Mititei campenesti cu carne pregatita in casa

Dintotdeauna, de 1 Mai, noi in familie am sarbatorit munca.

Au fost vremuri cand participam dimineata la defilare si apoi mergeam la serviciu, iar spre seara cand veneam acasa sarbatoream cu mici si bere.

Mai de curand, mergem si la iarba verde. Nicaieri nu sunt mai gustosi micii, berea rece nu este mai potrivita si pastrama de oaie pe gratar, servita firbinte cu mamaliga rece, mai savuroasa, decat la iarba verde.

Oare de ce ? Probabil ca ciripitul pasarelelor, fosnetul copacilor, fumul de la gratar care se ridica din multimea stransa la un loc, contribuie la atmosfera de mister rustic care se creeaza. Poate si nesimtirea unora care dau manelele la maxim face parte din decor. Oricum, cine nu asculta cum creste iarba a pierdut jumatate din atmosfera.

Sa cumperi mici gata facuti din market, pastrama de oaie din macelarie, bere si varza noua pentru salata, usturoi pentru mujdei si mustar, este la indemana tuturor celor care vor sa iasa la iarba verde.

Daca faci mititei dupa reteta mea, nu mai cumperi niciodata din market. Reteta are un secret: se foloseste 1/2 carne de oaie – pulpa, 1/4 carne de vita – spata sau pulpa, 1/4 carne de porc – spata. Se trece toata carnea de 2 ori prin masina de tocat carne cu sita mica. Se amesteca carnea si se framanta, adaugandu-se zeama de carne (unii adauga sau de oaie, topit, in loc de zeama de carne; micii ies mai unsurosi).

Se pune sare mare, piper boabe, seminte de coriandru (toate proaspat rasnite/ maruntite in mojar).

Unii pun si mujdei de usturoi si bicarbonat de sodiu, alimentar. Eu prefer mujdeiul facut proaspat, atunci cand servesti mititeii. Bicarbonat nu pun ca baloneaza.

Carnea tocata, asezonata cu condimente se framanta pana se face o pasta. Se lasa la macerat, acoperit cu o panza umezita), la rece (in frigider) pentru 24 de ore.

Inainte de a pleca la iarba verde, tragi carnea in mici de marime potrivita si ii asezi pe o tava, pe care o acoperi cu panza umeda.

Gratarul trebuie sa aiba jar suficient, pentru ca micii sa se faca repede (2-3 minute pe fiecare parte). Ii intorci mereu ca sa nu se arda si ii stropesti cu picaturi de apa. Cand sunt gata, stropesti micii cu mujdei si ii lasi la odihnit, intr-o cratita acoperita cu capac, vreo 5 minute.

Cand iei capacul la cratita, sa feresti nasul, ca sa nu ti-l mute din loc mirosul puternic de usturoi. Si ce daca miroase ? Merita. Si ce daca te arde pe urma pe stomac ? Tot merita.

Alaturi de mititei, sa pui pe gratar felii subtiri de pastrama de oaie si bucati de mamaliga rece.

mititei campenesti cu cartofi noi

Mititeii se servesc calzi cu mustar sau/si cu salata de varza noua, pe un blid de lemn, alaturi cu pastrama si mamaliga rece, dungata pe gratar. Berea rece este obligatorie.

Pofta buna ! Traiasca 1 Mai muncitoresc !

PS. Nu esti la iarba verde, nu inseamna sa nu mananci mititei. Acasa ii faci pe gratarul special cu capac, pe care il asezi direct pe flacara aragazului. Daca pui si niste cartofi noi pe gratar sau  prajesti cartofii, ai o reteta rapida, gustoasa si sanatoasa.

Poti cumpara mici din macelarie daca il “cunosti” pe macelar sau ai mai cumparat (deci deja ai riscat :)) si ti-au placut.

Pofta buna ! Buna sa fie ca de cumparat se gaseste prin magazine. Macar atata si tot am facut un pas inainte, noi romanii – gasim ce cautam. 😕

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*