Fasolea boabe la romani.

Exista romani neaosi carora nu le place fasolea boabe ? Nu pot sa cred. Pai nu este baza bucatariei noastre traditionale ?

Este singurul aliment la care „poftesc” indiferent cum este gatit. Ca urmare gatesc variat, cu experimente proprii:  fasole batuta cu usturoi, fasole batuta cu ceapa prajita, ciorba de fasole simpla sau cu afumatura, mancare de fasole simpla, cu ciolan afumat sau cu carnat afumat, mancare de fasole cu ciolan proaspat sau afumat, la cuptor. 

Cumpar de la femei de pe piata (de regula am de toamna) 1 Kg de fasole boabe, mari, lucioase, ovale (cele cu pete negre au gargarite, cale mate sunt deshidratate – fasolea este veche).

Se spala bine in cateva ape si se pune la muiat de seara. Dimineata se arunca apa, se spala iarasi si se fierbe (2-3 clocote). Se arunca apa si se pune la fiert in oala de presiune, cu o ceapa, 1 morcov, 1 telina mica, o radacina mica de patrunjel, 1 pastarnac mic, sare. Dupa 1 ora de fiert (de cand incepe oala sa fluiere), la foc potrivit, este gata baza bucatarelilor cu fasole boabe. 

Astazi am in plan fasole batuta cu usturoi si fasole batuta cu ceapa prajita.

Nevasta scoate boabele de fasole fiarta si le bate intr-un castron de plastic cu telul (mixerul), amestecand cu ulei, putina apa in care a fiert fasolea si usturoi pisat, sare, pana se face o pasta groasa (eu nu stau grozav cu rabdarea).

Celalalt fel se continua cu ceapa prajita pusa deasupra. Merge si fara sa pui usturoi pisat in fasolea batuta. Se pune intr-un castron intins. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

Ceapa prajita are multe secrete. Se curata 2-3 cepe mari, se taie solzi si se pune la prajit cu ulei, sare, piper, busuioc verde. Se adauga cateva felii de ardei diferit colorat (merge foarte bine gogosar, ardei capia). Se amesteca cu o lingura de lemn sa nu se arda, pana ceapa devine sticloasa. Se adauga rosii (sau bulion cum face nevasta mea). Se mai fierbe pana scade apa din rosii. Rosiile si ardeii taiati ii pun de toamna la lada.

fasole batuta cu ceapa prajita 001

Se mananca cu muraturi taranesti asortate sau numai cu salata de varza murata. Merge si cu salata de radacinoase (delicioasa) cum face nevasta mea. 

Fara tuica fiarta sau un vin alb mai sec nu prea merge.

Cei „sensibili ” cu stomacul sa nu uite sa ia 2 pastile de dicarbocalm. 😀

Pofta buna ! Celelalte retete urmeaza.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *