Crap cu sos de rosii, la cuptor

Nicio masa fara peste ! Lozinca, scrisa cu majuscule, pe  niste ecrane imense, care te intampina pe tine, cumparatorul, in goana dupa de-ale gurii, pentru a-ti hrani familia, cum intrai intr-o alimentara, pe vremea lui ceasca. In galantare tronau zeci de cutii din carton, cu peste inghetat, adus din oceanele lumii, de traulerele flotei de pescuit a tarii (acea flota, care astazi, nimeni nu stie unde a disparut, cine a pus laba pe ea si cine sunt profitorii de pe urma “disparitiei” acesteia). De cele mai multe ori, ieseai din magazin, cu banii in buzunar, ca doar nu cumparai in fiecare zi stavrid (singurul peste care se aducea) si pelete de creveti (faimoasele pungi vietnameze, celalalt articol care popula rafturile din alimentara).

Astazi, te intampina in pescarii si in raioanele cu peste ale majoritatii magazinelor, galantare pline cu fel de fel de tipuri de peste (proaspat sau congelat) si fructe de mare, borcane cu icre diverse. Pretul acestora, de multe ori prohibitiv, te scutura la buzunar si de cele mai multe ori esti in dubiu, sa cumperi 1,5 Kg de carne sau 1 Kg de peste.      🙁

Pestele ramane un aliment de baza in bucataria de azi si nu trebuie sa lipseasca de 1-2 ori/ saptamana, din alimentatia unei familii. Asa zice nenea doctorul si nutritionistul.       😀

Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 crap proaspat, de 1,5-2 Kg sau 2 crapi mai mici; suc de rosii/ rosii proaspete, ceapa, ardei gras, usturoi, patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru, rozmarin, 1 ardei iute, o lamaie, ulei de masline.

Pestele proaspat se curata de solzi si la interior. Se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita. Se sterge cu o carpa curata sau se tamponeaza cu prosoape din hartie, absorbanta.

Se stoarce zeama de lamaie pe peste si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Se lasa la macerat, in frigider, la rece, pentru 20 de minute.

Tineti minte ! Pregatirea pestelui, pentru macerare, este obligatorie, pentru un gust deosebit, al preparatului. Pestele se “trateaza” si la interior, nu numai pe deasupra.      😛

Pestele se aseaza intr-un vas termorezistent si se unge cu ulei de masline, pe ambele fete si la interior.

Se presara cimbru uscat. Se adauga in vas, boabe de piper, foi de dafin, 2-3 catei de usturoi, o ramurica de rozmarin, cateva rondele de ardei iute.

Nu strica sa picuri niste vin alb, sec, asa cat sa-i dai savoarea de struguri, pestelui.       😕

Secretul bucatarului ! O legatura de ceapa verde, taiata rondele, se caleste in ulei de masline, impreuna cu 2-3 catei de usturoi, feliati si cateva rondele de ardei iute. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Amestecul se imprastie deasupra pestelui si la interiorul acestuia, pentru un gust intens.

Gastronomie adevarata si arta culinara pura ! Inainte de a aseza pestele in vasul termorezistent, acesta se unduieste cate 1 minut la foc iute, pe ambele fete (in lichidul de macerare, in care s-a pus niste unt proaspat), intr-o tigaie speciala pentru peste.

Pestele se acopera cu un strat gros de suc de rosii cum face sotia mea (vezi reteta pe blog).

Trebuie sa ne descurcam cumva ! Nu aveti suc de rosii, mare pacat.      🙁       Nu disperati. Puteti folosi rosii decojite, de la cutie. In ultima instanta, puteti folosi si pasta de rosii si ardei, din comert, chiar daca are amidon.       🙁       Pasta de rosii se dilueaza in putina apa calduta.

Gospodinele adevarate nu renunta ! Daca mai aveti prin frigider ultimele rosii proaspete si ceva ardei gras, puteti prepara la iuteala un suc de rosii, din ceapa, taiata rondele; cateva felii de ardei gras, rosu; 2-3 catei de usturoi, taiati feliute; rosii decojite, taiate marunt. Rosiile proaspete, tinute mai intai, 1 minut in apa calda, se decojesc usor. Ingredientele se calesc in ulei de masline si amestecul se da in fiert, pana se obtine un suc ceva mai gros. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 25-30 de minute (dupa marimea pestelui).

Cum incercam daca pestele este gata ? Pestele este facut, cand varful cutitului intra usor, langa cap si nu iese sange.

Mai trebuie sa amintesc ? Poate este util pentru invatacei in ale bucatariei, sa spun ca folosirea manusilor de bucatarie este obligatorie, cand manevrezi vase fierbinti.      8)      Sunt pline marketurile de tot felul de manusi. Daca totusi nu aveti la indemana manusi, cu siguranta veti gasi prin casa niste carpe mai groase cu care sa manevrati vasele fierbinti.

Nu uitati ! Prevederea este mama intelepciunii. Un unguent pentru arsuri termice, este de preferat sa fie in trusa medicala, aflata la locul stiut de toti membrii familiei. Daca s-a terminat unguentul si ati patit-o, spalati sub jet de apa rece locul ars, cateva minute si ungeti cu ulei de floarea soarelui din abundenta. Veti evita astfel basicarea locului arsurii si spargerea ulterioara (Uf, neplacuta, uneori chiar dureroasa), a basicilor formate.

Se presara verdeata, taiata fin, pe pestele cald.

Preparatul se serveste cald, cu o jumatate de lamaie alaturi si cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece.

Rezista oare, cineva, sa nu moaie o bucata de mamaliga rece (tarcata cu urmele gratarului din tuci), in sos, pe care sa o “inghesuie” in gura, dupa o bucata de peste ?       😕

Era sa uit ! Un pahar de vin alb, rece, sec, nu poate lipsi.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca nu sunteti fani ai pestelui, sariti peste acest lucru, incercati sa preparati aceasta reteta si sincer, cred ca nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*