Am trecut primul „hop” culinar al imbelsugatelor sarbatori de iarna, cu mese in familie, abundente si pline de aperitive cu porcarele pentru iarna, sarmale si piftie, friptura de porc la cuptor/ gratar/ tigaie, ciorba de afumatura, cozonaci cu multe oua, etc.
Un mic ragaz este necesar pentru stomac, ca sa-si revina, inainte de „marea batalie”, cu multele sofisticanii culinare, din noaptea Anului Nou si din zilele urmatoare, ca doar intrarea in noul an trebuia sarbatorita cum se cuvine, pentru a ne merge bine tot anul care vine.

Ingrediente de trebuinta in reteta: 1 pachet de creveti congelati, spaghete, ciuperci, legume (praz, morcovi, gogosar, rosii, etc.), usturoi, ardei iute, verdeata (busuioc, marar, patrunjel, ceapa verde), ulei de masline, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, vin alb, coniac, suc din rosii galbene cum face sotia mea.
Se pot folosi oricare alte legume preferate: ceapa, ardei capia, ardei gras, telina, conopida, etc., in combinatia dorita de fiecare.

Secretul prepararii fructelor de mare congelate ! Crevetii congelati (toate fructele de mare congelate) nu se lasa la decongelat, la temperatura camerei, ci se decongeleaza prin soc termic, cufundandu-i in apa fiarta pentru 20-30 de secunde. Se lasa apoi la scurs, intr-o sita. Se picura zeama de lamaie peste crevetii decongelati pentru „inviorarea” acestora.

Intr-o tigaie din inox, adanca, se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat, in care se unduiesc ciupercile, catei de usturoi si feliute de ardei iute.

Ciupercile mai mari se feliaza, iar ciupercile mici se lasa intregi. Se pot utiliza si ciuperci oparite si congelate, de cu toamna (cum mai pastrez ciuperci pentru iarna).
Se presara piper boabe proaspat macinat si sare grunjoasa, dupa gust. Nu este nicio greseala daca se adauga cimbru uscat si/ sau cateva picaturi de vin alb, sec. Aroma preparatului va spori cu siguranta.

Prazul taiat felii subtiri se adauga in amestecul care se caleste, pana incepe sa se moaie.
Gogosarul taiat felii se adauga si el in amestecul de calire. Se omogenizeaza amestecul folosind o lingura din lemn.

Rosiile se curata de pielita si se toaca marunt. Se adauga impreuna cu sucul de rosii peste amestecul de legume si ciuperci. Se da in cateva clocote, pana se omogenizeaza sosul format.

Cand sosul de rosii a scazut si s-a ingrosat suficient (dupa preferintele fiecaruia), se presara verdeata tocata marunt.

Intr-o alta tigaie se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline, in care se unduiesc catei de usturoi si feliute de ardei iute.

Crevetii decongelati prin soc termic se calesc in amestecul de ulei de masline si unt proaspat, la foc mare, timp de 1-2 minute, pana se inrosesc.
De ce amestec de unt proaspat si ulei de masline ? Daca am praji numai in unt, atunci prin incalzire acesta se arde si strica gustul preparatului. Uleiul de masline extravirgin are temperatura de fierbere mai coborata si omogenizeaza amestecul de prajire.

Pentru o aroma deosebita, se picura peste crevetii care se calesc, coniac si/ sau vin alb sec.
Calitatea crevetilor utilizati in preparat ! Pretul prohibitiv al crevetilor (al fructelor de mare in general, dar si al pestelui proaspat sau congelat), ne obliga de multe ori, sa alegem pachete congelate, cu creveti mici, chiar daca cei mari, proaspeti sau prefierti, decorticati sau nedecorticati si tinuti in ghiata, ne fac cu ochiul.
Secret pentru fierberea pastelor fainoase ! Pastele fainoase se fierb in apa clocotita cu sare grunjoasa, atata timp cat scrie pe pachet minus 1-2 minute. Se incearca intre degete, sa nu fie complet fierte si moi.
Pastele fainoase se iau cu un cleste de bucatarie, se adauga in tigaia din inox, cu sos de rosii si se amesteca imediat, folosind cleste de bucatarie si miscari largi, incete, pentru a nu faramita pastele. Pastele fierte nu se scurg complet, chiar se adauga cateva linguri din apa in care au fiert, peste sosul de rosii si paste, in timpul amestecarii cu clestele de bucatarie, pentru ca spaghetele sa nu se lipeasca intre ele.

Crevetii caliti se adauga in sosul de rosii cu paste fainoase si se amesteca bine cu lingura de lemn. Se presara verdeata.

Preparatul se serveste cald.
Un pahar din vinul casei din smochine nu poate lipsi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Grabiti-va, anul nou bate la usa ! Ultimele cumparaturi se pot face in timp util, daca deja ati pus pe hartie meniul din seara de revelion si din zilele de sarbatoare care urmeaza. Chiar daca ati hotarat sa va petreceti revelionul la un restaurant sau intr-o statiune, acasa, fiecare dintre noi tot pregateste cate ceva, pentru a mentine vie traditia noastra romaneasca.
deliciuuuuuuu!