Mancarica de castraveti cum facea soacra mea

Te uiti prin camara dupa un borcan de castraveti murati, in saramura, din toamna trecuta. Mai cauti prin rezervele de suc de rosii al nevestei. Mai te ochesti prin congelator dupa ceva ardei divers colorat, pus de toamna.

Cumperi de la piata niste castraveti proaspeti (de gradina – sanchi, sunt de solar, de unde gradina acuma), 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura de usturoi verde, niste pulpe de pui/ rata/ gasca/ curcan sau carne macra de vitel, 2-3 legaturi de verdeata (marar si patrunjel).

Secret ! Sa nu amesteci carnurile, ca nu mai intelegi gusturile.

Pui o cratita de inox cu ulei la incins in care calesti niste ceapa uscata. Adaugi ceapa verde taiata fin si un fir de usturoi verde, taiat marunt. Cand s-au calit adaugi ardeiul gras si putin suc de rosii.

Speli castravetii murati si-i adaugi in cratita. Pui si 2-3 castraveti proaspeti (mai iau din saratura si acreala celor murati). Lasi la fiert, la foc mocnit, cu capacul pus la cratita.

Prajesti, fara sa arzi, intr-o tigaie, carnea cam de jumatate, pe toate fetele, in ulei de masline (ca tot costa cat ala de floarea soarelui). Nu naclai carnea in ulei, ca mai are si ea ceva grasime (mai ales cea de zburatoare). Sareaza si pipereaza dupa gust. Poti sa pui si cateva firisoare de ardei iute sau ceva boia de ardei.

Pune carnea impreuna cu grasimea in care ai prajit-o peste legume, in cratita si lasa sa fiarba cu capacul pus, la foc mic, pana se face carnea. Adauga jumatate din verdeata taiat marunt si mai pune niste suc de rosii, care sa acopera carnea. Mai lasa la fiert cca. 10 de minute. Daca mai este nevoie poti sa mai pui sare si piper.

Pune restul de verdeata si lasa sa se odihneasca mancarea, cu capacul pus si focul oprit, pentru o jumatate de ora. Se amesteca miasmele si se patrunde sosul de mirosul si gustul de verdeturi proaspete.

Secret ! Nu pune apa, ca faci o zeama lunga care scade greu. Dar sa fii atent sa nu se prinda mancarea. Asa ca trebuie sa ai la indemana o lingura de lemn, cu care sa amesteci daca este nevoie (si cam este).

mancare de castraveti

Mancarica se serveste calda, cu salata verde sau salata de varza noua si castraveti noi, peste care ai pus verdeata taiata marunt, sare, piper, zeama de lamaie, ulei de masline.

Un vin alb demisec este de neinlocuit.

Atentie ! Daca dai focul mare se arde mancarica, se prinde verdeata de fundul cratitei (iti faci singur de lucru la spalat vasele, iar mancarea isi pierde din gust) si mai sar si stropi din cratita care fac basici pe piele.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *