Rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval

Incepe sa se racoreasca afara. Prin bucatarie este suportabil de cald. Cuptorul aragazului poate fi reactivat. Ca sa ma exprim elevat, in ton cu “subiectul” tratat: este momentul pentru o reteta ceva mai laborioasa, ca operatiuni distincte si de durata medie, ca timp de preparare.

Am glumit putin, poate se prinde, de ce nu ? Nu strica sa ne mai descretim putin fruntile. Au grija vestitorii politici ai neamului, sa ne anunte periodic, noi crize economico-financiare si alte constrangeri materiale. Intr-o veselie de rasu-plansu, vom trece si peste noile crize inventate sau nu. Trai nenicule. Asa suntem noi romanii, optimisti. Ne place sa fim rasfatati cu “glume”, sa ni se spuna verde in fata ca suntem niste intretinuti (ai cui ?!), ca politicienii se zbat de dimineata pana seara pentru noi, niste nerecunoscatori profesionisti.       🙁     🙂

Gata cu “onorurile” politice. Ce este mult, strica.      😕

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de fleica de porc (o spetie de pe burta porcului, adica din partea de jos, unde se termina coastele animalului si daca este “fetita”, sunt tatele), la 1,5-2 Kg/ bucata, un muschiulet sau o bucata de pulpa de vitel, la vreo 400-500 grame, niste cascaval (daca este afumat, cu atat mai bine).

Bucata din fleica de porc si muschiuletul de vitel se curata de pielite. Pielitele se ard repede, in timpul frigerii si strica gustul preparatului. Nu se indeparteaza grasimea de pe fleica de porc, aceasta va asigura frigerea uniforma a carnii.

Fleica de porc se taie cu cutitul bine ascutit, in asa fel incat sa se intinda cat mai mult posibil, fara a o sectiona complet.

Numai daca sunteti grabiti si soricelul din burta face deja ravagii ! Bucata de carne se poate pune intr-o punga din plastic si bate usor cu un ciocan din lemn, fara a distruge fibra carnii. Este o metoda mai rapida, dar total neagreata de adevaratii pofticiosi.    😛

Pe bucata de carne, pe ambele fete, se presara cimbru uscat, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate. Se mangaie, prin frecare, bucata de carne, cu mana, pentru a intra condimentele uscate, in carne. Carnea este umeda, destul pentru a se prinde condimentele. Carnea nu este nevoie sa fie unsa, la interior, cu grasime sau ulei, are destula bucata de carne de porc.

Muschiuletul de vitel sau bucata de pulpa de vitel se taie fasii, de lungimea bucatii din fleica de porc. Carnea de vitel se rumeneste, pe ambele fete, in ulei de floarea soarelui, la foc iute, sa prinda o crusta, care sa retina “mustul” carnii de vitel, in interior.

Fasiile din carnea de vitel se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat.

Fasiile din carne de vitel se aseaza pe bucata din fleica de porc (partea mai grasa a carnii de porc, sa fie la exterior), deasupra unui rand de bucati din cascaval afumat. Deasupra carnii de vitel se aseaza alt rand de bucati din cascaval afumat.

“Aranjamentul” se ruleaza cu grija gospodareasca si maiestrie culinara. Nu disperati, voi eterni pofticiosi. Priceperea se capata in timp, iar pe la a 13 – a incercare, este deja garantata.      🙁     🙂

Bucata din fleica de porc, se ruleaza cat mai strans, avand grija sa se ajusteze capetele, cu carne de porc, introducand colturile la interior. Nu va fie jena sa convocati si consoarta la aceasta operatie. In doi este mai simplu de rulat carnea.       😛

Secret bine pastrat ! Rulada se leaga strans, cu ata din canepa sau cu ata speciala, de bucatarie (numai daca este garantat, din canepa, nu sintetica). Pe la librarii se mai gasesc inca, gheme, cu ata din canepa. Cumparati cu incredere, un ghem de ata, cat de mare. Pana la adanci batranete, va va fi folositor, voua. Nu il terminati, poate fi lasat mostenire, dar numai unui adevarat gurmand.      😕

In tava de inox se adauga in jurul ruladei, ramurici de cimbru si de rozmarin, boabe de piper, frunze de dafin, catei de usturoi.

Mare secret ! Pe  rulada se pun vreo 2-3 linguri din untura de porc, ramasa in borcanul in care ai tinut peste iarna, porcarelele (vezi reteta de pe acest blog). Grasimea va asigura frigerea uniforma, fara a se arde carnea. Mirosul de afumat, din untura se va transmite si la rulada, dand acesteia un gust deosebit.

Tava de inox se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc iute, pentru 20 de minute, cate 10 minute, pe fiecare parte, pana rulada devine aramie, fara sa se arda. Crusta formata va asigura suculenta ruladei.

Cand crusta a fost formata, pe ambele fete ale ruladei, se scoate tava din cuptorul aragazului.

Nu te juca cu focul ! Tava frige, daca ai uitat sa-ti pui manusile de bucatarie. Daca te frigi, nu o sa-ti faca nicio placere si cu siguranta nu o sa-ti mai tihneasca festinul care va urma.       😛

Carnea se acopera cu o folie din staniol.

Cred ca este mai sanatos ! Am citit undeva, ca folia din staniol, poate produce disconfort, deoarece metalul din compozitia foliei poate fi toxic. Chimic este posibil. Pe viitor voi folosi coala de hartie pentru cuptor (facuta din hartie impregnata, deci din lemn), pe care o voi umezi anterior. Din pacate, nimeni nu se naste invatat.       🙁

Tava de inox se reintroduce in cuptorul incins al aragazului, pentru 1,5 – 2 ore, la foc potrivit.

Se scoate tava de inox, din cuptor si se lasa carnea, sa se odihneasca, 10-15 minute, pentru ca rulada sa redevina mustoasa.

Rulada se taie calduta, cu un cutit bine ascutit, pentru a nu “deranja” aranjamentul interior al acesteia.

Rulada se serveste calda, cu garnitura de cartofi prajiti.

Rulada rece, cu mustar, este nemaipomenita pentru un sandwich, a doua zi, la serviciu.

Langa rulada calda merge o salata de varza cu castraveti si ridichi de luna, marar, sare, ulei de masline si otet balsamic.

Cine doreste, nu-l impiedica nimic, sa faca la repezeala, un mujdei de usturoi.

Nu poate lipsi un pahar de vin rosu sau de vin negru, mai vartos, ca sa mai stimpere din grasimea preparatului.       8)

A mai ramas rulada si pentru a doua zi. Ce garnitura sa mai preparam ? Prin camara am depistat niste paste fainoase bio.

Pastele se fierb in apa cu sare, atatea minute cat scrie pe pachet.       8)

Fara a se scurge, pastele se iau cu o sita si se calesc in ulei de masline, in care anterior, s-au rumenit 2 catei de usturoi, care au fost scosi, ca sa nu amareasca preparatul.

Pe paste se adauga putina smantana, cateva fisii subtiri de ardei capia, ardei iute si patrunjel verde, tocat fin. Se amesteca cu spor, fara a se rupe pastele fainoase.

A doua zi, la pranz sau la cina, se serveste rulada calda (incalzita intr-un vas pus deasupra altui vas cu apa clocotita), impreuna cu noua garnitura.

Am schimbat garnitura, schimbam si salata sau punem pe masa niste muraturi taranesti de vara (daca mai sunt prin borcan) -vezi reteta pe acest blog.

Muraturile de vara trebuie terminate de urgenta. Deja s-a deschis sezonul pentru muraturile de iarna – sunt multe retete, pe acest blog.

O berica rece incalzeste atmosfera.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Batranii, care stateau mai bine cu timpul, ziceau ca mancarea se pregateste dimineata pentru pranz si dupa amiaza, pentru cina. La micul dejun se consuma ce ramanea de seara sau se incropea la repezeala un aperitiv “frugal”, cu oua fierte, slanina afumata, branza, ceapa si usturoi, rosii, ardei si castraveti (legumele proaspete, doar in sezon), o cana de lapte dulce fierbinte sau o cana de lapte batut. Batranii au aflat tarziu de frigider. Azi, nu ne permitem sa gatim de trei ori pe zi, ba chiar gatim pentru mai multe zile. Sa zicem ca ne-am adaptat. O fi sanatos ? Batranii traiau peste 80 de ani. Or fi stiut ei ceva. Precis li se “tragea”si de la modul cum si ce mancau.

One Comment

  1. Frugal micul dejun, asa, de printesa

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*