Cumperi carne de vitel impanata cu grasime, cu putin os sau macra (cap de piept – cu oscioare, pulpa cu os, spata, chiar pulpa fara os). O cureti de pielite, transezi partea cu os (faci ciorba), o portionezi in bucati mari, speli bine carnea in apa rece, o lasi la scurs.
Pui intr-o cratita cu capac putin ulei (untura) si prajesti carnea la foc iute pe toate partile, pana se rumeneste usor (atentie sa nu arzi carnea si sa nu te arzi pe tine, deoarece carnea spalata mai are apa, care in contact cu uleiul fierbinte stropeste si te poti alege cu arsuri termice).
Scoti carnea si in uleiul incins calesti la foc potrivit, pana se inmoaie, cateva fire de ceapa verde, usturoi verde si praz verde, taiate in bucati mai mari.
Pui carnea peste legumele calite, sare, piper, ardei iute (taiat marunt), cimbru, maghiran, rozmarin, ghimbir, oregano (condimente uscate si macinate fin). Adaugi un paharel de tuica de prune si un pahar de vin alb, putina apa.
Se fierbe pe plita la foc potrivit, cu capacul pus sau se baga la cuptor cu capul pus, cca. 1,5 ore. Verifici periodic sa nu sece prin evaporarea alcoolului si mai adaugi apa si vin. Este gata cand varful cutitului patrunde mai mult de jumatate.
Se serveste fierbinte, cu cartofi noi prajiti sau piure de cartofi noi (sa nu uiti sa pui putin unt in piure), peste care pui sos de la friptura si verdeata (marar si patrunjel).
Orice salata (salata verde, varza noua, leurda, spanac, untisor, etc., separat sau in amestec) sau muraturi (daca mai ai) si un vin (de care ai, mai sec) se potriveste cu aceasta friptura delicioasa.
Pofta buna !