Pecie de berbecut cu varza fiarta

Cand iarna bate la usa, preparatele casnice se imbogatesc in calorii, nelipsitele legume des utilizate pana acuma la garnituri, se raresc in retetar, apar muraturile taranesti si varza murata.

Este perioada propice pentru gatit carne de berbecut sau carne de oaie. Cel mai bine, carnea de berbecut se asociaza in retete, cu varza cruda sau cu varza murata.

Daca ati uitat sau ati neglijat ! Gospodinele care nu au pus pana acuma varza murata, au inca timp. Se mai gaseste pe piata varza cruda, romaneasca si este timp suficient pana la Craciun sa se acreasca.

Cum alegem din galantare carnea de oaie sau carnea de berbecut cea mai buna pentru preparat ? Ca in orice domeniu, alegerea carnii de ovina are secretele ei. Carnea de oaie trebuie sa fie grasa, nu uscata si de un rosu – maroniu (provenita de la oaia stearpa, sacrificata de catre ciobani deoarece este prea batrana sa mai faca miei sau este stearpa). Carnea de berbecut trebuie sa fie densa/ batuta, grasa si de un rosu aprins. Pentru mancarici alegi pecia (partea de pe burta animalului si ceva carne de la pulpa din spate a berbecului). Pentru friptura, alegi pulpa intreaga din spate, cotletul cu muschi cu tot. Pentru gratare alegi muschiuletii de berbecut sau carnea macra din pulpa din spate. Pentru ciorbe acre sau ciorbe dulci, alegi ce a ramas din pulpa, cu os cu tot si/ sau gatul. Ciorba se face si din pulpa din fata a animalului si din bucati de carne ramase la transatul carnii pentru friptura. Cine stie si alte secrete, nu ma supar daca mi le spune si mie.    😛

Pecie de berbecut cu varza fiarta.
Pecie de berbecut cu varza fiarta.

Ingrediente de trebuinta in reteta: bucati din carne de berbecut (transata in marimi potrivite), ceapa uscata, catei de usturoi, ardei gras, rosii, ardei iute, marar verde, cimbru uscat, untura de porc, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin.

Bucati din carne de berbec unduite in untura de porc pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Bucati din carne de berbec unduite in untura de porc pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Carnea se unduieste in putina untura de porc pana se rumeneste usor.

Sa punem sare sa nu punem sare ? Multi bucatari consacrati spun ca daca se adauga sare in timpul prajirii, carnea se usuca.    🙁     In aceasta reteta se pune sare grunjoasa dupa gust. Sarea va scoate apa din carne si in continuarea prepararii va fi suficient lichid pentru fierberea preparatului. Prajire este doar la inceput, in continuare se va trece la fierberea preparatului.

Ceapa se toaca rondele, usturoiul se toaca feliute subtiri iar ardeiul gras se toaca fasii subtiri.

Ingrediente pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Ingrediente pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Reteta se poate face cu varza cruda sau cu varza murata. Cum este toamna tarzie si varza pusa la murat nu s-a acrit inca suficient, iar pe piata se gaseste in aceasta perioada destula varza cruda, la preturi rezonabile, se foloseste varza cruda.

Varza se toaca fideluta. Se sareaza cu sare grunjoasa daca este varza cruda. Varza murata are suficienta sare. Varza tocata se stoarce bine de apa si se amesteca cu marar verde tocat marunt, boabe de piper, foi de dafin si crengute de cimbru uscat. Se poate adauga si putina boia iute si boia dulce, daca sunt multi gurmanzi profesionisti invitati la masa.     😀

Varza tocata pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Varza tocata pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Ceapa, ardeiul si usturoiul, tocate, se calesc impreuna cu carnea deja rumenita, pana se moaie ceapa.

Calire legume impreuna cu carnea rumenita pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Calire legume impreuna cu carnea rumenita pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Varza bine stoarsa se adauga peste carne si legume. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la fiert, la foc potrivit, cu capacul pus pe cratita.

Varza taiata fideluta adaugata peste carne si legume pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Varza taiata fideluta adaugata peste carne si legume pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Nu se adauga apa. In timp, varza si legumele isi lasa apa si lichidul este suficient pentru fierberea preparatului.

Nu pleci la cumparaturi !    😀    Mai ridici capacul la cratita, mai amesteci cu lingura de lemn prin cratita, mai dai cu nasul prin aburi si te pregatesti sufleteste pentru festinul care va urma.    😛

Cand carnea este fiarta si varza moale, adaugi cateva rosii taiate rondele si amesteci cu lingura de lemn.

Rosii taiate adaugate in vasul de fiert pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Rosii taiate adaugate in vasul de fiert pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Mai lasi preparatul la fiert, 30 de minute, timp in care sosul devine rosiatic. Este momentul sa adaugi marar verde tocat marunt si sa lasi preparatul sa „respire” vreo 10 minute, cu capacul pus pe cratita.

Adaugare marar verde pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Adaugare marar verde pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Din timp pregatesti o mamaliga calda si scoti ardeiul iute din borcan.

Mamaliga calda pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.
Mamaliga calda pentru pecie de berbecut cu varza fiarta.

Ghici ce faci in continuare ?! Cele 10 minute de odihna pana acest preparat „respira”, nu le stai la televizor, le folosesti eficient. Pui la fiert niste tuica de pruna.    😕

Preparatul se serveste cald, fierbinte chiar, deoarece saul (grasimea de oaie) se intareste repede si devine nu prea aratos si deloc gustos.    🙁

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va toate poftele culinare, gatiti retetele preferate in bucataria voastra cea mica (dar care va apartine), uitati pe moment (oare !?) de diete si colesterol. Doar nu mancati in fiecare zi carne de berbecut, grasa, grea la stomac si cu multe calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *