Odraslele noastre, razgaite de bunici, parinti, matusi, chiar si de bone, deseori sunt mofturosi la mancare. Ca orice parinte, care doreste copilului sau sa creasca cat mai repede, voinic si sanatos, de multe ori esti nevoit sa inventezi ceva special pentru ca acesta (copilul) sa simta gustul mancarii sale preferate, chiar sa-i vada forma cu care este invatat, dar in acelasi timp tu ca parinte sa-i asiguri varietatea de hrana necesara.
Crochetele/ chiftelele/ baghetele pe bat se pot face din te miri ce: cascaval, branza, oua, carne fiarta si tocata marunt (data prin masina de tocat), creier fiert si maruntit, maruntaie (ficat, inima, rinichi) fierte si tocate, verdeata (patrunjel, marar, spanac fiert si tocat marunt), legume fierte si pasate/ tocate marunt (ardei gras, cartofi, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, conopida, brocoli, dovlecei, varza, etc.), mezeluri (sunca de praga, parizer, muschi tiganesc, muschi afumat, crenvursti, costita, piept fiert, etc.) tocate marunt/ date prin masina de tocat.
Pleci de la un produs de baza (sau o combinatie din 2-3 componente de baza mentionate mai sus), pe care il/ le amesteci cu 1 ou, pui sare si piper (atentie la varsta copilului). Faci bilute, chiftele, baghete sau romburi, stelute si orice alte forme (folosesti sculele de bucatarie adecvate), avand grija sa dai cu faina pe maini cand le dai forma. Poti folosi si o lingura.
Treci minunea obtinuta prin ou batut, faina, ou batut, pesmet (sau mai sanatos fara pesmet) si pui la prajit in putin ulei incins (de preferat de masline), in care ai pus si o bucatica de unt. Ca sa nu fie prea gras, cand scoti crochetele/ chiftelele din uleiul incins, le pui pe un prosop de hartie, care absoarbe surplusul de grasime.
Daca vrei sa faci pe gratar, modelezi baghete pe care le pui pe bete de frigarui (ca sa ai de ce apuca cand le intorci si sa nu te frigi la degete). Baghetele nu le mai dai prin faina, ou batut, pesmet.
Atentie ! Lucrezi cu ulei incins sau cu gratar incins. Pazeste-ti pielea de arsuri termice. Daca totusi ai patit-o, nu uita, primul lucru pe care il faci este sa bagi mainile sub jet de apa rece. Nu ai bioxiteracor sau jecolan, te ungi cu ulei comestibil.
Marele Secret ! Copiilor mici cand le bagi in gura, vorbeste-le, spune-le cate in luna si in stele, ei pricep totul (!?), sunt atenti la intonatia vocii tale nu la ce zici tu si nu-i mai intereseaza de ce baga in gura. Nu le da jucarii la masa, nu face fel de fel de mascari si grimase (mai tarziu, copii vor face la fel si nu-ti va placea). Crezi ca profiti de naivitatea lor de copil ? Oricum, scopul scuza mijloacele.
Pofta buna la cei mici !
Poti sa faci si pentru adulti aceste retete. Le va placea si lor. Oricum nu trebuie sa mai canti, sa spui povesti, sa bati campii. In schimb le dai si un vin alb/ rosu/ negru, de care ai prin pivnita/ camara/ balcon. Merge cu orice fel de salata sau muraturi.
Secret ! Nu contine prea multe calorii, nu ingrasa cine stie ce. Sigur te satura, fara sa mananci cu paine. Nu credeti ? Folositi cantarul. Controlati colesterolul.
Pofta buna si la cei mari !