Crap la gratar, cu sfecla rosie si ciuperci

Duminica sunt Floriile. Traditia zice ca se mananca peste de catre cei care au tinut tot postul Pastelui. Pot manca si ceilalti, nu-i opreste nimeni.

De ce poza preparatului final, apare la inceput ? Pofticiosii trebuie mai intai sa priveasca si apoi se intereseaza cum se prepara. Daca s-ar putea transmite prin internet si mirosul, atunci pofticiosii ar deveni cu siguranta, gurmanzi. Ce sa mai zic despre deliciul preparatului, daca s-ar putea transmite pe net ? Cu siguranta, toti gurmanzii de ocazie, amatori, ar deveni gurmanzi adevarati, profesionisti cu statut, drepturi si obligatii, membrii activi ai unor asociatii sau organizatii de profil.     😀

Secret bine tinut ! Pestele cald, abia luat de pe gratar, se innobileaza cu o lingurita de unt proaspat, pentru a-i conferi stralucire. Mirosul de peste va fi mai accentuat, iar gustul miraculos. Cand untul incepe sa se topeasca si sa invaluie bucata de peste, se presara, pe peste, piper boabe, proaspat macinat sau cateva firisoare de boia iute.

Cotletele de crap roamanesc, mai groase, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se picura ulei de masline si se stoarce o lamaie, peste peste. Se pun si cateva firisoare de cimbru uscat. Se rostogoleste pestele de cateva ori prin lichidul format si se tine la rece, in frigider, pentru 30 de minute, timp in care pestele se macereaza suficient, pentru ca atunci cand va fi pus pe gratar, sa nu se usuce.

Cat timp se macereaza pestele, se spala niste ciuperci albe, proaspete si se lasa la scurs, intr-o sita. Se tamponeaza cu hartie absorbanta. Se taie coditele ciupercilor si se amesteca cu cateva suvite de bacon afumat sau sunca taraneasca afumata.

Se umplu palariile ciupercilor, cu amestecul de codite de ciuperci si afumatura. Se pun cateva picaturi de ulei de masline sau o strelice de unt proaspat, pe fiecare ciuperca. Se presara piper boabe, proaspat macinat. Nu trebuie sare, are destula, sunca sau baconul.

Gratarul se pune pe flacara mare a aragazului. In cuva gratarului se pune apa, frunze de dafin si boabe de piper. Pe gratar se pun cotletele de crap. Cand se intoarce pestele, dupa cca. 20 de minute, se pun si ciupercile pe gratar.

Se pune capacul gratarului si se potriveste focul, mare.

Atentie deosebita ! Flacara focului fiind mare, apa din cuva gratarului se evapora repede. Se mai salta din cand in cand capacul gratarului, pentru a completa cu apa rece, in cuva, daca este nevoie. Nu de altceva, dar este pacat sa se arda cuva unui asemenea gratar minunat si in plus sa „poluezi” atmosfera placuta, din bucatarie, cu fum si miros de email ars.      🙁

Pe gratar, pestele capata striuri placute la privit.

A nu se uita ! Cand se intoarce pestele, se mai pune lichid, din cel in care a macerat. Nu este nicio greseala daca scapi cateva picaturi de lichid si peste ciuperci. Ciupercile vor ramane mustoase.      😛

Cat timp se frige pestele, ai ce face. Pui niste sfecle rosii, mici, spalate bine, scurse de apa si taiate pe jumatate, cu coaja cu tot, pe o hartie de copt, intr-o tava de inox, in cuptorul aragazului, bine incins.

Sfecla se va coace, la foc potrivit, in cca. 30 de minute. Se curata de coaja si se face o salata de sfecla rosie, cu patrunjel verde, tocat fin, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, ulei de masline si zeama de lamaie sau otet de mere si miere.

Preparatul se consuma cald. Cine doreste poate adauga zeama de lamaie sau mujdei de usturoi verde, frecat cu iaurt. Merge de minune un pahar de vin alb, demisec, rece.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati, daca vreti sa serviti peste la masa de Florii, cumparati pestele proaspat, cu 2-3 zile inainte de sarbatoare, altfel riscati sa va multumiti cu peste congelat sau cu fitofag. Pestele intreg, de 1-2 Kg, proaspat, curatat, in care s-a pus la interior un praf de sare, se pastreaza la rece, in frigider, pe o farfurie din portelan, acoperita cu o folie din plastic alimentar, cat mai bine stransa, in jurul farfuriei. Pestele nu este nevoie sa fie congelat, daca se pastreaza in frigider 1-2 zile. Daca vreti sa congelati pestele, acesta trebuie portionat si pus separat in pungi din plastic alimentar. Se va decongela, in frigider, in 6-8 ore, inainte de preparare. Pestele pentru gratar nu se decongeleaza prin soc termic (cufundare in apa clocotinda) sau in timp, la temperatura camerei. Pierde din savoare, dupa preparare. Prin soc termic se decongeleaza doar pestele feliat, si fructele de mare, care se prajesc imediat, dupa decongelare.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *