Cand nu am timp sau preget (se mai intampla :D) sa prepar singur carnea pentru mici, cumpar mici gata trasi, refrigerati, de la un magazin cam nestiut de gospodine, pentru ca altfel, devarul ar fi mare, cererea asisderea si comerciantul s-ar “adapta” cerintelor pietei, adica ar da-o rasol la prepararea carnii pentru mici, ca daca tot se vinde ce rost ar mai avea sa respecte niste retete din strabuni.
Secret ! Scoate micii din casoleta, lasa-i sa se obisnuiasca cu temperatura camerei, unge-i cu niste ulei, daca arata a fi cam uscati (contin multa carne de vita).
Curata niste radacinoase (morcov, telina, pastarnac, patrunjel), curata 2 cepe si vreo 2-3 cartofi noi (prin vestita metoda nestiuta de prea multe gospodine 😀 – cu sarma de bucatarie – se curata de minune si repede cartofii noi, cu coaja subtire). Spala un dovlecel mai mic, o vanata potrivita ca marime, un ardei gras. Taie si o bucata dintr-o varza. Curata si spala 10-12 pastai de fasole verde.
Taie felii mai maricele legumele si caleste-le pe toate la foc mare, in ulei de floarea soarelui, avand grija sa amesteci permanent cu lingura de lemn, sa nu se prinda legumele de fundul cratitei. Cand ceapa s-a muiat si devine sticloasa incetezi cu amestecatul legumelor cu lingura de lemn si lasi ghiveciul sa fiarba.
Secret ! Nu pui apa in legume. Pui capacul etans, la cratita, potrivesti focul, mititel, astfel incat toti vaportii care se ridica din legume (ca doar legumele au cel putin 80 % apa), sa condenseze pe capacul cratitei si sa se intoarca in masa de legume care se inabusesc in suc propriu (na, ca v-am vandut si o chichita a fizicii legumicole :P)
Ghiveciul se face cam in 30-40 de minute, iar micii, la gratarul pe aragaz, pe care il am eu, cam in 20 de minute.
Potrivesti timpul astfel incat sa iesi cu ambele preparate in acelasi timp.
Peste ghiveciul fierbinte presari patrunjel verde, taiat marunt, pui capacul la cratita si lasi sa patrunda miasma de proaspat primavaratic, a patrunjelului verde, in mancare.
Reteta se serveste cu micii fierbinti atunci scosi dupa gratar si cu garnitura de ghiveci de legume.
O bere rece te face fericit si iti permite sa uiti de vipia de afara. 😉
O salata de varza proaspata, cu castraveti si marar verde, este racoritoare si te imbie sa mesteci agale, in voie.
Pofta buna frati gurmanzi ! Fiti vigilenti si stati doar cu gandul la zilele, cand, din comoditate sau nestiinta, din oarece lene sau lipsa de curaj in ale bucatarelilor, va duceati repede la turcaletele din coltul strazii si serveati, fara chef de a manca, doar din necesitatea de a umple matul, acelasi chebab, vesnic reincalzit.