Chiftelute din peste cu ciuperci trase in unt

Pestele a fost intotdeauna preferatul meu, pentru gatit si de ce nu, pentru experimentat. De ce ? Pestele este deosebit de gustos daca este preparat cu pricepere si pasiune. Se prepara relativ usor si destul de repede. Chiar daca are oase se poate folosi file-ul de peste pentru retete sofisticate (vorba vine) si ceea ce ramane se poate fierbe impreuna cu legume si obtine zeama pentru un bors din peste nemaipomenit. Eu prefer pestele gatit intreg. Poti cumpara doar file de peste sau trunchi de peste, care au oase putine. Poti cumpara stiuca, salau, somn mare, cod, somon care au cartilagii sau oase foarte putine si de regula, mari. 

Pentru chiftelute cel mai potrivit este codul, pangasius, stiuca, salaul, inghetat sau proaspat, cu cap sau si mai bine, decapitat.

Daca este congelat, se lasa pestele sa se dezghete singur, la rece, in frigider. Se scurge bine de apa. Se scoate carnea de pe oase/ cartilagii, cautand cu migala, cele mai mici oscioare, pentru a nu avea surprize cand vei manca. Daca mai scapa cate un oscior nu-i bai, se va „fragezi” prin preparare si se va digera usor in stomac. Oricum sunt sanse putine sa-ti ramana „infipt” in gatlej. Daca totusi se intampla, sa ai la indemana niste coaja de paine, pe care sa o inghiti cat de repede vei putea pentru a impinge osciorul in stomac.  🙁

Carnea de peste se da prin masina de tocat carne sau se taie marunt cu cutitul. Prefer cutitul pentru ca ies bucatile consistente, le vezi si le simti savoarea. Se rade un morcov mic si o ceapa alba, mica. Se taie fin o legatura de patrunjel verde si o legatura de marar verde. Se amesteca toate ingredientele, impreuna cu 2-3 oua cu galbenusul auriu, cumparate de la tarani, din piata. Se pune sare si piper proaspat rasnite, boia dulce si boia iute, dupa gust sau dupa mesenii care se vor ospata. Atentie la copii, lor nu le place boiaua iute si nici piperul.  😀

Se fac cu mana, guguloaie, bastonase, lopatele (palmute), etc. (dupa cum „comanda” seful cel mic al familiei) si se dau prin faina alba de grau. In faina se pune un praf de sare, se poate amesteca faina cu o lingura de pesmet, malai sau gris, daca doresti sa iasa chiftelutele mai aspectoase, sa fie mai rumenite si sa atraga ochisorii micilor mofturosi.  😛

Intr-o tigaie mai adanca, incingi niste ulei de masline, in care pui si un bot de unt galben, cumparat din piata, de la ciobani. Daca iti permiti, nu este rau sa prajesti doar in unt. Ca sa dai gust bun, poti sa calesti 2 catei de usturoi, pe care ii scoti cand au inceput sa devin maronii.

Se prajesc chiftelutele, pe toate partile, la foc mic, pentru a se patrunde. Cand sunt rumenite, scoti chiftelutele din tigaie.

Ciupercile cumparate din market sau adunate de tine din camp (Esential ! Aduna ciuperci numai daca le cunosti.) Se spala bine in jet de apa rece si se scurg intr-o sita. Daca sun mici lasi ciupercile, intregi. Ciupercile mai mari le tai in feliute mai groase.

Se calesc ciupercile in amestecul de ulei de masline si unt, pana se rumenesc usor si se moaie. Peste ciuperci, in timpul prajirii, pui un praf de sare si macini cateve fire de piper.

Fii atent ! Copiilor mici le plac ciupercile, dar stomacelul lor lupta greu cu asa ceva. Da-le doar sa guste.  😀

Chiftelutele cu ciuperci trase in unt se servesc fierbinti, cu mujdei de usturoi. Daca iti place sa moi in ulei poti sa faci o mamaliga calda. Merge si cu mamliga rece.

Mujdeiul il prepari din usturoi pisat, un praf de sare, 2-3 linguri de iaurt, patrunjel si marar verde, tocate fin si cateva picaturi de ulei de masline. Se amesteca bine toate ingredientele pana se obtine o pasta omogena.

Nu uita ! Daca sunt si micuti la masa, nu-i imbia cu mujdei, dar asta nu inseamna sa nu le dai sa guste. Sigur le va placea si iti va creste inima cand ii vei vedea cum se ling pe botisor.  🙂

Pentru cei mari nu poate lipsi un pahar de vin alb dulceag. Pentru cei mici prepara repede o citronada din lamaie, miere si apa. Are cam aceeasi culoare cu vinul tau. Se vor simti si cei mici importanti, doar „beau” cot la cot cu cei mari.  😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, adulti sau copii, barbati sau femei, baietei sau fetite, oriunde va veti gasi ! Mancati sanatos si gustos. Voi cei mici, fiti mofturosi cand vi se ofera hamburgheri sau hot dog, cumparat din colt de la nenea turcul, chiar daca are fes rosu, pe cap. Turcul nu le da copiilor lui ce vinde la taraba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*