supa crema de urzici 3 1

Supa crema din urzici culese din salbaticie

Urzicile umplu tarabele. Precupetele lanseaza care mai de care, oferte tentante – 3 gramezi la leu, 8 gramezi la 2 lei, etc. Ai de unde alege. Toate urzicile sunt tinere, nu au avut timp sa faca seminte si sa creasca balarii. Pisca, cum indraznesti sa le atingi cu buricele degetelor.

Se zice prin batrani, ca piscatura de urzici face bine la romatism (la boala, nu la romantism).

Am cumparat o poala de urzici si repejor m-am grabit spre casa. Am umplut cu apa, una din chiuvetele din bucatarie si am cufundat urzicile in apa rece, sa-si lase nisipul.

A nu se uita ! Daca ai fost atent (ai avut ochelarii la tine, adica pe nas), ai ales urzicile, fara gunoaie, paie sau te miri ce ganganii mai gasesti printre frunze. Daca nu ai fost atent la ce cumperi, ajuns acasa, treci prin maini si prin fata ochilor, toate urzicile cumparate, alegi paiele si frunzele uscate, rupi coditele mai mari si abia apoi, pui urzicile la spalat.

Exista un secret ! Diviziunea muncii, in familie, zice (oare !?) ca cel care face cumparaturile, scapa de munca de jos, in cazul de fata curatatul urzicilor, inainte de spalarea lor. Eu am grija sa fac cumparaturile. Totusi, din ce in ce mai des, sunt intrebat de consoarta – tu, de ce nu iti iei ochelarii de vedere, cu tine, cand mergi in piata ? Oare de ce ma intreaba ?

Supa crema de urzici.
Supa crema de urzici.

Incerc, ca incercarea moarte nu are ! Aplic, de cate ori am ocazia, diziviunea muncii (in favoarea mea), in special la curatatul pestelui si la spalatul vaselor. Uneori, chiar se prinde.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • o poala de urzici,
  • radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel),
  • ulei de floarea soarelui/ untura de pasare,
  • smantana,
  • hrean.

[/ingredients]

Sigur ati uitat ceva, daca eventual stiati. Mamaliga calda la acest preparat este aproape de neinlocuit. Merge si cu mamaliga rece, daca si supa crema este rece, caz in care pentru calirea zarzavaturilor trebuie folosit ulei de floarea soarelui/ ulei de masline.

Apropo ! Stiti cum se mananca mamaliga calda ?  Se ia o lingura de mamaliga fierbinte, sa rastoarna mamaliga in palma, se sufla in mamaliga, ca altfel va arde, se ia o lingura de ciorba, o inghititura de mamaliga, apoi repetir. Te gandesti fara sa vrei – aoleo ce mai frige si nu are gura sa strige. Ei, v-ati prins de miscare ?

Asa arata supa – crema de urzici, servita cu o lingura de smantana sau de iaurt, pusa in zeama fierbinte.

Ingrediente de trebuinta in reteta: radacinoase (morcov, patrunjel, telina, pastarnac), ceapa, usturoi/ leurda, ardei gras, smantana, ulei de masline/ ulei de floarea soarelui/ untura de pasare, sare grunjoasa.

Se calesc in untura de pasare, date pe razatoarea mare, cate o radacina de morcov, pastarnac, patrunjel si telina, o ceapa. Se pun si cateva fasii de ardei gras.

Cand s-a muiat ceapa (adica, ceapa sticleste) se pun urzicile crude, care anterior, au fost bine scurse, intr-o sita.

Nu este nicio greseala ! Urzicile pot fi oparite inainte si tocate marunt ca in reteta de urzici batute.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Curatare urzici de frunze, radacini, tulpini lemnoase, spalare urzici de nisip.
  2. Calire radacinoase, date pe razatoare, in untura de pasare/ ulei de masline.
  3. Urzicile crude se calesc in continuare impreuna cu radacinoasele.
  4. Adaugare apa fiarta peste amestecul de urzici si radacinoase calite. Fierbere in continuare.
  5. Blenduire preparat.
  6. Servire supa crema cu smantana si/ sau cu crutoane de paine si/ sau cubulete de sunca afumata, prajita.

[/directions]

In cratita se amesteca cu o lingura de lemn, pana se moaie toate urzicile.

Urzicile calite impreuna cu legumele se prezinta ca o pasta, groasa, de un verde inchis, la culoare.

Se adauga apa calda, cat sa acopere urzicile.

Fierbere amestec de urzici si legume in apa clocotita pana se ingroasa.
Fierbere amestec de urzici si legume in apa clocotita pana se ingroasa.

Se fierbe supa, la foc potrivit, pana urzicile se moaie bine.

Cand urzicile sunt destul de bine fierte, se ia oala de pe foc, se introduce blenderul in oala si se mixeaza amestecul de legume si urzici.

Blenduire fiertura de urzici si legume in apa fiarta pentru a obtine supa crema.
Blenduire fiertura de urzici si legume in apa fiarta pentru a obtine supa crema.

Se obtine o zeama groasa, de un verde aprins, care iti bucura ochiul.

Se presara frunze de patrunjel verde sau/ si de leustean uscat. Mai tarziu, pe tarabe, se va gasi si leustean verde, dar urzicile vor fi ceva mai batrane si gustul supei va avea de suferit.

Supa crema de urzici servita simpla, ca pentru post.
Supa crema de urzici servita simpla, ca pentru post.

Supa-crema de urzici se poate servi ca atare sau cu hrean proaspat ras sau cu niste sunca afumata, taiata felii subtiri/ cubulete si prajita sau cu crutoane din paine prajita.

Poate fi un preparat de post ! Preparatul poate fi servit de post daca in loc de untura de pasare se foloseste ulei de masline/ ulei de floarea soarelui si nu se pune la servire smantana sau cubulete de sunca afumata, prajita.

Era sa uit ! Cum pe afara, iarna nu a plecat definitiv si irevocabil, iar dimineata temperaturile sunt in jur de zero grade, o tuica de pruna, fiarta, indulcita cu destul zahar, iti poate crea o stare generala, de bine.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de binefacerile verdeturilor, care deja au inceput sa apara. Indrazniti sa faceti preparate din verdeturi (urzici, salata verde, loboda, stir, stevie, spanac, untisor, papadie, frunze de sfecla rosie, macris). Nu veti regreta. Organismul vostru va fi multumit de purificarea sa, generala. Va veti simti mai tineri, mai fortosi si mai veseli. Nimic nu va mai sta in calea avantului vostru tineresc. Suna bine, nu-i asa ?

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *