Ma uit cu placere cum gatesc bucatarii asiatici, fara a incerca totusi, sa obtin intocmai retetele lor, care mi se par mult prea ardeiate pentru gustul meu. Stomacul face mare galagie si trebuie sa sting arsura cu multe beri, pentru a potoli vipia care tinde sa cuprinda tot corpul. Daca esti invatat de mic cu astfel de preparate iuti, merge, dar unii mai in varsta care incearca preparatele mai tarziu, trebuie sa se menajeze, daca vor sa nu ajunga la spital.
Cine zice ca nu se inspira de la alti bucatari, ascunde cel putin adevarul ! Din bucataria asiatica imi place sa prepar fructele de mare si pestele, care sunt ingrediente principale in retete, gatite usor altfel decat suntem noi, romanii, invatati, sa le pregatim.
Daca nu incerci, nu ai cum sa stii daca poti ! Am incercat si voi mai incerca cu siguranta anumite retete, pe care le “aranjez” in stil personal, adica evit algele (mie imi vine cu greu sa le consider altceva decat “buruieni”), reduc la minim iuteala (doar de gust), nu imi place gustul ghimbirului si nu am de unde cumpara citronela sau alte condimente specifice, asiatice. Folosesc consacratele noastre ingrediente: sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinate, cimbru, busuioc, usturoi, ceapa verde, zeama de lamaie, ulei de masline, etc. Pastrez ingredientele principale: fructele de mare, pestele, sosul de rosii, orezul, rareori sos de soia.
Ingrediente de trebuinta in reteta: creveti mari, rosii, usturoi, ardei iute, gogosari/ ardei gras rosu, busuioc verde, marar verde, patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, crengute de cimbru, foi de dafin, ulei de masline, zeama de lamaie.
Cum utilizam fructele de mare, cumparate din market ? Pe la noi neproducandu-se creveti, cumperi din marchet creveti mari, congelati (sau cum scrie pe punga, cu glazura 15-20 %, adica cu gheata de import), ceva mai accesibili ca pret. Crevetii proaspeti sunt asa de scumpi ca te si temi sa citesti pretul. Crevetii nu se lasa la decongelat. Se vor gati congelati, deoarece sunt prefierti si gatiti deja cam pe jumatate.
Gogosarul se taie in cuburi, iar usturoiul se feliaza subtire.
Se incinge ulei de masline intr-o tigaie cu margini inalte. Se adauga gogosarul taiat in cuburi si usturoiul feliat subtire. Se calesc putin, fara a se arde usturoiul. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea calirii ingredientelor.
Se adauga cateva felii subtiri de ardei iute.
Rosiile se toaca marunt si se adauga peste gogosar si usturoi. Se amesteca cu lingura de lemn pana se formeaza un sos omogen, gros.
Sosul format se condimenteaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, dupa gust. In sosul format, se adauga cateva crengute de cimbru, foi de dafin.
Cand sosul gros, de rosii, fierbe, se adauga crevetii inghetati si se lasa sa fiarba in continuare timp de 8-10 minute (dupa marimea crevetilor), timp in care crevetii devin rosiatici. Se stropeste cu vin alb, sec, imediat ce se adauga crevetii in sosul de rosii.
Mic secret culinar ! Crevetii nu se lasa prea mult sa fiarba (doar cat sa se coloreze cozile, in rosu mai inchis si carnea in rozaliu), deoarece se intaresc si isi pierd din savoare.
Busuiocul verde si patrunjelul verde se toaca marunt si se adauga peste sosul de rosii fierbinte. Se adauga zeama de lamaie.
Se opreste focul si se acopera tigaia pentru 5-10 minute, timp in care se omogenizeaza gusturile ingredientelor folosite.
Crevetii preparati in sos de rosii se servesc cu orez (o forma “prelucrata” de mine, de rizotto) preparat ca in reteta de calamari pane’ cu orez.
Preparatul se serveste cald, punand sos de rosii fierbinte si peste orezul din garnitura.
Un pahar de vinul casei din smochine, sec, va face preparatul delicios.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Noi romanii nu prea avem in bucataria traditionala, fructe de mare, pe care sa le preparam dupa retete sofisticate. La noi se regasesc prin retete, doar raci (apropo – a vazut cineva de vanzare, pe undeva ?). Personal as gati niste raci, dar nu am de unde sa-i iau. Pe raul copilariei mele, unde prindeam racii prin ragalii sau pe sub pietre mari, au disparut de mult.