Mi-am adus aminte de pulpa de berbec pe care o aveam in congelator.
Dupa desghetare, se curata de piei si se impaneaza cu catei intregi de usturoi si bucati mici de slanina de porc (daca pulpa de berbec este mai grasa nu este nevoie de impanat cu slanina de porc).
Simandicosii (adica cei pe care ii cam deranjeaza mirosul de oaie, dar vor sa incerce friptura), inainte de impanare, pot opari pulpa de berbec, 5 minute, in apa clocotita (este pacat sa oparesti carnea, pierde din gust).
Daca cumperi o pulpa de berbec proaspata, dezoseaz-o mai intai, sorteaza partile mai subtiri, de pe margini si fa niste bucati numai bune de pus pe gratar sau de facut frigarui. Osul pulpei, cu ceva carne lasata pe el si cu partea pe care ti-o da comerciantul ca umplutura (doar atarna la cantar, nu ?) le poti face o ciorba delicioasa (reteta alta data).
Freaca bine carnea cu sare, piper, cimbru si ulei (amestecate in prealabil). Lasa sa se oihneasca vreo 2 ore la frigider, intr-o punga de plastic.
Prajeste carnea (pulpa intreaga), in untura de porc sau ulei, intr-o tigaie cu margini inalte (in vock chinezesc este numai bine, trebuie sa-mi cumpar neaparat), la foc mare, pe toate partile, ca sa prinda o crusta.
Atentie ! Grasimea sare din tigaie (nu trebuie sa pui capacul) si te prajeste si pe tine, pe maini.
Nu praji carnea prea tare, ca-i cam piere gustul, intoarce-o mereu, pe toate partile, cu o furculita mare (o tepusa).
Unge o tava termorezistenta cu ulei sau untura de porc. Aseaza pulpa de berbec, pune niste boabe de piper si foi de dafin, cativa catei de usturoi necuratati, cateva feliute de ceapa (ceapa verde daca ai). Baga la cuptor, la foc potrivit, pentru vreo 2 ore. Daca seaca lichidul din tava, ai focul prea mare. Ca sa nu se arda, poti pune putin vin rosu peste carne.
Cand carnea musteste, scoate tava din cuptor si stropeste-o cu niste vin rosu. Lasa apoi la cuptor pentru inca o ora, pana se fragezeste carnea si se topeste in gura. Din cand in cand, incearca cu furculita sau varful cutitului, daca s-a facut friptura.
Se serveste firbinte, cu piure de cartofi si sosul pus pe piure.
Cand aduci platoul cu friptura si piureul, la masa, pe acelasi platou, pune-l in mijlocul mesei si inspira miazmele care se imprastie.
Nu uita de niste muraturi de vara (castraveti si varza), tinute din timp, la rece, in frigider.
Un vin negru -puterea ursului, usor dulceag si tare, spala gatlejul dupa fiecare imbucatura.
Merge de minune si cu mamaliga rece si fripta apoi pe gratar (si ce daca este si piure).
Atentie ! Tava termorezistenta arde puternic si face basici pe maini, daca nu o apuci cu manusi de bucatarie sau niste carpe mai groase.
Pofta buna !
Trebuie, de dragul acestei retete, sa-ti reamintesc ca vinurile dulci rosii (“negre”) merg doar cu cozonac!! Toti bautorii din lume sunt bulversati de “gusturile” in materie de vin ale celor peste 80% dintre romani care “asociaza” mancarurilor cu carne vinurile dulcege!!
Poate nu este chiar benefic sa ne luam dupa toti bautorii din lume. De ce ar fi acestia “profesionisti” si noi romanii nu ?
De altfel fiecare isi permite sa aiba gusturile sale, fiind obisnuit si cu ce obtine din productia proprie.
Recomandarile din retetele mele sunt doar de amorul artei, in niciun caz nu sunt ceva obligatoriu. Si la restaurant cand te duci, baiatul responsabil cu sticla, iti ofera mai multe marci de vin si daca esti curios din fire, poti chiar sa degusti inainte de a te pronunta. 8)
fiecare cu parerea lui , dar sa nu uitam ca mielul sau oaia la roman merge bine cu must (adik ceva dulce) :d
Buna ziua
incercati friptura de berbec (porc, pui sau peste) cu : ardei capia copt (cu ulei , usturoi, sare ) si cu legume mexicane, si anume: in magazinul Auchan Titan au niste legume mexicane foarte bune si ieftine(vrac), calitile in ulei la cuptor sau tigaie la foc mic pana acestea devin moi (incercati mazarea din legume, restul se fac mai usor mazarea poate fi tare “uneori)”cand legumele sunt bine calite adaugati un varf de lingurita de cilli si unul de curry si sare dupa gust (condimentele le puteti gasi tot in Auchan la raftul de condimente vrac, atentie cilli e iute adaugati cate putin , puneti un varf de lingurita la 2 kg de legume , apoi mai adaugati daca este nevoie la 10-15 minute dupa ce ati luat dupa foc legumele gustu de iute il veti simti mai bine decat daca gustati imediat dupa ce l-ati adaugat ) si dati tigaia de o parte, daca vreti o cantitate mai mare sau daca va place orezul , fierbeti niste orez si dupa ce l-ati scurs amestecati-l cu legumele sau il puteti pune in farfurie langa legume, apoi presarati deasupra patrunjel.aceste legule le puteti servi ca garnitura la ori ce tip de carne, le mai puteti servi si in timpul postului daca le caliti cu ulei , si mai puteti adauga si rosii decojite si usturoi in legume in functie de preferinte.
pulpa de miel la cuptor usor picanta este o nebunie ,