Ca sa fiu sincer nu stiu cum a aparut aceasta reteta, in familie. Cand erau copii mici faceam frecvent omleta cu te miri ce ingrediente in compozitie. Omleta indiferent ce avea in compozitie in afara de oua, era micul dejun preferat al tuturor membrilor familiei, in special in diminetile de duminica, cand de regula era prezent pe baricadele bucatariei tot familionul.
Probabil stiind ca nemtii folosesc des cartofi, in bucataria lor, a aparut si numele retetei.
Se incinge ulei de floarea soarelui intr-o tigaie teflonata, ca sa nu se prinda ingredientele de fundul tigaii. Se prejeste in ulei o ceapa alba, taiata solzi si un cartof rosu, dat pe razatoare. Se rumeneste pe ambele parti.
Poti pune si ciuperci albe, proaspete, taiate feliute. Daca folosesti ciuperci, le calesti mai intai impreuna cu ceapa si apoi adaugi cartoful.
Tai marunt un carnat afumat sau o bucata de salam sau parizer sau o bucata de costita afumata. Le prajesti impreuna cu cartoful. Poti sa pui carnat si/sau carne afumata, de la borcan.
Se bat bine, cu furculita, 2-3 oua de gaina, cumparate de la tarani, din piata. Se amesteca in oua branza sarata, data pe razatoare si branza dulce, maruntita. Se pune in oul batut marar verde taiat fin.
Poti sa pui cascaval ras in loc de branza.
Oul batut se pune peste ingredientele prajite anterior. Se prajeste omleta pe ambele parti, intorcand-o o singura data, cu maiestrie si insistenta. Incearca in continuare, daca nu vei reusi din prima. 😀 Nu este nicio rusine.
Secret ! Ca sa intorci omleta foloseste un capac de inox, mare cat tigaia. Fii insa atent. Daca ai pus ceva mai mult ulei, cand sprijoni omleta pe capac si apoi o reasezi in tigaie, sa nu iti cada pe maini sau pe picioare. Glumeam, ca doar nu o sa torni ulei cu polonicul, doar ungi tigaia, cat sa nu se prinda ingredientele de fundul tigaii. Sau poate, chiar nu glumeam. 😀
Nu incerca sa arunci in aer si sa prinzi omleta, pe partea cealalta, in tigaie (ca la clatite). Vei da gres sau mai stii ? 😛
Omleta se serveste fierbinte cu rosii galbene sau rosii de care ai. Merge de minune, iarna, cu muraturi taranesti si mamaliga rece.
Daca servesti omleta, dimineata, trebuie sa bei un pahar de lapte cald, indulcit cu miere. Prinzi forta si energie pentru treburile gospodaresti sau pentru treburile profesionale de la serviciu.
Un mic secret ! Daca ai facut o omleta mai mare, dimineata, inainte de a pleca la serviciu si nu ai mancat-o pe toata, fa-ti un sandwich (intre doua bucati de paine, cu o frunza de salata verde) cu ce ti-a ramas si pune-l in geanta cu care mergi la serviciu. Iti vei aminti sigur de el, pe la ora pranzului. Sigur nu vei regreta. 😛
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Nu plecati nemancati dimineata, de acasa. Nu se stie cand ai timp sa iei pranzul la vreun birt din apropiere sau la coltul strazii, unde este sediul firmei tale. Cafeaua bauta pe stomacul gol dauneaza grav sanatatii tineretului (in special). E ca si cum ai consuma o tarie, pe stomacul gol sau ai fuma o tigare pe stomacul gol. Nimeni nu stie ce este mai nociv pentru organism – cafeaua, tutunul sau alcoolul, pe stomacul gol.