La noi in familie se fac doua feluri de pilaf, dupa doleanta fiecaruia dintre copii, inca de cand erau mici. Unuia ii place pilaful bulgaresc (vezi reteta – pilaf cum stiu eu), celuilalt – pilaf pur.
Cand cumperi orez trebuie sa te gandesti ce vrei sa faci din el. Pentru pilaf, ardei umpluti cu orez, sarmale cu orez iti trebuie orez cu bob mare, rotund, care „se leaga” la fiert. Pentru orez cu lapte iti trebuie orez cu bobul lung, subtire, inconvoiat, care nu se leaga la fiert. Cum oferta de orez de pe piata este diversa, te cam pacalesti cand cumperi, mai ales daca nimeresti niste orez prefiert. 😐
Speli niste orez de mai multe ori, cu apa rece, ca sa mai dispara „tulbureala” (amidonul). Lasi orezul putin la „umflat”, in apa rece care a mai ramas nescursa.
Toci marunt o ceapa alba si o calesti in untura de pasare, pana se inmoaie si „sclipeste” usor. Razi un morcov peste ceapa. Adaugi cateva fire de ardei gras tocat feliute subtiri. Pui si niste marar verde tocat marunt. Taie 2 ciuperci in feliute subtiri si le calesti impreuna cu ingredientele adaugate anterior.
Pui sare dupa gust, de preferat grunjoasa, data atunci prin rasnita. Adaugi si niste boabe de piper.
Orezul „umflat” il pui peste ingredientele de mai sus si il calesti si pe el, avand grija sa amesteci cu lingura de lemn, sa nu se prinda de fundul cratitei.
Completezi cu apa calduta pana se umple cratita si cand incepe sa fiarba mancarea, bagi cratita in cuptorul incins, la foc potrivit.
Dupa culoarea lichidului, mai adaugi sau nu untura de pasare. Te uiti din cand in cand prin cuptor, sa nu sece pilaful. Mai adaugi apa calduta si mai amesteci cu lingura de lemn, sa se omogenizeze compozitia.
Atentie ! Cand umbli la cuptor, sa ai aminte sa-ti pui manusile de bucatarie sau sa ai la indemana niste carpe mai groase, altfel faci buba si ustura tare. 😛
Pilaful este gata cand grasimea iese la suprafata, iar boabele de orez sunt legate intre ele.
Tartitele de curcan se lasa la dezghetat de cu seara, in frigider. Se spala cu apa rece si se scoate glanda amara, care secreta grasime, din varful tartitei.
Secret ! Tartitele se parlesc la focul aragazului, ca sa nu ai surpriza sa te trezesti prin gura cu vreun varf de pana de pasare. 😀
Oparesti tartitele in apa fiarta, apoi le clatesti cu apa rece. Asezi tartitele oparite intr-un vas termorezistent. Vasul il bagi la cuptor, la foc mare intai, ca sa se rumeneasca tartitele usor, sa ramana mustoase si in acelasi timp sa iasa grasimea din tatite.
Colectezi grasimea din tava cu o lingura de lemn si o pui intr-un borcan. O sa ai nevoie de ea cand faci pilaf. Mai lasi ceva grasime si in tava, ca sa ai in ce fierbe tartitele in continuare.
Secret ! Nu uita sa pui niste sare in grasimea colectata in borcan, ca sa o poti pastra mai mult timp, in frigider, dupa ce s-a intarit.
Grasimea de pasare se foloseste si la supe si la mancaruri de pui. Pentru copii mici, medicul recomanda in tineretea mea, sa le dai untura de pasare pe paine, cu putina sare, ca sa nu mai fie mofturosi la mancare si sa prinda cheag, de sanatate.
Secret ! Cand pui grasimea fierbinte in borcan, sa ai grija sa fie borcanul cald sau si mai bine, pui o lama de cutit sub borcan.
Pui sare, boabe de piper, cimbru si 2 foi de dafin, peste tartite. Lasi la cuptor, la foc potrivit, pana ce tartitele se patrund bine si se rumenesc.
Pilaful se serveste fierbinte cu o tartita alaturi, pe farfurie.
Fiind vara se serveste si o salata de rosii cu ceapa si patrunjel verde.
O bere rece te introduce in „atmosfera” bucatariei si te pregateste pentru festin. 😉
Pofta buna frati gurmanzi, de pretutindeni ! Nu uitati sa mancati sanatos si gustos. Nu este obligatoriu sa va imbuibati. Nu exagerati cu cantitatile puse in farfurie. Mancati putin si bun, des si ori de cate ori va este foame. Mese regulate sunt recomandate numai pentru cei mici, ca doar ei trebuie sa creasca. Dupa ce mancati, nu va „retrageti” imediat la televizor sau la calculator. Faceti putina miscare – mai clatiti-va cu ceva pahare cu bere rece. 8)
Am luat si eu niste tartite de curcan, de curiozitate, ca n-am mancat niciodata, si am gasit reteta ta pe google. Ma pregatesc sa le prepar cum ai zis, sa vedem ce iese. Ale mele sunt proaspete si n-au cum sa nu fie bune, fiindca vad ca au si carne din belsug, sub grasime…Salut! Te tin la curent, cum a iesit. Vezi daca iti place si http://sites.google.com/site/luanaaldor
Am uitat: eu le voi face o garnitura de gutui, nu de pilaf.
Si eu fac mancare de gutui. Nu am incercat cu tartite de curcan, doar cu pui. Voi incerca, nu are de ce sa nu fie bun.
Grasimea de pe tartite poti sa o iei si sa o prajesti separat sau sa o colectezi din tava in care ai copt tartitele.
In grasimea topita pui putina sare si se pastreaza in borcan, in frigider. O poti folosi la supe sau la prajeli.