Cornuri cu porcarele

La inceput de vara, cand apar pe piata rosiile romanesti cultivate in solar de catre olteni (ceva mai gustoase decat cele de import), ma gandesc imediat la oala din ceramica in care am pastrat, in untura de porc, special pentru aceste zile, porcarele pentru iarna, din cele preparate la Craciun.

De-ale batranilor nostri ! Combinarea porcarelelor (incalzite simplu, in tigaie, pentru a se topi untura de porc sau pregatite ca mancarici – cu varza, fasole, cartofi, etc. sau aperitive calde in diverse aluaturi pentru pizza, placinte sau cornuri) cu rosii proaspat culese din solar, ofera gurmanzilor profesionisti savoarea combinata, a preparatelor de iarna, usor afumate, cu cea a legumelor, care te invaluie cu mirosul lor placut, de proaspat, al inceputului de vara.

Cornuri cu porcarele.
Cornuri cu porcarele.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pentru aluat (faina, iaurt gras, oua, sare grunjoasa, piper boabe), porcarele (carnati, carne, costita) afumate.

Pentru cine nu a fost prevazator si nu a pastrat porcarele pana spre vara sau nu le-a pregatit la Craciun ! Reteta poate fi preparata si cu afumaturi cumparate din piata, de la producatori particulari, identificati ca atare, nu doar autodeclarati (prin afisul pus pe taraba) ca produse bio/ romanesti/ de producator, etc.).

Apropo ! Am fost surprins sa aflu ca se aduc astfel de produse, afumate si de prin import (?!). Mare este gradina noastra Doamne (a romanilor vreau sa zic), cand vine vorba de initiative, ca aceea sa aducem de la altii astfel de preparate, traditional romanesti. Este mai ceva decat importul de varza murata sau de sare grunjoasa, din China.

Intr-un castron se pun 3-4 linguri de iaurt gras, cumparat de la ciobani, din piata si un ou de gaina, proaspat, cumparat de la precupete, tot din piata. Se adauga un praf de sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, dupa gust.

Pregatire aluat pentru cornuri cu porcarele.
Pregatire aluat pentru cornuri cu porcarele.

Se amesteca iaurtul si oul, cu o lingura, inglobandu-se treptat faina alba, pentru cozonac (cornurile vor iesi pufoase si aspectoase) sau faina amestecata, in parti egale, integrala cu alba (cornurile vor iesi mai putin pufoase, dar mai gustoase).

Aluatul obtinut trebuie sa fie pufos, delicat, moale, cat sa nu se prinda de degete.

Aluat pentru cornuri cu porcarele, gata pregatit si costita afumata, taiata.
Aluat pentru cornuri cu porcarele, gata pregatit si costita afumata, taiata.

Aluatul, tinut la rece in frigider, in folie de plastic, timp de 15 minute (pentru a deveni pufos), se imparte in guguloaie, care se dau prin faina si se intind cu degetele, din aproape in aproape, formandu-se foi de marimea unei palme, de maxim 0,5 cm grosime.

Pentru cei care stau rau cu timpul ! Pentru intinderea aluatului, se poate folosi sucitorul, daca gospodina este grabita, sa pregateasca masa si prin jurul bucatariei deja este cam galagie, cum ca le-ar fi foame la cei ai casei.

Intindere aluat si feliere porcarele pentru cornuri cu porcarele.
Intindere aluat si feliere porcarele pentru cornuri cu porcarele.

Sunca/ costita, afumate, se feliaza, pentru a fi mai usor de muscat (ca doar nu vom folosi furculita si cutitul, cand le servim), din cornuri, dupa pregatirea acestora.

Carnatii si carnea afumata se scot din untura si se incalzesc intr-o tigaie.

Carne si carnati de la untura, care se incalzesc in tigaie pentru cornuri cu porcarele.
Carne si carnati de la untura, care se incalzesc in tigaie pentru cornuri cu porcarele.

Carnea afumata se feliaza si aceasta, dupa incalzire in tigaie. Carnatii se vor pune intregi in foile de aluat.

Aluat umplut cu afumatura pentru cornuri cu porcarele.
Aluat umplut cu afumatura pentru cornuri cu porcarele.

Aluatul se impatureste si se unge cu ou batut. Cornurile formate se pun intr-o tava din inox, care se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

In tava de copt se poate intinde o coala de hartie pentru copt, in special daca in loc de porcarele, umplutura cornurilor este din branzaturi, care in timpul coacerii poate sa curga si sa dea de lucru gospodinei care va trebui sa curate tava de arsura.

Cornuri umplute cu afumatura, unse cu ou batut, asezate in tava pentru copt cornuri cu porcarele.
Cornuri umplute cu afumatura, unse cu ou batut, asezate in tava pentru copt cornuri cu porcarele.

Cornurile sunt coapte atunci cand aluatul a devenit aramiu si scobitoarea introdusa in aluat, o scoti uscata.

Cornurile cu porcarele sau cu branzeturi se lasa sa se odihneasca in tava, 10 minute, inainte de a fi consumate, pentru ca “sucul” din umplutura sa patrunda in aluatul copt.

Cornuri cu porcarele si cu umplutura de branzeturi.
Cornuri cu porcarele si cornuri cu umplutura din branzeturi.

Cornurile se servesc calde, ca aperitiv la o cina festiva. Cornurile pot fi luate si la serviciu a doua zi si consumate reci sau reincalzite (daca ai pe acolo posibilitatea).

Oarece secret ! Pentru reincalzire, cornurile se stropesc cu cateva picaturi de apa rece, inainte de a fi introduse in cuptorul cu microunde sau in cuptorul aragazului.

O salata de rosii, castraveti si ceapa, tinuta in prealabil, la frigider, 1 ora, este senzatia culinara a cinei, cand se serveste alaturi de cornurile calde.

Salata de rosii si castraveti pentru cornuri cu porcarele.
Salata de rosii si castraveti pentru cornuri cu porcarele.

O tarie (tuica de pruna) este bine venita. Merge si o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va toate poftele culinare, fara a exagera insa, cantitativ si des. Consumati produse romanesti, chiar daca la prima vedere par a fi mai scumpe. Alegeti cu grija ingredientele pe care le cumparati si treceti cu privirea peste afisele agresive care populeaza tarabele comerciantilor din piete. Adevaratii producatori, timid aparuti in prezent, se vor inmulti prin piete, inlaturand in timp comerciantii profitori ai muncii altora, din camp, numai daca statul le va acorda o sansa, prin subventii acordate corect, numai celor care merita cu adevarat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*