Pare cam ciudat, ca o pasare destul de mica ca si greutate, precum curcanul, are gusa si cel putin la fel de ciudat, ca gusa curcanului se poate umple si se pregateste ca atare. Nu ar fi nimic, dar si de la gainile din rasa grea (exemplare la 4-5 Kg/ buc.), de carne, se poate scoate gusa si umple.
Sunt curcani, de 20-25 Kg/ buc., de la care se poate scoate o gusa chiar imensa, care umpluta, ajunge la 1,5-2 Kg.
Gusa se poate umple cu carne de pasare, de porc sau de vitel, tocata la masina sau la cutit. Se mai folosesc ca ingrediente: branza sarata, cascaval, verdeata, oua, legume, costita sau bacon, ciuperci, morcov, telina. Un gand, inca nematerializat in bucatarie, ma indeamna sa umplu o guse de curcan cu peste, tocat la cutit. De ce nu ?
Cu alte cuvinte: pentru umplutura, liber la initiativa, la imaginatie si la combinatii, pentru toti gurmanzii, declarati sau nu, convinsi sau invatacei. 😛
Care este gusa, de la pasare (curcan, gaina) ? Este bucata de piele, cu grasime si ceva carne, care inveleste partea de sus a pieptului pasarii. Acolo depoziteaza pasarea, boabele de porumb sau de grau, pe care le ciuguleste. Ca poti folosi si partea de la fundul pasarii, e cu totul altceva, zicandu-i guse, dar care, de fapt, nu este. 😀
De ce nu ? Desi denumirea ar trebui sa fie alta, se poate „risca” impreuna cu gusa si o jupuire a pieptului pasarii, de piele, pe o portiune cat mai mare, pentru a obtine o bucata mai consistenta de preparat, dupa numarul de meseni. Ma gandesc, ca o gusa de strut, umpluta, ar trebui sa arate magnific. 😕
Ar fi un secret ! Cand „se decupeaza” gusa curcanului, folosind un cutit bine ascutit, dexteritatea manuirii sculei de baza a bucatarului – cutitul, trebuie sa fie, cel putin de intensitate medie, continua, pentru a nu cioparti gusa. 😀
Am folosit branza telemea de oaie si branza de burduf, verdeata (patrunjel si marar verde, tocate nu prea fin) si oua de gaina, proaspete, cu galbenusul portocaliu.
Se caleste in untura de pasare, un amestec de ceapa verde si ceapa uscata, taiata rondele, ardei gras, taiat feliute, piept sau pulpa de pasare, taiate bucati mici. Se pune, dupa gust, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat.
Se adauga branza si verdeata si se amesteca, continuand calirea in untura de pasare.
Se da tigaia la o parte de pe foc si se inglobeaza oua crude, amestecand cu o lingura, pentru a lega umplutura.
Se umple gusa curcanului, cu amestecul de carne, legume, branza si verdeata.
Gusa umpluta se coase cu ata de bucatarie, sa nu iasa umplutura.
Nu aveti ata de bucatarie ? 🙁 Nu-i nicio problema. Prin casa sigur sa gaseste niste ata de cusut nasturi, care se pune in mai multe fire. 😛
Gusa umpluta se pune pe gratar, avand grija ca in apa din tava gratarului, sa se puna boabe de piper si frunze de dafin.
Focul sub gratarul pus direct pe flacara aragazului, se potriveste, pentru inceput la mare, pentru a se forma o crusta fina, la suprafata gusii, dupa 10-15 minute, se potriveste, la mediu, pentru a se frige umplutura si grasimea din gusa sa patrunda in umplutura, pentru fragezire.
Gusa luata de pe gratar se lasa sa se odihneasca 10 minute, acoperita cu o folie din staniol, pentru a redeveni mustoasa.
Gusa umpluta se serveste fierbinte, cu piure de cartofi sau piure de mazare. Farmecul este sa puneti gusa intreaga, pe farfurie, sa si-o taie fiecare, numai ca atunci trebuie sa umpli minim 2 gusi. 😛
Gusa se feliaza dupa ce s-a racit putin, pentru a nu se faramita, la taiere, cu cutitul.
Muraturile taranesti sau cele la otet sunt bine venite, langa gusa umpluta. Un pahar de vin alb, sec, rece, nu poate lipsi.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Voi barbati, nu uitati, vine 1 Martie si 8 Martie. V-ati gandit cu ce preparat surpriza sa va asteptati consoarta, cand vine de la serviciu ? Nu inca ? Gusa umpluta ar fi ceva delicios si sigur ar fi o surpriza. Cumparati un buchet de ghiocei, o sticla de vin bun, de care agatati un snur de martisor si cu siguranta, veti fi „iertat”, anticipat, pentru toate escapadele la meci, care vor urma, ca doar a inceput campionatul de fotbal, nu ?