Incerc sa respect cat mai des vestitul slogan – nicio masa fara peste, nu pentru altceva, dar pur si simplu – imi place pestele. Cand a fost lansat acest slogan, pe vremea lui nea Nicu, lozinca te primea cum intrai in alimentara devenita muzeu, unde nu gaseai in rafturi decat pelete de creveti vietnamezi si in vitrinele frigorifice, doar stavrid congelat, adus de peste mari si tari de flota comerciala a tarii.
Cum care flota ? 8) Cei mai in varsta isi amintesc cu siguranta, de cele cca. 300 de nave romanesti care formau una dintre cele mai solide flote comerciale din fostul „lagar” socialist. Cei mai tineri dintre noi, cunosc cu siguranta, vestitele show-uri televizate in care se aminteste, cu mai multa sau mai putina „nostalgie” de fosta noastra flota, insistand mai ales asupra „beneficiarilor” acesteia si a celor care „dintr-o nemarginita dragoste de tara”, au contribuit din plin la instrainarea acesteia.
Introducerea, oarecum politica, nu a avut drept scop, decat sa faca legatura „idilica” cu ingredientele de trebuinta pentru reteta: un crap proaspat, de 1,5-2 Kg, o mana de ciuperci, o bucata zdravana de praz, 2 legaturi de verdeata (patrunjel si marar), usturoi si ceapa verde, iaurt, smantana.
Cel mai bine si mai bine ! Cand cumpar peste proaspat, de regula, cumpar un peste intreg. Ai avantajul ca il poti prepara intreg sau il poti transa dupa cum doresti, in functie de retetele pe care ti le-ai propus sa le prepari.
Nu este nicio greseala daca se cumpara un trunchi de peste (si acesta poate fi portionat) sau un numar de cotlete, in functie de cati meseni sunt gata sa dea „atacul”, la pranz.
Nu cred ca mai trebuie amintit ! Sau mai stii ? 😀 Pestele proaspat, cumparat intreg, se curata de solzi, se despica pe burta si se goleste de ce este in interior, se scot branhiile si se spala bine, in apa rece. Se lasa la scurs, intr-o sita.
Nu uitati, voi adevarati gurmanzi ! Icrele, laptii si ficatul, nu se arunca. Icrele, curatate de pielita, dupa ce le-ai tinut cca. 2 saptamani, intr-un borcan cu capac, in sare, acoperite cu un strat de ulei din floarea soarelui, se pot freca cu ulei. Ficatul se poate praji in unt si servi intr-un delicios sandwich, cu paine prajita, frecata cu usturoi. Laptii se pot praji in unt sau pune in ciorba de peste.
Pentru aceasta reteta am folosit 3 cotlete de crap.
Nu trebuie uitat ! Pentru a fi delicios, inainte de preparare, pestele trebuie sa stea la marinat, 10-15 minute (asezonat cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, stropit cu zeama de lamaie), la rece, in frigider.
Prazul, ceapa si usturoiul verde, verdeata si ciupercile se spala cu apa rece si se lasa la scurs, intr-o sita.
Ciupercile se taie in feliute subtiri. Prazul se taie in „strap” (in diagonala). Ceapa, usturoiul si verdeata se toaca marunt.
Intr-o tigaie speciala pentru peste, se incinge ulei de masline si o lingura de unt proaspat, cumparat de la ciobani.
Felicitari si la mai mare ! Interesanta ideea, un sincer Bravo, celui care a proiectat o astfel de tigaie, foarte utila, in special pentru retetele in care se prepara pestele intreg. 😀
In amestecul de ulei si unt se pun 2-3 catei de usturoi si cateva feliute de ardei iute. Cand usturoiul a prins culoare, se scoate din lichidul incins, pentru a se evita amareala preparatului.
Cotletele de peste se prajesc la foc iute, pe ambele fete, pana se rumenesc. Cand se intoarce pestele, se pune deasupra, pe partea prajita, zeama, in care a macerat.
Atentie ! Lichidul fierbinte sare din tigaie si se „depune” pe maini, pe fata (Doamne fereste !), pe parchetul din bucatarie (nu-i bai, este parchet laminat si se sterge cu carpa uda si detergent 🙁 , iar facutul marunt din buze al consoartei, nu se pune, ii trece repede, dupa ce sterge pe jos 😀 )
Pestele prajit se scoate din tigaie si se tine cald, acoperit, intr-o cratita cu capac.
In lichidul in care s-a prajit pestele, se rumenesc, pana se moaie, ciupercile si prazul. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Se scot ciupercile si prazul din tigaie si se pastreaza la cald, intr-o cratita cu capac.
Pentru sos, in lichidul ramas in tigaie se calesc ceapa si usturoiul verde. Se ia tigaia de pe foc si se amesteca ceapa si usturoiul, calite, cu o lingura de smantana grasa, cumparata de la ciobani.
Trebuie retinut ! Smantana grasa se branzeste, daca se incorporeaza in lichid fierbinte, iar tigaia este pe foc. Cine nu crede, poate verifica. Este si un mijloc sigur, de a afla, daca bacita de la care ai cumparat smantana era una veritabila sau doar o „oraseanca” smechera, imbracata mai simplut, care se scoala de dimineata, cumpara „marfa” de la ciobani si o revinde la suprapret. Ca asa-i la noi la romani, unde in piete, inspectorii primariei lipsesc cu desavarsire. 🙁 Oricum, o data te pacalesti, ca te uiti cu atentie, de la cine cumperi si fara jena, ii dai cu tifla, daca incearca sa-ti vanda si alta data, marfa muncita de altii.
Cotletele de crap se servesc cu garnitura de ciuperci si praz. Merge de minune un mujdei din usturoi verde, cu iaurt (usturoi verde tocat marunt, verdeata tocat fin, ulei de masline, otet din mere si miere, sare grunjoasa, iaurt).
Cateva felii de mamaliga rece, tavalite prin ulei de masline si puse pe gratar, sa capete striuri ademenitoare pentru adevaratii pofticiosi, va face festinul aproape complet. Ce mai lipseste ? Un pahar cu vin alb, sec, rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele si fructele de mare nu trebuie sa lipseasca din alimentatia nimanui. Nu-i inteleg si nici nu vreau sa-i inteleg pe cei care din diverse motive, nu sunt consumatori de peste. Pe cei care nu consuma fructe de mare, ii inteleg, intr-un fel. Fructele de mare au aparut pe la noi, prin market, in urma cu 10-15 ani si majoritatea nu stiu sa le prepare (ca si cum nu am trai in epoca internetului). Nu ma refer aici la pofticiosi si la adevaratii gurmanzi, care cu siguranta, „se descurca”.