Pateuri cu aluat de casa cum face sotia mea

In caietele sau foile volante, scrise de mana, pe petice de hartie rupte din ziare si printre articolele adunate din reviste si calendare de perete, vechi (toate facute sul si puse intr-o punga de lapte), cu retete mostenite de la mama, la mare cinste se afla pateurile.

Pateuri.
Pateuri.

O mai veche promisiune neonorata din pacate, pana in prezent ! Am pozat, eu si copii, din unghiuri deferite, cu expunere la lumini felurite si ecrane pozitionate diferit, aceste daruri minunate facute de mama sotiei mele, dar pozele trebuiesc prelucrate pentru a se vedea ceva mai clar, scrisul fiind de mana, cu pixul sau cu creionul, a carei culoare s-a degradat in timp. Nu am reusit pana in prezent sa le scot la lumina, cum ar zice un cautator prin arhive prafuite. Sunt aproape de un rezultat multumitor, mai trebuie ceva rabdare, ca de tutun nu poate fi vorba, renuntand cu multi ani in urma la acest viciu bolnavicios.

Trebuie sa recunosc de la inceput ! Ori de cate ori ma apuc sa fac aluaturi, parca mainile imi sunt amandoua pe stanga, plus ca nu potrivesc cantitatile de ingrediente asa cum ar trebui si pateurile nu ies pufoase si nici aratoase. Am insa solutia la indemana – aluatul il pregateste sotia mea.

Ingrediente de trebuinta in reteta.                                                                               Aluat – faina de buna calitate, trei nule/ speciala pentru cozonac, apa rece (de preferat apa minerala), otet din vin, ulei de masline, sare grunjoasa, 1 pachet de 250 grame de margarina Unirea.                                                                                                     Umplutura – branza dulce, smantana, oua de gaina/ carne tocata calita impreuna cu ceapa taiata rondele/ fileu de peste dat prin masina de tocat si calit impreuna cu ceapa taiata rondele/ ciuperci tocate marunt calite impreuna cu ceapa taiata tondele/ varza tocata taietei, calita, etc.

Secret pentru un aluat de calitate ! Margarina Unirea este singura folosita de sotia mea, care a condus la obtinerea unui aluat elastic si la pateuri pufoase.

Pentru aluat se ia o cana de 250 grame, plina cu apa rece – un deget sub buza vasului, 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet din vin si un praf de sare grunjoasa. Amestecul de lichid (apa, ulei, otet) sa umple cana. Lichidul se toarna intr-un bol. Se adauga faina treptat (250 grame la inceput si apoi cate putina, fara a se depasi 300 grame) si se amesteca cu o lingura pana se formeaza o coca elastica.

Pregatire aluat pentru pateuri.
Pregatire aluat pentru pateuri.

Coca se scoate din vasul de amestec si se framanta pana devine elastica, pe o planseta pe care s-a imprastiat faina.

Aluat framantat si margarina pentru pateuri.
Aluat framantat si margarina pentru pateuri.

Dotari unice, in orice bucatarie, indiferent de marimea acesteia ! Aluatul se intinde ca o foaie subtire, folosind „facaletul” din dotarea oricarei gospodine care se respecta. Instrumentul respectiv poate fi folosit la nevoie si pentru „discutii fizice”, motiv pentru care este indispensabil in orice bucatarie.

Foaie de aluat intinsa pe planseta, pentru pateuri.
Foaie de aluat intinsa pe planseta, pentru pateuri.

Folosind un cutit cu lama lata sau o paleta din inox, mai lunga si lata de 2-3 degete, se intind pe foaia de aluat, felii subtiri de margarina.

Margarina - felii subtiri intinsa cu paleta de inox pe foaia de aluat
Margarina – felii subtiri intinsa cu paleta de inox pe foaia de aluat.

Foaia de aluat se impatureste in 4 si se pune la rece, in frigider, pentru 15-20 de minute.

Aluatul scos de la rece, se framanta pe planseta presarata cu faina. Se intinde foaia de aluat cu facaletul. Se intind iarasi felii subtiri de margarina pe foaia de aluat. Se impatureste foaia de aluat in 4 si se pune la rece, in  frigider, pentru 15-20 de minute. Operatia se repeta de 4 ori.

De tinut minte ! Pachetul de margarina, de 250 de grame, trebuie impartit in 4 parti egale.

Aluat pentru pateuri, gata pregatit dupa 4 reprize de intins foaie de aluat, intins margarina, pliat foaie de aluat in 4, tinut in reprize de 15-20 de minute la rece.
Aluat pentru pateuri, gata pregatit dupa 4 reprize de intins foaie de aluat, intins margarina, pliat foaie de aluat in 4, tinut in reprize de 15-20 de minute la rece.

Carnea de porc, tocata sau amestecul tocat mai mare, din carne de porc si carne de vita, se caleste in putin ulei de masline, impreuna cu ceapa tocata marunt, intr-o tigaie cu margini inalte. Se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Umplutura din carne tocata calita impreuna cu ceapa, pentru pateuri.
Umplutura din carne tocata calita impreuna cu ceapa, pentru pateuri.

Umplutura din branza, smanatana si oua de gaina, se amesteca cu o furculita pana devine omogen, avand o consistenta mai tare. Daca se doreste, se poate adauga in amestec si putina branza sarata de oaie, data pe razatoarea mare.

Umplutura pentru pateuri din branza dulce, de vaca, smanatana grasa si oua de gaina.
Umplutura pentru pateuri din branza dulce, de vaca, smanatana grasa si oua de gaina.

Aluatul rece se portioneaza in 3-4 parti. Fiecare parte de aluat se intinde sub forma de foi subtiri, care se taie in patratele.

Folosind o lingura, se ia umplutura si se pune pe patratelele de aluat.

Patratele de aluat pe care se pune umplutura pentru pateuri.
Patratele de aluat pe care se pune umplutura pentru pateuri.

Patratelele de aluat se impaturesc, se preseaza marginile cu degetele umede si se aseaza intr-o tava de copt, pe fundul careia s-a asezat o hartie de pergament.

Aluatul cu umplutura se unge folosind o pensula, cu ou de gaina, batut cu telul sau cu furculita.

Patratele de aluat, umplute, unse cu ou batut, asezate in tava, pentru copt pateuri.
Patratele de aluat, umplute, unse cu ou batut, asezate in tava, pentru copt pateuri.

Tava cu pateuri se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Pateurile sunt gata, atunci cand aluatul a crescut si s-a rumenit.

Pateuri coapte, scoase din cuptor.
Pateuri coapte, scoase din cuptor.

Secretul coacerii pateurilor ! Gospodina sa stea prin preajma si sa urmareasca coacerea prin geamul cuptorului aragazului, daca nu cumva ii plac pateurile mai arse. Pateurile cu carne si cele cu peste, mai unsuroase in final, pot curge in tava si vor creste mai putin decat pateurile cu branza sau pateurile cu varza. Pateurile cu ciuperci vor fi mai moi si mai putin crecute, existand chiar riscul sa se scurga din umplutura, in tava, in timpul coacerii.

Pateuri cu branza, aburinde.
Pateuri cu branza, aburinde.

Pateurile cu branza sunt cele mai aspectoase. Acestea cresc omogen si se infoaie maiestuos spre deliciul gurmanzilor profesionisti care mananca in egala masura cu ochii si cu gura plina.

Pateurile sunt aperitive calde potrivite pentru orice aniversare. Sunt la fel de delicioase si reci, in special cele cu branza.

Niciun invitat nu va refuza un paharel cu tuica de pruna. Nici o cescuta cu tuica fiarta nu este de refuzat.

Vinul casei din smochine servit cu pateuri este ceva divin.
Vinul casei din smochine servit cu pateuri este ceva divin.

Un pahar de vinul casei din smochine servit rece alaturi de 2-3 pateuri calde este ceva de neuitat.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti inventivi, fiti insistenti, nu renuntati complet la ceea ce va place doar din dorinta de a va alinia la prezicerile nutritionisilor. Consumati orice preparat, fara insa a exagera. Cu varsta, cand cantitatile de mancare se reduc fara sa vrei, sanatos fiind, veti observa ca micile placeri culinare conteaza tot mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *