Hamburgheri a la Oliver

Am vazut o emisiune a bucatarului englez care promoveaza cu insistenta mancarea sanatoasa, simpla, rapida si gustoasa. Am experimentat reteta si merita a fi promovata. Am si mici contributii proprii pentru a sublinia gustul specific, popular, romanesc.

Cumperi de la macelarie carne proaspata de vitel, spata (de culoare rosie-rozalie). Pui fata sa ti-o toace in fata, la masina cu gauri fine. Daca cumperi carne tocata poti avea mari surprize (zgarciuri, piei, carne amestecata, sare multa, apa, conservanti, etc. – gaselnite de prost gust, de-ale comerciantilor romani).

Toci niste ceapa alba solzisori si o calesti in ulei, pana se moaie si devine usor maronie.

Amesteci carnea tocata cu ceapa calita, 1-2 linguri de mustar obisnuit, sare, boabe de piper, coriandru si de chimion, proaspat macinate (pisate in piulita bunicii), 1-2 oua proaspete, de tara (cu galbenus galben – portocaliu), firimituri de paine intermediara/ neagra, cascaval ras.

Faci turtite de marimea palmei, mai groase (1-1,5 cm) pe care le treci prin firimituri de paine. Intinzi turtitele pe o coala de hartie de bucatarie (pergament) si le lasi la rece in frigider pentru cca. 1 ora, timp in care se leaga/ macereaza carnea, se amesteca miroasele, se dilata papilele gustative si creste pofta de mancare.

hamburgheri a la Oliver

Nu stai degeaba. Speli bine niste cartofi rosii, ii cureti cu sarma de curatat cratitele si-i tai in patru. Ii fierbi in apa clocotita, cca. 7 minute (daca sunt cartofi noi, numai 5 minute). Scurgi cartofii intr-o sita si-i pui intr-un vas de ceramica termorezistenta. Presari sare, piper si pui cativa catei de usturoi necuratati (gustul de usturoi copt va fi bestial). Adaugi ulei de masline si amesteci totul cu grija sa nu rupi cartofii. Bagi vasul in cuptorul incins, la foc potrivit, pana se rumenesc cartofii. La sfarsit poti rade niste cascaval peste cartofi si verdeata (patrunjel si marar, taiat fin) sau poti face un dresing (sare mare -in acest caz nu mai pui sare pe cartofi -rozmarin verde, care se piseaza impreuna in piua bunicii, apoi se freaca cu ulei de masline pana devine o pasta) pe care il pui peste cartofii fierbinti (acoperi vasul sa se patrunda miasmele).

Scoti hamburgherii din frigider, incingi niste ulei de masline in tigaie, pui cateva firisoare de ardei iute si prajesti la foc foarte mic, fara capac pe tigaie. 

Se serveste fierbinte, cu hamburgherii bagati in chifla si cartofii la mijlocul mesei intr-un castron din care se serveste fiecare. Salata verde este potrivita. Merge si cu muraturi, de care mai ai prin camara. Un vin rosu dulceag subliniaza si mai mult gustul de proaspat al preparatelor.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*