Cotletul de miel/ ied este partea din animal care dupa pulpa si muschiulet este cea mai cautata de catre bucatari pentru pregatirea unor retete cu cat mai simple, cu atat mai delicioase. Gatit la gratar sau la cuptor, cotletul este usor de preparat si poate fi servit cu sau fara garnitura, cu sau fara sos.
Carnea de miel/ ied fiind de obicei, frageda, nu este nevoie sa fie pusa la macerat.
Aceasta reteta poate fi pregatita si din cotlet de oaie/ berbecut, caz in care macerarea este indicata pentru a se obtine un preparat deosebit de savuros.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un cotlet intreg de miel, cartofi (de preferat cartofi noi), condimente (boabe de piper, crengute de cimbru, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de rozmarin, 5-6 boabe de coriandru, 2-3 cuisoare, 2-3 boabe de enibahar, sare grunjoasa, usturoi verde, pasta de mustar.
Cotletul de miel se lasa cu grasimea pe el. Ar fi o adevarata „crima culinara” sa se indeparteze grasimea. Nu se unge cu ulei/ untura de porc. Saul (grasimea) va forma o crusta in timpul coacerii, iar sub crusta va ramane tot mustul din carne.
Cotletul de miel si condimentele se pun intr-o tava de copt. Se adauga un praf de sare grunjoasa.
Sa facem putin reclama ! Cotletul de miel, privit din alt unghi, scoate in evidenta textura deosebita a bucatii de carne cu os si a stratului de grasime, esential pentru pregatirea la cuptor. De observat si culoarea rozalie a carnii de miel crud.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 10-15 minute, timp in care crusta formata din saul de miel va deveni usor aramie.
Pentru o condimentare deosebit de puternica a preparatului. In acest interval de timp, cand temperatura in cuptor este ridicata, condimentele se vor praji in grasimea scursa din carne. Sfaraitul carnii ne va ghida in timp, pe toata durata cat flacara din cuptorul aragazului este mare.
Dupa 5-10 minute de stat tava in cuptor, pentru a da o aroma suplimentara preparatului, in tava de copt se pun 1-2 fire de usturoi verde. Daca am lasa firele de usturoiul de la inceput, la flacara mare, riscam ca usturoiul sa se coaca prematur si sa dea un gust amar preparatului.
Cotletul de miel a devenit aramiu, usturoiul si-a schimbat si el putin culoarea de proaspat, condimentele s-au prajit, frunzele de dafin verzi au devenit crocante.
Ce mustar alegem ? Cotletul de miel devenit aramiu se scoate din cuptorul aragazului si se unge cu pasta de mustar. Mustarul folosit (iute, dulce, clasic, cu sau fara boabe) da preparatului gustul preferat al fiecarei gospodine. Gurmetii de profesie vor fi incantati de varietatea gustului.
In tava de copt s-a strans suficienta grasime pentru a putea continua coacerea carnii, sub abur.
Tava de copt se acopera cu hartie de copt, umezita cu apa rece si stoarsa.
Se reduce focul la cuptor, la potrivit si se introduce tava de copt in cuptorul aragazului pentru 35-40 de minute, in functie de marimea cotletului de miel.
Se scoate tava din cuptorul aragazului, folosind manusi de bucatarie. Cartofii curatati de coaja se adauga in tava de copt, in grasime.
Cartofii noi sunt de preferat. Acestia se curata folosind buretele de sarma, utilizat in bucatarie.
Cartofii spalati si curatati se tin in apa rece cu sare grunjoasa in care s-au adaugat cateva picaturi de zeama de lamaie, pentru a nu se inegri.
Se reintroduce tava acoperita cu hartia de copt, in cuptor, pentru 15-20 de minute.
Se scoate tava din cuptor, se intorc cartofii in tava si se reintroduce tava in cuptorul aragazului, la foc potrivit, fara a fi acoperita cu hartia de copt, pentru 10-15 minute, timp in care cartofii se vor rumeni, iar carnea se va coace exact cat este necesar.
Tava de copt se scoate din cuptorul aragazului si se acopera cu hartia de copt pentru 10 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa.
Daca nu va plac cartofii imbibati de grasime ! Inainte de a reacoperi tava cu hartie de copt, cartofii se scot intr-o cratita acoperita cu capac (ca sa fie cartofii mentinuti calzi) din tava de copt, folosind o spumiera.
Preparatul se serveste pe farfurii incalzite pentru a nu se slei grasimea pe farfurie.
Preparatul poate fi servit cu mujdei de usturoi verde – vezi mujdeiul la romani.
O salata de sezon nu poate lipsi – leurda, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline, zeama de lamaie.
Ce sarbatoare ar mai fi aia, daca nu ne-am omeni cu niste pahare de vin alb sau rosu, sec sau demisec si chiar dulce ? Fiecare cu gustul lui.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati sa ciocniti niste oua rosii si sa urati celor dragi toate cele bune, frumoase si sanatoase impreuna cu Hristos a inviat !