Pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana

Oaia este unul din cele mai curate animale, animal apreciat la adevarata sa valoare, de catre gurmanzi.

Retetele din carne de oaie sunt variate si nu prea cunoscute de catre multi, din cauza unei idei preconcepute (pe care eu unul nu o pot intelege), cum ca – noi nu mancam carne de oaie. Nici nu stiu ce pierd, cei care nu consuma carne de oaie, mai ales daca nici macar nu au gustat vreodata.  😕

Pastrama de oaie se face din animalul intreg, fara cap, adidasi si maruntaie. Se pune carnea la saramura, cu mirodenii (secret bine pastrat de catre ciobani) si apoi la uscat, in curent de vant rece. Se afuma carnea, cu fum de lemn de stejar sau se consuma doar sarata, neafumata. Nu am preparat pastrama niciodata, asa ca nu am poze pe care sa le arat. Procur destul de greu carne de oaie, pentru ca nu cumpar orice, iar in piata gasesc doar oi mici si slabe. Ciobanii adevarati nu vand oile grase si fertile, iar berbecutii ii vand ca miei, la Paste, cand pretul este mai bun.

Am gasit pastrama neafumata, de oaie, in market. Am luat cea mai mare caserola. M-am uitat pe geam, in camera de serviciu, la cei care transau oaia si am vazut ca nu prea aveau de lucru, pentru ca oile erau micute. Am riscat totusi si am cumparat. Din fericire nu m-am pacalit, am nimerit o pulpa intreaga, grasuta, la vreo 2 Kg (saraca oaie era totusi cam nemancata  :D).

Un cioban batran imi spunea cu multi ani in urma, cand am fost eu intr-o vara, la o stana, ca ciobanii cei tineri, in goana lor dupa castig, fac pentru vanzare, pastrama din oi slabe sau oi sterpe, pe care le sacrifica pentru a nu strica „fatada” turmei de oi. Pastrama adevarata (zicea batranul baci) se face din berbecut gras, la vreo 35-40 de Kg in viu, adica sa ramana pentru pastrama, o halca intreaga de carne cu os, la vreo 25 Kg.

Pastrama de oaie din comert, indiferent ca este afumata sau nu, sigur este foarte sarata. Se prepara la fel, indiferent daca pastrama este afumata sau nu. Se fierbe bucata de pastrama pe care vrei sa o prepari, cam 10 minute, in apa clocotind, pentru a iesi sarea din pastrama. Prin fierbere se mai moaie si carnea, care este cam tare, mai ales daca oaia a fost batrana.  🙁

Cat timp fierbe pastrama, in cateva clocote, faci o mamaliga mai mare. Pui apa la fiert, cu putina sare. Cand da apa in clocot, presari malai si amesteci permanent cu o lingura de lemn, ca sa nu faci mamaliga cu cocoloase si sa strici fasonul.   😛  Cand capata consistenta dorita, lasi mamaliga sa fiarba, amestecand din cand in cand, cu lingura de lemn, pana mamliga se desprinde usor de pe marginile cratitei.

Pastrama fiarta in cateva clocote o pui pe gratar sau in tigaie cu untura de porc, impreuna cu un carnat afumat si niste „tate” (bucati de slanina afumata, taiata pana la sorici, in portiuni mai mici).

Peste mamaliga calda pui un „bot” de unt, razi niste bucati mai groase de telemea de oaie si pui si o lingura zdravana de smantana grasa. Toate ingredientele le cumperi de la bacite (nevestele ciobanilor) care sunt responsabilele familiei de ciobani, cu adusul la piata si vandutul produselor.

Nu uita sa alegi din depozitul propriu  😛  , o sticla de vin rosu sau vin alb, sec, care sa stimpere saratura din pastrama. Merge si cu tuica fiarta, ca asa suntem noi romanii, ne place sa „verificam” toate optiunile.

Pentru ca tacamul sa fie complet, sparge o ceapa mare, alba. Daca rezisti la saratura poti sa pui pe masa si niste muraturi taranesti, mai ales daca bei tuica fiarta.

Important ! Nu te mira daca vei bea multa apa, nu conteaza, face bine la rinichi, eliminand toxinele acumulate in organism. Se vor umfla mainile si picioarele, dar nu se pune, doar nu mananci in fiecare zi, pastrama sarata.  🙂

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni ! Incercati reteta si sigur veti sesiza ce ati pierdut, daca nu ati consumat pana acuma pastrama din carne de oaie.

2 Comments

  1. tare……

  2. Pastramă de oaie de la Pleșcoi lăsată la vânt și afumată fara mirodeni si conservanti.

    Prețul unui kilogram de pastrama de oaie este de 36 RON.

    Pastrama se vinde doar la jumatati de oaie . O jumatate de oaie are intre 5 si 8 kg .

    Transportul este gratuit.

    Livrarea se face la domiciliu, in București și localitățile limitrofe

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*