Vrem nu vrem, facem cum facem si tot ajungem in bucatarie. Soricelul din stomac isi cere intr-un final drepturile, ne obliga sa uitam pentru ceva timp de vipia care bantuie pe afara si sa ne apropiem de aragaz cu curaj, incercand insa, sa stam cat mai putin prin preajma acestuia.
Retetele simple, rapide de preparat de catre oricine, insotite de o salata de sezon, sunt de preferat oricaror „mezelicuri” cu paine multa (cumparate la gramaj sau de prin Mac Donald’s), dar si oricaror semipreparate (numai bune de incalzit, cica, cum zicea o reclama pe care am zarit-o intr-un market cu raion de semipreparate si preparate calde/ reci, gata ambalate).

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua proaspete, de gaina, cascaval afumat, paine feliata, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, unt proaspat, usturoi, legume de sezon (rosii, castraveti, ardei gras, ceapa verde, varza noua), otet de mere si miere/ lamaie.
Avantajele retetei. In afara de simplitatea prepararii, nici aprovizionarea nu este o povara. Reteta se prepara din ingrediente pe care orice gospodina le cumpara saptamanal, cand face aprovizionarea prin market sau/ si prin piata de legume si fructe, dar si la raionul de produse lactate.
Intr-o tigaie, se infierbanta un amestec de ulei de masline si unt proapspat. Se adauga cativa catei de usturoi, care se scot atunci cand incep sa se rumeneasca, pentru a nu amari preparatul.
De ce amestec de ulei de masline si unt proaspat ? Folosind numai unt, lichidul supraincalzit se poate arde si capata un gust neplacut, de ranced.

In lichidul bine incins, se pun felii de paine, din care s-a scos miezul de la mijloc. Mai putina paine inseamna mai putine calorii. Se compenseaza cu caloriile continute in untul proaspat.

Feliile de paine se prajesc la foc iute, pe ambele fete, pana se rumenesc, fara a se arde.
In gaura facuta in feliile de paine se sparg oua de gaina, scoase din coaja, cu grija, sa nu se deterioreze galbenusul. Ai spart galbenusul, ai stricat fasonul preparatului si micii pofticiosi pot face nazuri, care nu iti vor cadea tocmai bine, tie ca gospodina pusa pe fapte mari (bucatarit pe caldura asta insuportabila).

Ceva secrete. Cum ii multumim pe toti mesenii ? Simplu – ii intrebam daca vor ochiuri mai facute sau mai moi. In continuare intervine talentul gospodinei(ului). Pentru ouale moi, se adauga felii de cascaval peste marginile feliei de paine si se pune capacul pe tigaie pentru 1- 2 minute, la foc potrivit. Verifici dupa 1 minut, nu de altceva, sa nu te faci de bascalie. Pentru ouale mai coapte, lasi tigaia descoperita pana ochiurile incep sa prinda contur in albus si apoi asezi capacul pe tigaie pentru 1-2 minute. Nu uiti totusi, sa verifici dupa 1 minut.
Se asezoneaza ouale si cascavalul cu piper boabe proaspat macinat si cu sare grunjoasa daca cascavalul nu este prea sarat.

Cascavalul afumat, in ambele cazuri (ochiuri moi/ ochiuri bine coapte), trebuie sa fie usor muiat, dar fara sa curga si sa se amestece cu oul.

Preparatul se serveste cu o salata de sezon, alaturi, sa zicem de varza noua, castraveti, rosii, ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline si otet de mere si miere.

Cu siguranta cei mari vor prefera o bere rece. Nu-i uitati nici pe micuti si ei ramnesc. Intr-un paharel de tuica, pe fundul caruia s-au pus cateva picaturi de bere, nu are a le face rau. Cand vor fi mari, isi vor aminti de „cheful” pe care il faceau, cand ciocneau cu parintii si serveau ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ma feresc, sa fac „galerie” carnii si produselor din carne, oualor si produselor lactate obtinute in gospodariile taranesti, legumelor si fructelor autohtone. Cand responsabilii din agricultura isi vor da cu adevarat seama de avantajele pentru sanatatea cetatenilor, a acestor produse autohtone si vor actiona in folosul micilor producatori, nu numai prin vorbe ci si prin fapte, vor disparea de pe tarabe si produsele de import, sanatatea individului, in general, se va imbunatati si de ce nu, costurile cu sistemul de sanatate nu vor mai fi o povara pentru stat.