Decojirea rapida a oualor de prepelita fierte

Ouale de prepelita le-am introdus in bucataria familiei nu cu mult timp in urma, doar de vreo 2 ani, la inceput timid, folosindu-le ca si cum ar fi fost oua de gaina pentru ochiuri sau pentru unele aperitive calde – mic dejun cald cu oua de prepelitasomon si branza de capra, paine prajita cu carnati picanti si oua de prepelita.

Mainile bucatarului fiind mari, iar ouale de prepelita micute, truda in bucatarie este pe masura decalajului, cand se impune curatarea de coji a oualor fierte, motiv pentru care diferite retete cu oua de prepelita, fierte, nu au fost incercate. In urma cu ceva timp am vazut pe internet un clip in care se aborda curatarea oualor de gaina fierte. Ideea de a folosi modul de curatarea si la ouale de prepelita, cu cateva momente cu abordari personale, a venit imediat.

Rezultatul experimentului nu se lasa asteptat prea mult timp ! Am purces mai intai la un experiment si usor … usor, am facut si poze, desi intentia initiala a fost de a face clip-uri (ideea nu este total abandonata, doar amanata), caz in care ai nevoie de ajutor de pozar, in bucatarie.

Decojirea rapida a oualor de prepelita fierte.
Decojirea rapida a oualor de prepelita fierte.

Ingrediente

  • oua de prepelita
  • sare grunjoasa
  • otet alimentar de 9 grade, din vin

Foarte important ! Ouale de prepelita trebuie scoase din frigider cu 10-20 de minute inainte de fierbere pentru a se incalzi la temperatura camerei si a evita astfel riscul spargerii lor in timpul fierberii.

Se pune un vas cu apa rece, la fiert. In apa se adauga o lingurita de sare grunjoasa (cand se pune apa rece la fiert) si cateva picaturi de otet alimentar de 9 grade, din vin (cand apa incepe sa fiarba).

De ce se pune sare grunjoasa si otet in apa, la fierberea oualor ? Sarea si otetul ajuta gospodina sa nu se faca de ras si sa apara in fata mesenilor cu oua fierte, decojite, cu multe pauze zambarete in albus, cu portiuni de albus prins in cojile aruncate.

Apa data in clocot folosita pentru decojirea rapida a oualor de prepelita fierte.
Apa data in clocot folosita pentru decojirea rapida a oualor de prepelita fierte.

Cand apa a dat in fiert, sarea grunjoasa s-a dizolvat, iar picaturile de otet formeaza rotocoale in apa, in vasul cu apa fiarta se adauga ouale de prepelita, puse intr-un polonic sau cu o spumiera, introducand treptat polonicul in apa fiarta pentru a nu se sparge ouale.

Reteta pas cu pas

  1. fierbere apa rece pana da in clocot,
  2. cufundare oua de prepelita in apa clocotita, folosind un polonic incalzit,
  3. fierbere oua incepand cu momentul cand apa reincepe sa fiarba,
  4. racire prin soc termic a oualor de prepelita fierte, in apa rece cu gheata,
  5. zguduire oua de prepelita fierte, racite, in borcan cu capac etans, in care este apa rece pana la jumatatea borcanului,
  6. decojire oua de prepelita prin obtinerea unor fasii lungi de coaja. 

Important pentru integritatea oualor care se fierb ! Polonicul/ spumiera/ lingura, folosite pentru adaugarea oualor de prepelita in apa fiarta, trebuie sa fie cufundate mai intai in apa fiarta pentru ca la contactul metalului cu ouale proaspete si cu apa fierbinte, ouale sa nu se sparga datorita socului termic.

Ouale de prepelita se adauga in apa fiarta.
Ouale de prepelita se adauga in apa fiarta.

Durata fierberii oualor ! Fierberea oualor de prepelita se face in functie de dorinta gospodinei de a le utiliza in diferite preparate – oua moi (2 minute), oua cleioase (3 minute), oua tari (peste 4 minute), urmarind ceasul din momentul in care apa in care s-au adaugat ouale reincepe se fiarba.

Oua de prepelita care incep sa firba in apa clocotita.
Oua de prepelita care incep sa firba in apa clocotita.

Important pentru a obtine ouale fierte asa cum doresti ! Dupa trecerea minutelor de fierbere, ouale se scot din apa fiarta, folosind o spumiera si se cufunda imediat in apa foarte rece (iarna, apa de la robinet este suficient de rece) sau in apa rece cu gheata pentru a se stopa fierberea.

Oua de prepelita fierte, tinute in apa cu gheata.
Oua de prepelita fierte, tinute in apa cu gheata.

Ouale fierte de prepelita se tin in apa rece timp de 10-15 minute.

Pentru decojirea oualor de prepelita se foloseste cu borcan cu capac etans. Ouale de prepelita se introduc in borcan, cu apa rece cat sa acopere pe jumatate ouale. Se strange capacul etans pe filetul borcanului si se zdruncina borcanul cu miscari sacadate, lovind ouale fierte de capac si de sticla borcanului.

Oua de prepelita fierte puse in borcan cu capac etans si apa rece, pregatite pentru decojire prin zdruncinarea borcanului.
Oua de prepelita fierte puse in borcan cu capac etans si apa rece, pregatite pentru decojire prin zdruncinarea borcanului.

Cojile se sparg la atingerea sticlei borcanului si incep sa se desprinda de ouale de prepelita.

Oua de prepelita fierte cu coaja desprinsa dupa zdruncinarea borcanului etans.
Oua de prepelita fierte cu coaja desprinsa dupa zdruncinarea borcanului etans.

Se arunca apa din borcan si se scot ouale de prepelita. Coaja oualor se aduna cu degetele sub forma unei fasii lungi.

Oua de prepelita fierte si decojite, cu fasii lungi de coaja de ou.
Oua de prepelita fierte si decojite, cu fasii lungi de coaja de ou.

Ouale decojite daca sunt fierte tare pot fi taiate folosind un cutit cu lama subtire, bine ascutit.

Oua de prepelita fierte si decojite rapid.
Oua de prepelita fierte si decojite rapid.

Cum mai putem folosi metoda de decojire rapida a oualor fierte ? Metoda de decojire a oualor de prepelita, fierte se poate aplica si la alte feluri de oua fierte, folosind borcane mai mari sau cutii din plastic cu capac etans. Incercati cu curaj si nu veti fi dezamagiti de rezultat.

3 Comments

  1. Pot folosi aceasta metoda si daca vreau oua cleioase? Multumesc!

    • Ouale se fierb in apa clocotita in functie de cat de moi doriti sa fie ouale curatate ai apoi se tin in apa rece. Cu cat sunt mai moi ouale, cu atat trebuie mai multa atentie cand se zdruncina vasul in care se decojesc ouale pentru a nu se sparge si albusul. Trebuie stiut ca ouale de gaina sunt cele care au coaja mai moale, in timp ce ouale de rata, gasca, prepelita, bibilica au o coaja mult mai tare.

  2. A mers perfect pt cele 60 de oua de prepelita
    Multuu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*