Legume umplute cu carne si ghebe

Dupa cata ploaie a fost in primavara aceasta, nu se putea ca ciupercile sa nu-si faca datoria si sa rasara prin te miri care locuri, mai pe sub umbrela copacilor, mai in plin soare, in iarba verde din campie sau prin maracinisurile de pe malurile apelor. Oferta prin piete este bogata, chiar daca culegatorii nu lasa din pret decat spre miezul zilei, de frica sa nu se deterioreze ciupercile culese. Un lucru bun, mai marii pietei s-au convins ca este mult mai practic, sa verifice ciupercile aduse pe tarabe, prin inspectorii sanitari ai pietei, decat sa-i alerge prin toata piata pe culegatori si sa suporte injuraturile cumparatorilor nemultumiti.

De regula, imi culeg singur ciupercile pe care le conserv si rareori cumpar de prin piata, numai acele ciuperci pe care nu la gasesc si vreau sa le pastrez, oparite, in congelator, pentru pane din nane .

Nu vreau sa conving pe nimeni, sa-si culeaga singur ciuperci ?! Cine nu le cunoaste cu adevarat, risca afectiuni grave ale ficatului, daca printr-o eroare culege la gramada si  1-2 ciuperci care pot fi otravitoare.

Ca sa pot congela alta serie de ciuperci, mai intai am facut “curatenie” in congelator si am gasit o punguta cu ghebe oparite si congelate, din toamna. Ghebele nu apar in acest sezon, ci doar spre toamna.

Legumele proaspete au aparut mai de mult timp pe tarabe, iar in ultimele saptamani gasesti in piete si legume din cele romanesti, de solar si chiar de gradina.

Legume umplute cu carne si ghebe.
Legume umplute cu carne si ghebe.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne tocata de curcan/ porc/ amestec porc si vitel/ vitel (merge din oricare), ciuperci (ghebe/ ciuperci albe/ pleorotus), legumele preferate (se pot umple: ardei gras, gogosari, capia, dovlecei, ceapa, rosii, cartofi, vinete, gulii), smantana grasa/ iaurt gras, orez, ceapa uscata, rosii/ suc de rosii, ardei gras, verdeata (ceapa verde, patrunjel, marar), sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe.

Ghebe congelate pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Ghebe congelate pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Nu este obligatoriu ca ciupercile sa fie oparite si congelate ! In reteta se pot folosi si ghebe proaspete, neoparite, care se vor cali impreuna cu carnea tocata.

Ghebe pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Ghebe proaspete pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Carnea tocata se alege dupa gustul fiecaruia ! Pentru un preparat mai gras, se alege carne de porc sau amestec de porc si vitel. La carnea de curcan exista alternativa sa o calesti in untura de pasare (gaina, rata, gasca) pentru a-i da un plus de savoare.

Alternativa la carnea tocata ! Se poate folosi carne sub forma de fasii, ramasa de la o pasare (gaina, pui, curcan) pregatita anterior, la cuptor. Aceasta se toaca marunt la cutit sau se da prin masina de tocat carne.

Carne fasii pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Carne fasii pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Alege legumele preferate pentru a le umple ! Majoritatea legumelor se pot umple. Nu am crezut pana nu am incercat cu gulii si ceapa. Ma macina un gand, sa incerc si cu alte legume (praz, telina, etc.) dar si cu fructe (mere, pere, gutui) sa aflu ce gust pot avea. Nu are de ce sa nu mearga, daca ma gandesc la mancarea de gutui cu piept de curcan pe care o facea soacra mea.

Legume pentru umplut cu carne si ghebe.
Legume pentru umplut cu carne si ghebe.

Legumele se curata de seminte si se spala in jeturi de apa rece. Se capacesc si se scot semintele si cotoarele.

Legume capacite si cu semintele si cotoarele scoase pentru a fi umplute cu carne si ghebe.
Legume capacite si cu semintele si cotoarele scoase pentru a fi umplute cu carne si ghebe.

Ghebele proaspete se calesc in ulei de masline, pana se evapora apa. Se asezoneaza cu sare si piper boabe proaspat macinat, dupa gust.

Ghebele deja oparite si congelate se incalzesc doar si se calesc usor.

Pentru o savoare deosebita, se stropesc cu vin alb sec sau cu coniac de buna calitate.

Impreuna cu ghebele se calesc si 2-3 catei de usturoi, feliati subtire, pentru o savoare suplimentara.

Calire ghebe in ulei de masline pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Calire ghebe in ulei de masline pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Peste ciupercile calite se adauga orez, fasii de ardei si de rosii, cateva felii de ceapa uscata. Se amesteca bine cu o lingura de lemn, pentru omogenizare.

Adaugare orez, fasii de ardei gras, rosii peste ghebele calite pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Adaugare orez, fasii de ardei gras, rosii peste ghebele calite pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Carnea tocata de pasare se caleste in ulei de masline/ untura de pasare. Carnea tocata de porc se caleste in grasimea acesteia. Carnea tocata de vitel se caleste in ulei de masline sau untura de pasare.

Daca se foloseste carne daja pregatita (din cea ramasa de la alte preparate la cuptor), aceasta doar se taie bucati mici.

Carnea se amesteca cu ciupercile si legumele deja calite. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Amestecul gata pregatit pentru umplut legume cu carne si ghebe.
Amestecul gata pregatit pentru umplut legume cu carne si ghebe.

Nu este nicio greseala daca folosind carne deja pregatita (anterior, la alt preparat, la cuptor), care nu a fost taiata in bucatele, ci doar s-au folosit fasii de carne mai lungi sau mai groase.

Cu acest amestec, bine omogenizat, folosind o lingura din lemn si adus aproape de sec, prin calire, se umplu legumele.

Legumele umplute si capacite cu felii de rosii, se aseaza intr-o tava cu margini inalte. Printre legume se aseaza miezul de la legumele capacite (delicios va fi miezul de la dovlecei si de la rosii), ceapa felii subtirii, felii de rosii si ardei gras, suc de rosii.

Legumele gata umplute cu amestecul pregatit anterior pentru legume umplute cu carne si ghebe.
Legumele gata umplute cu amestecul pregatit anterior pentru legume umplute cu carne si ghebe.

Legumele se stropesc cu ulei de masline si se calesc, in tava, cateva minute, pe ochiul aragazului, la foc mare.

Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se tine in cuptor pana pulpa legumelor umplute se moaie.

Se presara verdeata tocata marunt.

Pe legumele umplute cu carne si ghebe, scoase din cuptorul aragazului  se presara verdeata
Pe legumele umplute cu carne si ghebe, scoase din cuptorul aragazului se presara verdeata.

Pulpa legumeleor umplute, gata pregatite, este indepartata pe nedrept de majoritatea mamelor/ bunicilor atunci cand copii sunt mici, pe motiv sa manance carne si ciuperci, ca pulpa este inestetica si nu le va placea la copii. Complet gresit. Vitaminele au ramas in pielita/ pulpa legumelor, chiar daca suucul s-a dus in umplutura.

Legume umplute cu carne si ghebe gata pregatite.
Legume umplute cu carne si ghebe gata pregatite.

Asa-i ca arata bine ?! Chiar daca mi-au murit laudatorii (!?), poza aceasta luata de aproape este pentru micutii care ar putea fi tentati astfel, sa incerce, sa manance legumele umplute cu pielita lor cu tot.

Preparatul se serveste cu smantana sau iaurt, dupa gustul fiecaruia. Gurmanzii de profesie vor sti sa aprecieze alternativa.

Legume umplute cu carne si ghebe servite cu smantana grasa.
Legume umplute cu carne si ghebe servite cu smantana grasa.

Pentru gurmetii consacrati, o felie de paine de casa, calda, cu care sa moaie in deliciosul sos, va fi o adevarata implinire culinara.

Paine neagra, de casa, la tava, servita la legume umplute cu carne si ghebe.
Paine neagra, de casa, la tava, servita la legume umplute cu carne si ghebe.

A nu se omite cumva ! Un pahar de vin alb, sec, rece, va fi bine primit de cei asezati in jurul mesei.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de legumele verii. Nu uitati nici de carne si nici de ciuperci. Pofta voastra trebuie sa fie cea care sa comande gospodinei(ului), responsabil(a) cu bucatarelile in cadrul neamului/ familiei voastre, tot ceea ce doreste fiecare in parte. Multumirile aduse nu pot fi altele decat golirea farfuriei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*