Ardei umpluti cu peste cum face sotia mea

In postul Craciunului sunt multe zile in care este liber la peste. Credinciosii fac coada la pescarie pentru a se aproviziona din timp cu peste, dupa gustul si buzunarul fiecaruia, pentru a nu rata liberul dat in calendarul ortodox pentru consum de peste.

Am mai spus-o si cu alta ocazie, ca pe vremuri, pestele era considerat mancarea saracului (in special pestele sarat). Galantarele erau pline de peste congelat, adus de navele pescaresti (din flota romaneasca prematur disparuta     🙁     ), de peste mari si tari, de pe unde era permis pescuitul liber. Astazi gasesti prin galantarele din market (pescariile au cam disparut), peste proaspat si peste congelat, de toate felurile, dar nu si pentru toate buzunarele.     🙁      Pretul prohibitiv al pestelui, ii face pe multi dintre consumatori sa se gandeasca bine inainte de a cumpara peste sau carne.

Desi sunt multi semeni de-ai nostri care nu agreaza pestele, personal nu cred ca exista vreun gurmand profesionist care sa nu profite de orice ocazie ivita pentru a servi peste, bine preparat.

Ardei umpluti cu peste.
Ardei umpluti cu peste.

Ingrediente de trebuinta in reteta: file’ de peste alb (cod, merluciu, pangasius, stiuca, salau, etc.), legume (ardei gras, ceapa uscata, usturoi uscat, rosii), suc de rosii cum face sotia mea, verdeata (patrunjel, marar, busuioc), orez boabe, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingredientele de trebuinta pentru ardei umpluti cu peste.
Ingredientele de trebuinta pentru ardei umpluti cu peste.

Ardeii se capacesc si se scot semintele. In loc de ardei, se pot folosi alte legume pentru umplut: dovlecei, rosii, ceapa mare, gulii, etc. Mai multe feluri de legume umplute cu peste, pregatite la cuptor, in acelasi vas, sporeste gustul preparatului, dandu-i o aroma deosebita.    😛

Legume folosite pentru ardei umpluti cu peste.
Legume folosite pentru ardei umpluti cu peste.

Daca vei cumpara pestele intreg sau decapitat, nu este nicio greseala. Pestele intreg sau cel decapitat trebuie insa filetat. In aceasta reteta se foloseste numai carnea (file-ul de peste), fara oase (chiar trebuie bine scoase toate oasele). Coada si capul de peste se poate folosi pentru o ciorba de peste sau pentru un bors de peste.

Cod alb, decapitat, pentru ardei umpluti cu peste.
Cod alb, decapitat, pentru ardei umpluti cu peste.

Se aleg cu grija toate oasele pestelui. Nu va rade nimeni de tine, dintre cei ai casei, daca te va vedea ca ti-ai pus ochelarii pe nas sau te uiti asa de final cu o lupa (pentru control de calitate), la file-ul de peste.     😀

Cod alb decapitat si fileu de peste pentru ardei umpluti cu peste.
Cod alb decapitat si fileu de peste pentru ardei umpluti cu peste.

Carnea pestelui se toaca marunt, la cutit sau se da prin masina de tocat carne (numai daca mesenii sunt cam gomosi si nu vrei sa risti sa se trezeasca cu vreo urma de os, scapata de sub lupa, printre dinti     🙁     ).

Intr-o tigaie se incinge ulei de masline sau ulei de floarea soarelui. Ceapa, tocata marunt, se caleste impreuna cu orezul boabe, pana se moaie ceapa, care devine sticloasa. Pentru gust doar, se adauga spre sfarsitul calirii, 2 catei de usturoi, tocati marunt sau dati pe razatoarea mica.

Ceapa taiata marunt si orezul boabe se calesc pentru ardei umpluti cu peste.
Ceapa taiata marunt si orezul boabe se calesc pentru ardei umpluti cu peste.

Carnea de peste se amesteca bine, impreuna cu ceapa si orezul calite, verdeata tocata marunt. Se adauga dupa gust, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Cine doreste mai iute poate adauga boia iute de ardei si/ sau boia dulce de ardei. Gurmanzii adevarati vor fi cu siguranta incantati de gustul putin mai aprig al preparatului.    😀

Amestec din carne de peste, ceapa tocata si orez, calite, pentru ardei umpluti cu peste.
Amestec din carne de peste, ceapa tocata si orez, calite, pentru ardei umpluti cu peste.

Ardeii se umplu cu amestecul de peste, ceapa prajita, orez si verdeata. Deasupra ardeilor umpluti se pun felii de rosii. Ardeii umpluti se aseaza intr-o tava unsa cu ulei de floarea soarelui. Peste ardei se pun rosii taiate rondele si suc de rosii. In tava, se pun si felii de ardei tocati, pentru un gust deosebit al sosului.

Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.
Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.

Tava cu ardei se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Ardeii umpluti cu peste sunt gata atunci cand ardeii sunt copti si destul de moi, chiar putin aramii.

Cine doreste ca tava sa arate bine cand o scoate din cuptor, poate acoperi tava cu o hartie de pergament muiata in apa rece.

Intotdeauna exista un secret ! Nu am uitat sa pun apa rece in tava. Am preferat sa pun suc de rosii. Rosiile si ardeii au destula apa, astfel incat sosul format sa fie destul de gros atunci cand ardeii sunt patrunsi.     😕

Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.
Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.

Ardeii umpluti cu peste se servesc calzi sau chiar reci, ca atare, simplu sau cu smantana/ iaurt pusa/ pus deasupra. Sosul trebuie sa invaluie ardeii. Se presara verdeata tocata marunt.

Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.
Ardeii umpluti asezati in tava impreuna cu rosiile taiate si sosul de rosii pentru ardei umpluti cu peste.

Piei Drace ! Ca bine mai miroase.

Toti ai casei, cu mic cu mare, vor da navala cu bucati mari de paine calda in mana (abia scoasa din cuptorul minune pentru facut paine in casa), sa moaie in sosul delicos.

Mare atentie. Si ce daca fac reclama gratuita. Merita ! Nu pot sa nu arat ceva care mie personal imi place si imi aduce aminte de copilaria mea, cand bunica facea paine in cuptorul din curtea casei.

Paine de casa coapta in cuptorul de aur de catre baieti destepti, adevarati sustinatori ai traditiei stramosesti.
Paine de casa coapta in cuptorul de aur de catre baieti destepti, adevarati sustinatori ai traditiei stramosesti.

Chiar daca este post, nu se manie nimeni daca servim un paharel de vin alb, sec.

Urare ! Cinste celor care fac acesta paine minunata si o vand in market, intreaga sau feliata pe loc, dupa doleanta fiecarui cumparator, sa aiba de unde lua, toti acei care au amintiri frumoase, legate de cei dragi, multi deja plecati dintre noi ! Bravo sincer !

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sper ca aceasta reteta, a 400-a scrisa (un mic jubileu pentru mine) va va bucura pe toti cei care reveniti pe acest blog pentru afla noutati culinare, comentate asa cum ma pricep eu mai bine. Mie personal, imi place foarte mult acest preparat, rece, cu ardeii invaluiti in iaurt de bivolita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*