Crap umplut cu legume si ciuperci, tapetat cu portocale, la cuptor

Am verificat astazi, „recolta” de vizitatori, pe acest blog. Se apropie cel de-al 500.000 – lea vizitator, in cei aproape 5 ani, de cand scriu cate ceva pe blog – cum vad eu anumite lucruri, care ma fac mandru sau ma „sictiresc”, unele sfaturi pe care imi permit sa le fac publice, ca urmare a celor traite de mine, unele comentarii (vreau sa cred profesioniste si utile) in domeniul protectiei muncii, vis a vis de legislatia nationala, unele impresii de calatorie, multe bucatareli din alt veac dar si mai din zilele noastre, unele retete noi, inspirate din bucataria moderna, auzite sau citite prin caiete vechi, „mostenite” de la parinti si bunici, gasite in dulapurile din acele vremuri, retete inventate, toate preparate, pozate, scrise si comentate asa cum m-am priceput eu.      😕

Un mai vechi proiect de-al meu, de a trece categoria bucatareli, de pe acest blog, pe .ro, incepe sa prinda contur, deocamdata, usor timid, existand speranta ca in acest an se va finaliza. La timpul respectiv voi face toate diligentele necesare, pentru ca iubitorii de mancare de buna calitate (cel putin asa vreau sa cred, ca reprezinta pentru acestia, retetele mele), pofticiosii adevarati si gurmanzii declarati sau gurmanzii in devenire, sa beneficieze de acest gen de „facilitati” culinare.      8)

Pentru a aniversa intr-un fel, m-am gandit sa scriu o reteta speciala, pentru vizitatorii acestui blog, plecand de la deosebita mea placere, de a prepara si consuma peste si nu in ultimul rand, de la numarul mare de vizitatori ai blogului meu, care au accesat si comentat retele mele cu peste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un crap de 1,5-2 Kg, legume care sa poata fi taiate subtire (ceapa verde si ceapa uscata, ardei gras, morcov, dovlecel, telina, pastarnac, patrunjel, praz, usturoi verde si usturoi uscat, etc.), ciuperci albe sau ciuperci de care ai, portocale, lamai, verdeata (patrunjel, marar, busuioc, cimbru, rozmarin), cateva feliute de costita afumata sau bacon.

Nu este obligatoriu sa folosesti toate legumele. Fiecare are preferintele lui si gusturile, cu atat mai mult, cele culinare, nu se discuta. A se tine cont si de preferintele mesenilor.      😀

Crapul proaspat se curata de solzi si la interior. Nu uitati de branhii. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs.

In aceasta reteta se foloseste numai trunchiul pestelui. Din capul si coada pestelui se poate prepara o ciorba de peste grosava.      😀

In reteta se poate folosi si caras mare sau platica mare, in loc de crap. Pestele se cresteaza cu un cutit bine ascutit.

Trunchiul de peste se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinate, cimbru uscat si cu zeama de lamaie. Se lasa la macerat, pentru 15-20 de minute, in frigider, la rece.

Legumele si ciupercile se spala cu apa rece. Se lasa la scurs intr-o sita.

Ciupercile se feliaza, mai gros si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Se calesc mai intai, separat, ciupercile, intr-o tigaie adanca, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Se continua, in aceeasi tigaie adanca, sa se caleasca ciupercile si costita afumata, feliata.

Nu uita ! Nu se foloseste mult amestec de prajire, deoarece si costita isi lasa grasime. Costita trebuie  doar sa dea iz de afumatura, fara a fi prea prajita/ arsa.

De ce amestec de unt proaspat si ulei de masline ? Se foloseste amestecul de unt si ulei pentru a nu se arde untul. Ca sa nu mai vorbim de fumul care s-ar imprastia prin bucatarie, daca cumva, am gresi focul, la ochiul aragazului, mai mare.  Nici savoarea suplimentara, a preparatelor, in amestec de unt proaspat si ulei de masline, nu este de neglijat.     😛

Peste ciuperci se adauga ceapa verde si ceapa uscata, prazul, usturoiul verde si usturoiul uscat, tocate subtire, in diagonala sau rotund (sac !?). Se calesc usor legumele, doar cat sa se moaie usor prazul si ceapa.

Verderata (frunze de ceapa, frunze de praz, patrunjel si marar), tocata mai mare, se presara peste amestecul de legume si ciuperci.

Se stoarce zeama de lamaie si zeama de portocale si se amesteca bine.

Daca in loc de crap se pregateste un peste mai subtire si mai lat (platica sau caras, pesti mari), nu este nevoie sa se cresteze trunchiul de peste.

Radacinoasele (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ardeiul si dovelcelul se toaca subtire, in fasii. Se pun in tava de inox si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat. Se rade coaja de portocale si se presara pe radacinoase.

Se adauga ulei de masline, zeama de lamaie si zeama de portocale. Se amesteca bine.

Trunchiul de peste se umple cu amestecul de legume si ciuperci. Ce ramane din amestecul de legume si ciuperci calite, se adauga peste radacinoasele din tava de inox.

Se presara verdeata (patrunjel, marar, frunze de busuioc), tocata mai mare.

Trunchiul de peste, umplut cu legume si ciuperci calite, se aseaza peste radacinoase, in tava de inox.

Pe peste se picura din belsug, ulei de masline, zeama de lamaie si zeama de portocale. Pestele se acopera cu felii de portocale, decojite, pentru a nu se amara sosul care se va forma ulterior, la prepararea pestelui.

Tava de inox se acopera cu folie din staniol sau hartie de copt, umezita cu apa rece.

Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 20-25 de minute.

Se scoate tava din cuptor, utilizand obligatoriu, manusi de bucatarie sau carpe groase.

Gluma si nu prea ! Doritorii de senzatii tari (a se citi arsuri termice, pe maini) pot sa nu foloseasca manusi de bucatarie sau carpe groase la manevrarea tavilor fierbinti. O fac insa pe raspunderea si pe pielea lor.      😕

De tinut minte ! Arsurile termice netratate la timp si cum trebuie, din punct de vedere medical, pot produce basici, care se umplu cu lichid, basicile trebuiesc sparte ulterior, iar pielea unsa cu creme speciale pentru arsuri. Dureroase operatii, neplacute si de lunga durata.      🙁

Verificarea coacereii pestelui ! Se scoate folia de aluminiu/ hartia de copt, de pe tava din inox, cu grija, pentru ca aburii formati sub folie/ hartie de copt, sa nu va „prajeasca” pe maini si se verifica pestele cu varful cutitului sau cu o scobitoare/ tepusa pentru frigarui, daca trunchiul de peste este patruns suficient. Betisorul trebuie sa fie uscat, din peste sa nu iasa lichid sangeriu. Pestele trebuie sa fie mustos, nu uscat.

Pentru rumenirea pestelui, se reintroduce tava de inox in cuptor, neacoperita cu folie/ hartie de copt, pentru 5-6 minute, la foc potrivit. Se urmareste prin gemuletul aragazului, ca pestele sa nu se arda, sa ramana mustos.

Ce priveliste, ce miroase, ce deliciu ! Din tava se revarsa mirosuri de nedescris. Papilele gustative intra imediat in actiune. Privelistea este incantatoare. Sosul format, din legume, ciuperci si citrice inunda trunchiul de peste. Mesenii, inca nechemati la masa, de catre gospodina, isi fac drum prin bucatarie, chiar se aseaza la masa.

Trucuri de gospodina ! Pentru a castiga cateva minute, necesare preparatului pentru omogenizarea gusturilor, timp in care tava de inox, scoasa din cuptor, va sta acoperita cu folia din staniol/ hartia de copt, gospodina ii intreaba pe meseni daca s-au spalat pe maini si ii trimite la baie.     😕

Preparatul se serveste cald, cu mult sos pus pe legume si pe peste. Se presara verdeata (patrunjel, marar, frunze de busuioc).

Adevaratii pofticiosi vor dori, cu siguranta, mujdei de usturoi (usturoi frecat cu iaurt, verdeata, ulei de masline si sare).

Partea feminina, va dori, poate, mai multa zeama de lamaie. Dati-le un amestec de zeama de lamaie si zeama de portocale.      😛

Adultii nu vor refuza un pahar de vin alb, sec, rece. Copii isi vor cere si ei dreptul la lingurita cu vin, ca doar nu o fi foc.     😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! V-ati intrebat, cu siguranta, de ce trebuie sa mancam in fiecare zi. Altfel, nu putem trai, gandi sau munci. V-ati intrebat adeseori, de ce este bine, sa mancam sanatos. Astazi, cand sanatatea costa scump si va costa si mai scump, pe viitor, este de prefarat sa mancam sanatos, obligatoriu gustos si variat. In trecut, era destul de greu sa-ti permiti sa te aprovizionezi numai cu produse sanatoase. Nu oricine isi putea permite. Nici azi, cand oferta este mare, nu-si poate permite toata lumea, sa cumpere produse bio. Este totusi recomandat si mai ieftin, sa mancam sanatos, neaparat delicos si gustos.

Un comentariu

  1. Payoneer Romania sau Card Payoneer de ani in activitatea de inovatii de depunere on-line.
    E-commerce a sosit salturi cuantice, in ultimul decada, se deplaseaza de-a lungul cu cele mai Payoneer Card recente progrese
    in tehnologie si fiecare sa permita noi piete pentru a se dezvolta, fiecare
    au fost impiedicata de cerintele esarfa a
    industriei bancare. Barem, pe de o valoare vitala pietele emergente din India si China,
    creste oameni tocmai nu au conturi bancare, deci oarece de
    genul Payoneer prilejui o tamja de a descreste pentru a ierta de
    la ideea de la inceputurile sauca, pentru stabilirea unui lant de plata
    la standing global, cu viteza si fiabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *