Am incercat o reteta de aluat cum fac italienii cand vor sa prepare ceva rapid, simplu ca si amestecuri de ingrediente si gustos, dupa cum se lauda cel care m-a inspirat. Aluatul nu prea imi iese, asa ca m-am hotarat sa incerc reteta italiana.
La amestecuri de ingrediente nu prea ma las influentat. Merg pe ingrediente pur romanesti (porcarele – carnati si carne afumata, slanina afumata, telemea de oaie sau de vaca, cascaval Dalia, ceapa rosie si ceapa alba, arbagic si ceapa verde, usturoi, suc de rosii si gogosari – cum face sotia mea, rosii mici si bucati de ardei gras – din congelator, ciuperci), cu miroase de-ale noastre (cimbru, busuioc, marar, patrunjel, rozmarin, sare si piper). A nu se intelege ca trebuie puse toate cele enumerate mai sus. 🙁
Candva, acum vreo 7-8 ani, am mancat o pizza, prin capitala. Reclama era de pizza italiana cu suc de rosii, busuioc si branza – nu stiu de care (vreo 3 feluri). Avea un gust de paine veche, facuta cu drojdie multa, motiv pentru care nu prea am incredere in ce fac altii, daca nu ma conving singur ca merita incercat si chiar experimentat in continuare.
Am riscat si am facut aluatul, dupa reteta italiana, vazuta de sotie la televizor. A iesit chiar fraged, crocant si destul de subtire. Voi mai incerca si voi aduce ceva “imbunatatiri” folosind doar ingrediente romanesti.
Aluatul se face din 1Kg faina 3 nule, 0,5 litri de apa rece, 10-15 grame de drojdie, 1-2 lingurite de sare, 100 ml ulei de masline de buna calitate, frunze verzi de oregano – taiate marunt sau pulbere din pachet, cumparat din market.
Se pune faina pe planseta si se face o gaura in mijloc, unde se dizolva drojdia in putina apa, apoi se adauga restul de ingrediente. Se amesteca bine ingredientele si se framanta aluatul , cu nadejde si placere gastronomica, timp de 15 minute. Fara bucuria specifica bucatarului, de a descoperi o reteta noua, nu va iesi ce trebuie. 😉
Lasi aluatul 20 de minute la rece, in frigider. Rupi aluatul in 3-4 bucati, in functie de tava rotunda, patrata sau dreptunghiulara pe care vei pune aluatul intins, in cuptorul aragazului. Intinzi o bucata din aluatul rupt, pe planseta preasarata cu faina si dai forma fundului tavei, pe care il vei coace. Intinderea aluatului se face prin rasuciri succesive si palpari pe planseta.
Poti incerca sa “manevrezi” aluatul, invartindu-l in aer cu degetele mainilor. Daca reusesti vei fi un fericit discipol bucatar, caruia i-a iesit pentru prima data o scamatorie din istoria bucatariilor, scamatorie de care sunt mandri toti sefii bucatari. Asa ii conving maistrii bucatari pe discipoli ca au ajuns unde trebuie, pentru a se instrui, in ale bucatarelilor. 🙂
Intinzi aluatul subtire, de 4-5 mm grosime, pe tava. Ungi aluatul cu suc de rosii si ardei sau pasta de rosii sau pasta de rosii si ardei, diluata in putina apa.
Razi branza de cate feluri vrei si ai in frigider, in ce cantitate doresti din fiecare. Poti sa rupi in bucatele branza. Initial am pus branza cu mucegai alb si mucegai albastru, telemea de oaie si parmezan.
Pui deasupra stratului de branza niste rondele de ceapa si bucatele de ardei gras si/sau frunze de busuioc verde.
Poti sa adaugi peste ceapa, bucatele subtiri de salam, parizer, caizer, muschi file sau prosciuto. Poti folosi peste din conserva sau peste proaspat, rupt in bucati si fiert sau nefiert. Poti folosi oua rascoapte sau oua batute.
Am facut pizza cu porcarele – carnat si carne afumata.
Poti presara niste sare si/ sau piper proaspat macinate, daca ingredientele folosite ti se par ca nu sunt destul de condimentate.
Regula generala ! Pizza rapida contine: aluat, suc de rosii, strat de branza, ceapa, preparat din carne sau fara preparat din carne sau orice alt ingredient pus deasupra. Fantezia fiecaruia este ceea ce conteaza. Daca si gustul este pe masura fanteziei, ai reusit ceva nemaipomenit de gustos. Totul este sa-ti placa tie si celor pe care ii hranesti. 😀
Tava cu pizza se introduce in cuptorul incins si se coace la foc potrivit spre foc mare, timp de 10-12 minute. Mai aprinzi beculetul la cuptor si te uiti sa nu se arda. Cand pizza s-a rumenit dupa gustul tau, scoti tava din cuptor.
–Pizza cu branza si salam crud, uscat.
–Pizza cu peste – ton maruntit sau bucati, din conserva si oua rascoapte.
–Pizza cu piept de pui.
Am folosit piept de pui, ramas de la puiul facut la cuptor.
–Pizza cu 4 feluri de branza si cascaval.
Am folosit un amestec, din ce era prin frigider – telemea de oaie, branza de vaca – dulce, branza cu mucegai alb si cu mucegai albastru, cascaval ras deasupra si verdeata taiata marunt (marar si patrunjel) Merge nemaipomenit cu frunze de busuioc.
Nu-i asa ca arata bine ? Savoarea face in schimb toti banii. Aspectul este doar pentru pofticiosi inveterati. 😛
Pizza rapida se serveste fierbinte, cu mana – la botul calului, cum ziceau taranii ajunsi prin anii ’60 la Calul Balan (o faina crasma din timpul studentiei mele), prin Piata Unirii (adica fara formalism si sofisticanii), doar sa o poti baga in gura, de fierbinte ce este. Merge o bere rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Incercati reteta, nu veti regreta. Consoarta venita mai tarziu de la serviciu va fi fericita ca a scapat de o noua roboteala si ca a servit ceva savuros facut de altcineva. Va fi multumita si dispusa spre romantism. 😡
O sa incerc si eu sa vad daca imi iese. Pentru mine aspectul mancarii ii creste valoarea cu 50% asa ca e foarte important. Este ca si reclama care te atrage sa cumperi un produs.