Pe la o anumita varsta, cand grijile parintilor legate de masa prichindeilor, sunt deja istorie, dimineata si seara, iti pui cel mai des intrebarea – ce sa pregatim la repezeala, gustos si sanatos ? Sau altfel zis: ce nu am mai pregatit noi, de mult timp si ne-am dori ? 🙂
Friganelele fandosite sunt una dintre solutiile la indemana oricui. De ce ? Nu ai nevoie de cine stie ce ingrediente, pentru a face cumparaturi, din timp. Nu trebuie sa-ti faci curaj ca sa intri in bucatarie. Nu ai nevoie de mult timp pentru preparare, se fac rapid, cu tigaia in mana, la botul calului, cum ar veni vorba auzita prin hanurile de la marginea satului, unde unchesii isi fac veacul la un toi de tuica, in fiecare seara.
Paine, lapte, oua, ulei, branza sau cascaval, dulceata sau gem, nu au cum sa lipseasca din frigider sau din camara.
Feliile de paine se pun la muiat in lapte, cu putin zahar. Nu se lasa mult timp, pentru a nu se faramita. Feliile de paine muiate in lapte se dau prin ou batut, in care s-au macinat cateva boabe de piper.
Ar fi un secret ! Chiar daca painea alba nu este recomandata de medici, batoanele de paine alba, cu susan, sunt cele mai potrivite pentru aceasta reteta. Nici franzelele sau painile lungi, albe, nu sunt rele, pentru aceasta reteta, deoarece in toate se pune de catre fabricant, zar de lapte (lichidul scurs, de la prepararea branzei), necesar pentru obtinerea unui produs fraged (painea).
Feliile de paine se prajesc la foc iute, in ulei de masline.
Friganelele se servesc ca atare, calde, cu rosii sau cu salata verde.
Peste friganelele calde, se poate rade branza telemea de oaie, branza de vaca sau cascaval afumat. Se serveste alaturi, un pahar cu lapte caldut.
Peste friganelele calde, se poate pune dulceata de mure sau de prune, gem de caise sau de pere. Friganelele cu gem sau dulceata se servesc, de obicei, dimineata, impreuna cu un pahar de suc de portocale si de grefuri.
Imaginatia bucataresei nu cunoaste margini. 😕
Pentru adevaratii gurmanzi, majordomul si bucatarul din locatiile de lux, pot supralicita si folosi ca ingrediente (da bine la „fatada” antreului), pentru friganelele fandosite, diverse sofisticanii – bacon, sunca presata, salam de Sibiu, motarella, mango tras in unt, creveti la gratar sau trasi in unt, bucati de ton sau bucati de crab, de la conserva, icre negre sau icre rosii (tip Negro, de capelin, vopsite, nu din cele veritabile, nu de altceva dar am fi nevoiti sa apelam la fondurile secrete ale familiei, cand vine „baiatul”, sa faca socoteala). 😛
Cand o sa trec la acest gen de ingrediente, voi face si poze, pe care le voi pune pe blog.
Unele ingrediente le-am incercat, cu diferite ocazii, oficiale (de regula la micul dejun), cu multi ani in urma si trebuie sa recunosc – merita sa fie abordate, chiar si in bucataria familiei, macar din curiozitate si in limita bugetului alocat, zilnic.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prinde bine, sa te gandesti din cand in cand, cu ce ai fost „omenit” prin diverse locatii, cu anumite ocazii (nunti, botezuri, intalniri oficiale, agape intre prieteni, 30 de ani de la terminarea facultatii, 45 de ani de la terminarea liceului, etc.). Rememorezi aspectul si gustul preparatelor servite, cauti sa ghicesti ingredientele, le procuri si treci la treaba, cu mandria de bucatar neprofesionist, cu priceperea ta si cu dorinta de a-ti surprinde consoarta, inca o data, cu un preparat nou, delicios.