Mancare de cartofi cu afumatura

Cumperi din market o coasta afumata, cu mai multa carne pe ea. Sa fie rosie nu inchisa la culoare, ca are prea multa sare si fum. Nu cumpara taiata bucati, ca nu stii de ce a fost taiata. Daca gasesti carne de porc, macra, afumata, este si mai bine. Iese mancarea mult mai gustoasa. Merge si cu un ciolan afumat, dezosat, chiar daca are mai multa grasime, dar are si sorici, care da un gust mai pronuntat de porc, mancarii.

Cumperi din piata cartofi noi, mai mari, ceapa verde, ardei gras, marar verde, rosii.

Cureti si speli legumele. Tai cartofii in patru, ceapa si rosiile solzi, ardeiul feliute, groase cam de un deget. Tai mararul fin.

Calesti intr-o cratita, in ulei de masline, ceapa si ardeiul. Pui sare si piper. Adaugi cartofii si rosiile. Lasi la fiert, la foc potrivit. Amesteci cu grija, cu o lingura de lemn, sa nu se prinda legumele de cratita.

Tai carnea afumata in bucati, maricele. Oparesti carnea taiata, intr-o cratita cu apa fiarta (nu este obligatoriu, doar daca este carnea prea sarata sau prea afumata). Prajesti carnea, la foc iute, in ulei de masline, pe toate partile. Nu trebuie arsa sau facuta prea tare.

Cand cartofii sunt de jumatate fierti, adaugi carnea prajita. Pui niste boabe de piper si 2 foi de dafin. Lasi la fiert mancarea, cu capacul pus la cratita, la foc potrivit, pana se fierb cartofii de tot. Stingi focul, presari marar verde.

Lasi mancarea sa se odihneasca, cu capacul pus la cratita, timp de 15 minute, ca sa se impregneze miazma de marar proaspat, in cartofi.

Se serveste fierbinte, cu mamaliga calda/ rece. Salata de varza proaspata sau de rosii, ceapa si ardei, sunt de preferat in acest sezon. Merge si cu muraturi (castraveti si varza) de astea de vara, usor acrite. Nu trebuie sa lipseasca un vin rosu – puterea ursului.

Pofta buna !

2 Comments

  1. Poate ca ar fi bine sa specificati la fiecare reteta pentru cate persoane se gateste , ce cantitati de produse se folosesc si ce timpi la fiecare pas al retetei. Printre cei care citesc mai sunt si multi incepatori !….

    • Nu detin astfel de date. Nu am cantarit niciodata (exceptie la dulciuri, din care nu prea fac tocmai din acest motiv).
      Referitor la cantitati puteti avea in vedere cate persoane hraniti, pofta de mancare a fiecaruia si cam cat serveste fiecare in farfurie fara supliment. Ochiul apreciaza cantitatile si experienta se capata doar gatind.
      Timpul este legat de indemnarea fiecaruia, de aparatura pe care o foloseste, de puterea focului sau a rezistentei electrice, deci si orientativ poate fi greu de apreciat. De tinut minte este gustatul preparatului in timpul pregatirii retetei. Nu in ultimul rand, trebuie tinut cont ca timp de preparare de soriceii din stomacul celor care stau la cotitura, sa serveasca ceva.
      Incepatorii sunt in atentia mea permanenta si este motivul pentru care dau multe detalii scrise plus pozela detalii si destul de des unele secrete culinare. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*