Drob din burta de vita cum fac eu

Am gasit prin market, burta de vita prefiarta, inghetata. Se gaseste in macelarii sau in magazinele proprii, de desfacere, ale producatorilor, burta de vita, curatata si portionata. Aceasta din urma este mai valoroasa, ca materie prima, utilizata in bucataria casei. Si gustul este deosebit. Prima varianta este mai simplu de preparat.

Recomandarea mea este pentru burta curatata, proaspata. Ii ceri fetei zambarete de la tejghea (sefa cu cantarul), sa-ti dea bucata (pe care o ochesti ca si cunoscator ce te autointitulezi    😀  ), care are mai multe muchii, adica bucati de burta mai groasa. Fata nu se va supara, chiar daca ii faci un compliment – ce va de genul – asa cum ati cumpara pentru dvs.

Este avantajos daca te-ai hotarat sa faci si ciorba de burta, pentru ca pui la fiert la oala de presiune, toata bucata de burta, pe care ai cumparat-o. Pentru o ciorba si un drob ai nevoie de 1,5-2 Kg de burta.

Daca folosesti burta prefiarta, aceasta nu mai trebuie fiarta ci doar lasata sa se dezghete. Cand este dezghetata o speli cu apa calduta, o lasi sa se scurga si apoi o storci cu incredere si manie proletara, in maini, pana ii scoti toata apa.

Atentie ! Daca nu ai stors bine burta prefiarta, iti va iesi drobul apos. Prin inghetare, burta a inmagazinat, voit sau nu de catre comerciant, o cantitate mare de apa (ca doar atarna la cantar).    🙂

Daca ai fiert burta si pentru ciorba, nu trebuie sa o storci, ci doar sa o lasi la scurs, intr-o sita.

Burta se taie marunt, la cutit sau daca se doreste sa fie drobul mai fin, se da burta prin masina de tocat carne. Eu prefer burta taiata cu cutitul in feliute subtiri si mai lungi, ca sa-i simti gustul, cu toate papilele localizate pe limba, cand mesteci bucatica, cu gura.   😛

Bucatile fine din burta de vita, bine stoarse, de apa, se amesteca cu morcov ras, telina rasa, patrunjel ras, ceapa prajita, verdeata tocata marunt (patrunjel si marar). Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se aduga 2-3 oua intregi.

Se amesteca bine, intreaga compozitie. Se poate adauga in compozitie, 1-2 linguri de pesmet alb. Cui ii place poate adauga in compozitie si branza telemea de oaie, rasa. Branza leaga mai bine compozitia.

Se unge cu ulei si se tapeteaza cu pesmet sau faina, o forma de Yena. Se pune intreaga compozitie, in vas.

Se unge compozitia din vas, deasupra, cu 2-3 oua batute. Cui ii place poate sa presare si cascaval ras sau tot telemea de oaie.

Se introduce vasul in cuptorul incins, la foc potrivit. Se urmareste preparatul prin fereastra aragazului, pana se formeaza o crusta maronie, la suprafata.

Se prepara un mujdei de usturoi, din usturoi pisat, verdeata tocata fin (patrunjel si marar), sare, piper, ulei de masline si iaurt. Ingredientele se amesteca bine cu furculita sau intr-un borcan, cu capac.

Cand scoti drobul din cuptor il lasi sa se odihneasca 5-10 minute, pentru a nu se faramita cand il vei felia.

Drobul se serveste cald, cu salata de castraveti si mujdei. Poti servi alaturi, un piure de cartofi sau un piure de mazare.

Drobul merge minunat cu paine calda si un pahar de vin alb, sec.

Nu uita ! Inainte de a servi drobul, treci cu nasul pe deasupra bucatii aburinde, ca sa iei toate miasmele care se degaja. Nu-ti fie frica, burta nu miroase urat. Verdeata si legumele pe care le-ai adaugat in preparat, dau o savoare deosebita.   😛

Pofta buna, frati gurmanzi de pretutindeni ! Nu conteaza in ce parte a tarii/ a lumii, va aflati. Pastrati vie, traditia bucatariei romanesti. Vindeti pe credit (a se citi – de amorul artei), nu se stie cand recuparat, orice reteta pe care o stiti. De ce sa nu se bucure si altii ?   😀

De ce sa nu racolam, la o adica, noi adepti, in gasca gurmanzilor ?  Nu costa nimic si in plus beneficiem de retete numai una si una.  😛

Am mai spus – gurmand nu inseamna neaparat si gras, obez. Si in definitiv si la urma urmei – o viata are omul. De ce sa nu traiesti asa cum crezi ca este mai bine pentru tine ?

One Comment

  1. “o forma de Yena” este de fapt un vas termorezistent, un vas Jena, dupa numele unui oras din Germania (fosta R.D.G.), unde se fabrica asemenea vase. Ti-a fost jena sa scrii corect, Jena?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*