Friganele rapide, la cuptor, cum fac eu

De multe ori, din varii motive, tocmai s-a terminat mancarea pregatita din timp, la pranz si esti nevoit sa inventezi ceva, repede, frugal, pentru cina, cu un scop declarat, de a domoli foamea copiilor si cu un scop mascat, pentru a-i momi, pe cei mai in varsta, sa guste ceva, inainte de culcare.      😀

Cei mai in varsta vor fi fericiti daca le vei servi, friganele cu magiun de prune sau cu gem de caise.

Intrebare, oarecum fara raspuns ! Oare de ce, varstnicii simt mai des nevoia, decat cei tineri, de a manca ceva dulce ?      😛     Probabil, organismul lor, le cere ceva dulce. O fi sanatos, o fi nesanatos ? Sigur este, ca de la o varsta incolo, chiar nu mai conteaza.     🙁

Daca te-ai hotarat sa faci friganele la cuptor, in drum spre casa cumperi de la bacanie, 1-2 batoane, din cele cu susan. Poti face friganele si din paine ceva mai veche sau din chifle lunguiete.

Se taie batonul, in felii mai groase, de 4-5 cm. Feliile se aseaza intr-o tava, unsa cu unt. Tava se poate unge si cu margarina sau cu ulei de masline, dar gustul friganelelor difera.

Se bat cu telul, cateva oua, in lapte dulce, caldut. Ai grija, sa pui in lapte si vreo 2-3 linguri de smantana, din cea cumparata de la precupete si o lingura de unt, din cel galben, cumparat de la ciobani. Daca ai prin casa zahar vanilat sau baton de vanilie, adauga in lapte, o lingurita de zahar vanilat, pentru un miros placut si/ sau 2-3 feliute din batonul de vanilie, pentru un gust minunat. Presara niste cascaval ras, peste amestecul de oua si lapte.

Pont, dar sa nu ma parati ! Sotia mea cumpara zahar farin, pe care il pune intr-un borcan cu capac etans. Taie 1-2 batoane de vanilie, pe lung, le scoate semintele, apoi taie batoanele feliute si amesteca totul, cu zaharul farin. Dupa 2-3 luni, se obtine un zahar vanilat, de o calitate superioara, nu ca cel de prin pliculetele vandute in market la 1 leu/ bucata.      😉

Rastoarna amestecul de lapte, oua batute si smantana, peste feliile de baton, puse in tava. Lasa ceva timp, sa se imbibe batoanele cu lapte, iar oul sa decoreze exteriorul batoanelor.

Pune tava in cuptorul incins al aragazului, potriveste focul la potolit si stai de paza, langa aragaz, sa nu se arda preparatul.

Dupa cum se vede, eu am stat vreo 2-3 minute, mai mult, la tv. Se dadeau, probabil, niste stiri noi, despre cum ne mai abureste guvernul.      🙁       Friganelele mele au iesit mai crocante, ca sa nu zic, putin arse.      😀

Pe friganele se presara branza telemea de oaie si/sau cascaval, date pe razatoarea mare.

Friganelele cu branza rasa, se servesc fierbinti, sa friga buza. Stingi repede arsurile, cu un pahar de vin alb, dulceag, rece.       😛      Pe friganele se poate pune si smantana sau iaurt, in loc de branza sau cascaval.

Friganelele cu dulceata se servesc reci. Pot fi luate in gura, pe fuga si a doua zi, dimineata, la micul dejun, langa o ceasca de cafea fierbinte, inainte de a pleca din casa, grabit sa nu intarzii la serviciu.

Pofta buan frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sper ca nu ati uitat ca se apropie Pastele si noi romanii ne tinem de traditii. Mielul/ iedul, ouale rosii si pasca/ cozonacul nu trebuie sa lipseasca de pe masa. Noi romanii suntem un popor descurcaret si ar fi pacat ca tocmai acuma sa uitam.

One Comment

  1. Grozav este blogul dvs, extraordinar aveti un talent fantastic, nu-mi mai vine sa ma despart de blogul asta :D.
    Parca am descoperit o comoara 🙂 aveti un asa un talent la povestit ca parca ma simt acasa la mine pe blogul dvs, chiar va multumesc , este minunat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*