Pastrav in sos de smantana

Cumperi de la pescarie cate un pastrav de 300-400 grame pentru fiecare din pofticiosii de peste pe care ii ai arvuniti la masa.

Reteta se prepara rapid, este deosebit de gustoasa si se potriveste de minune pentru o cina sau pentru masa de ora cand are loc sosirea de la serviciu. Obosit fiind bucatarul, este greu de crezut ca mai apeleaza cineva la sofisticanii bucataresti.

Cureti pestele la interior, solzi nu are. Pastrezi ficatul, laptii sau icrele, pe care le vei pune langa peste la prajit. Ungi pestele cu ulei de masline, storci peste el o lamaie, presari sare, piper, cimbru si il lasi pentru 15 minute sa se macereze la rece, in frigider.

pastrav in sos de smantana, cu legume

Nu te duci la televizor sau la calculator, ca ai treaba in continuare.

Cureti niste cartofi noi (cu sarma de bucatarie, dupa ce moi cartofii in apa rece), niste morcovi mai mici, 2-3 teline mici, niste radacina de patrunjel si pastarnac. Pui legumele la fiert, in apa rece cu sare. Fierbi legumele de jumatate. Fiertul legumelor dureaza cca. 25 de minute, de cand da apa in clocot.

pastrav in sos de smantana, cu legume 1

Secret ! Ca sa mearga fierberea legumelor mai repede, pune capacul pe cratita si da la foc mare. Atentie ! La foc mare, sare apa clocotita din cratita si te poate arde, pe te miri unde ajunge, motiv pentru care salta capacul din cand in cand, daca incepe sa “joace” pe oala.

Poti folosi si bucati de conopida, sparanghel, brocoli, varza de Bruxelles (deja sofisticanii :D).

pastrav in sos de smantana, cu legume 2

Secret ! Cartofii noi se fierb mai repede, asa ca ii pui la fiert ceva mai tarziu, peste celelalte legume. Ca sa nu te pacalesti, incerci din cand in cand cu varful cutitului. Legumele sunt gata cand varful cutitului intra aproximativ usor.

Legumele fierte pe jumatate, le lasi la scurs intr-o sita. Nu pui apa rece peste ele ca sa nu intrerupi “coacerea” lor in continuare.

Incingi intr-o tigaie ulei de masline si o bucata respectabila de unt luat de la ciobani, din piata. Pui 2 catei de usturoi, 5-6 boabe de piper, 2-3 feliute de ardei iute, 2 foi de dafin si le calesti in uleiul incins, pana se coloreaza usor usturoiul. Scoti “dichisurile” din tigaie si adaugi pestele scos atunci din frigider.

Prajesti pestele la foc mare, pe ambele fete, cca. 4 minute pe fiecare fata. Adaugi in timpul prajirii sosul in care a macerat pestele.

pastrav in sos de smantana, cu legume 3

Atentie ! Zeama de lamaie pusa in uleiul incins, poate aprinde uleiul si te poti praji pe maini. Arsurile cu ulei incins nu sunt tocmai o fericire. 🙁

Scoti pestele prajit pe un platou, cu o lopatica de bucatarie, pui niste zeama de lamaie peste peste si il lasi sa se odihneasca.

In uleiul incins adaugi legumele scurse de apa, pe care le “tragi”, cu tigaia in mana ca sa se  rumeneasca repede, pe toate partile.

Scoti legumele cu o lopatica de bucatarie si le asezi langa peste pe platou.

In sosul ramas dupa prajirea legumelor, adaugi o lingura zdravana de smantana si cu lingura omogenizezi sosul. Presari in sosul de smantana  niste marar si patrunjel verde, taiat marunt. Storci niste zeama de lamaie.

Adaugi sosul fierbinte peste peste si legume. Presari patrunjel verde.

pastrav in sos de smantana, cu legume 4

Reteta se serveste fierbinte. Nu uita de un pahar de vin alb dulceag. Merge si cu o bere rece, ca doar este asa de cald …. afara ! 😉

Poti cali in unt ce legume doresti. Legumele mai tari (prazul, brocoli, conopida, cartofii, morcovii mari, etc.) sa nu uiti sa le fierbi 2-3 minute in apa clocotita, inainte de a le cali in unt. Poti sota si ciuperci intregi daca sunt mai mici sau taiate in feliute, daca ai cumparat ciuperci mari.

Pastrav in sos de smantana.
Pastrav in sos de smantana.

Secret ! Laptii si icrele de la peste nu se arunca. Se curata de pielite, se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs. Laptii se pun la macerat 10 minute, cu sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie, la rece, in frigider, apoi se calesc in unt o data cu pestele. Icrele scurse de apa se pun cu sare grunjoasa, intr-un borcanel. Se acopera cu un strat de ulei de floarea soarelui. Icrele se consuma numai dupa cca. 2 saptamani, preparate prin frecare cu ulei de floarea soarelui. Icrele consumate proaspete pot genera disconfort digestiv.

Pofta buna frati gurmanzi, care ati rezistat ispitei de a merge in colt la birtul turcului sa serviti o saorma sau un chebab, reincalzit la nesfarsit, din lipsa de musterii !

Apropo. Cand eram mai tanar, prepararea chebabului era o adevarata arta si nu il facea orice turcalete cu fes rosu pe tacalie. Pe Lipscani se servea doar intr-un colt de strada, la iesirea spre magazinul Bucuresti. Turcul era autentic, iar chebabul era delicios si ieftin. Nu primeai chebab decat daca luai si orez (era gratis). Bere de Grivita se gasea alaturi. Oricum nu puteai bea si manca in acelasi timp. Timp era suficient, pana se inchidea caminul, la ora 24. 😉

One Comment

  1. Am facut reteta ta…a iesit o bunatateeeee 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*