca va place sa mancati (si inca cum   🙂   ), chiar daca de multe ori “sariti parleazul” si cand va uitati in oglinda, parca nu va mai recunoasteti. Limitati-va sa mancati strictul necesar pentru varsta si greutatea voastra. Sigur puteti. Sau poate nu.   😛

Reteta de astazi, sigur, are putine calorii, nu stiu cate. Daca reusiti sa mancati de 5 ori pe saptamana salata de legume facute la abur si de alte 2 ori pe saptamana si peste, va veti pastra, sigur, greutatea ideala (sau cel putin asa sper).   😛

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*