Cumperi de la macelarie o fleica de porc, cu putina slanina si sorici. Sa fie proaspata, nu congelata. Prajesti carnea la foc iute, pe toate partile, cate 2 minute pe fiecare parte, in untura de porc sau ulei de masline. Carnea capata o crusta usor maronie.
Secret ! Carnea se prajeste pentru a ramane mustoasa. Nu pune capacul la tigaie, ca nu se face bine carnea si trebuie sa o tii mai mult la prajit si isi pierde din savoare.
Atentie ! Prajind carnea la foc iute, mai ales daca ai spalat carnea inainte, exista riscul sa sara untura pe maini si pe fata. Face niste bube de toata frumusetea. Ai patit-o, spala-te repede cu apa rece si unge-te cu ulei de floarea soarelui, daca nu ai la indemana niste unguent pentru arsuri termice sau crema de maini cu galbenele. Riscul cel mai mare de stropire este cand intorci carnea. Trebuie sa ai neaparat, in dotarea bucatariei, un cleste sau o furculita mare. Cand intorci carnea, mai sigur este daca dai inainte tigaia la o parte, de pe foc.
Daca ai cumparat carne de porc tanara (rozalie), cu grasime putina si fara sorici, nu este nevoie sa o mai prajesti inainte. Nu cumpara carne macra, fara pic de grasime, pentru ca reteta iese fada, mai putin gustoasa si carnea ramane destul de tare.
Cureti niste legume de iarna – cartofi mici intregi, ceapa lunguiata, mica, intreaga, morcovi mici, pastarnac si patrunjel (taiate felii subtiri, de 1 cm grosime), telina (taiata felii mai groase, de 2-3 cm grosime), catei de usturoi.
Vara, cand cumperi legume proaspete, de la piata, poti sa pui si alte legume – ardei gras (taiat in patru), dovlecei intregi, necuratati de coaja, vinete taiate in felii groase de 2 cm, ardei iute intreg, rosii intregi, pastai intregi de fasole verde, castraveti mici, intregi. Poti adauga si niste ciuperci albe, proaspete, intregi.
Iei o tava termorezistenta in care pui legumele. Asezonezi cu sare, piper (proaspat rasnite). Pui si o foaie de dafin si cateve fire de cimbru si rozmarin. Torni niste ulei de masline deasupra si amesteci bine legumele.
Pui deasupra legumelor, carnea prajita, cu grasimea dedesubt si bagi tava in cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa cca. 1 ora intorci carnea si amesteci usor legumele sa nu se rupa. Dupa inca 30 minute, friptura cu garnitura ar trebui sa fie gata. Verifica, bagand varful cutitului in carne.
Friptura este gata cand miasmele invadeaza bucataria si vecinii disperati, incep sa sune la usa (cei mai indrazneti si mai glumeti) sau „forfotesc” pe casa scarilor blocului. Nu deschide usa, risti sa nu mai apuci mai nimic, din delicatesa pe care ai pregatit-o.
Pentru efect, pune pe deasupra, cateva frunze de patrunjel si o frunza de busuioc verde. Poti sa presari frunze de patrunjel si de busuioc, taiate fin. Da gust de proaspat, fripturii si intinereste miasmele.
Cand servesti friptura, nu trebuie sa lipseasca un pahar de vin negru – Sange de taur. Mi-a placut reclama la acest vin – „Bun pentru femei, daca il beau barbatii”. Hi, hi, hi….!
Poti sa faci si o salata de verzituri, de sezon (salata verde, laptuci, untisor, macris, leurda, loboda, frunze de ceapa verde, macris, etc.).
Pofta buna, mai gurmanzi de pretutindeni ! Nu uitati – gurmanderia moare sigur ultima !