Placintele si tartele se pregatesc intr-o mare varietate, putand fi servite calde sau reci, ca aperitiv sau ca felul doi, dar si ca desert, in functie de umplutura din compozitie – carne (tocata sau taiata la cutit), ciuperci (proaspete, congelate sau conservate in saramura), verdeturi (urzici, spanac, loboda, macris), varza, praz, dovlecei, dovleac, branza (dulce, sarata), peste de la conserva, peste congelat sau peste proaspat. Au si multe componente comune, puse aproape in toate retetele – oua, smantana, unt, cascaval/ parmezan, ulei de masline si verdeturi (patrunjel, marar). Ca ingrediente mai deosebite, puse insa doar de pofta, dar cu efect culinar pronuntat, se folosesc – afumaturi (sunca, carnati, carne), prosciuto, muschi de porc, masline, ansoa.
De ce sa facem placinta ? Aluatul (obligatoriu tinut la rece cel putin 1/2 ora pentru a se obtine preparate fragede) este aproape identic ca si compozitie, doar aromele speciale pot sa difere putin. Ca timp de preparare este un timp mediu. Operatiile culinare pot fi facute rapid. Se pot servi reci sau calde; se pot lua si la serviciu in pachetel. Retele sunt simple si la indemana chiar si a incepatorilor in ale bucatariei. Nu necesita prea multe vase, doar tigaie, tava si cratita.
Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat pentru tarta / placinta, ciuperci, oua de gaina, verdeata (marar, patrunjel), ulei de masline, masline (fara samburi), unt proaspat, ceapa uscata si ceapa verde, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, vin alb, sec.
Ciupercile proaspete, de cultura, se curata folosind o pensula pentru bucatarie de nisip si se spala sub jet de apa rece numai daca este nevoie. Ciupercile culese din padure, pline de frunze si pamant trebuie spalate obligatoriu.
Alternative la ciuperci ! Se pot folosi si ciuperci oparite si congelate, ciuperci congelate rapid, ciuperci conservate in saramura.
Ciupercile intregi (daca sunt mici) sau taiate in 4/ 8 se aseaza intr-o tava de copt impreuna cu masline fara samburi. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Se stropesc cu ulei de masline. Se amestec bine folosind o spumiera, o paleta sau o lingura mare (din cea de servit).
Ciupercile astfel pregatite se introduc in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se verifica prin usa cuptorului pana ce ciupercile se moaie si se rumenesc.
Secretul retetei ! La finalul coacerii, ciupercile se stropesc cu vin alb, sec. Se mai lasa cateva minute in cuptorul aragazului, cu focul oprit, sa se evapore alcoolul din vin si in gustul ciupercii sa se regaseasca doar aroma fructului.
Un aperitiv, care se poate servi oricand ! Ciupercile astfel pregatite pot fi servite si ca aperitiv cald/ rece langa un paharel cu tuica de prune si o felie de paine calda. Pot fi pastrate intr-un borcan inchis ermetic, la frigider, mai multe zile si pot servite din cand in cand, atunci cand se cere un paharel cu tuica, pentru pofta de mancare.
Ciupercile si cu cele cateva masline, pregatite la cuptor, se taie la cutit sau se dau prin masina de tocat carne (pentru o umplutura care se doreste a fi fina), cu gratar mare.
Fara ceapa calita si usturoi, la ciuperci, nu se poate ! Intr-o cratita se caleste ceapa uscata taiata rondele, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline. Un catel de usturoi, dat pe razatoarea mica va da un gust deosebit preparatului.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe, proaspat macinat.
Ciupercile tocate si ceapa calita se amesteca cu oua de gaina si verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde).
Aluatul pregatit din timp (se poate prepara o data, o cantitate mai mare – dintr-un Kg de faina si un pachet mare de margarina/ unt proaspat si tine la congelator, ca rezerva, ambalat in 2-3 pungi din plastic alimentar, urmand a se folosi atunci cand este nevoie), congelat, se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei.
Aluatul se intinde cu sucitorul, avand grija sa se imprastie faina pe planseta de lucru. Foaie de aluat se intinde, ca marime, in functie de tava pe care doresti sa o folosesti.
Foaia de aluat se intinde in tava si se adauga umplutura de ciuperci.
Daca se foloseste o tava intinsa, urmand ca placinta sa se taie ulterior in bucati, deasupra umpluturii de ciuperci se adauga o alta foaie de aluat.
Se aranjeaza aluatul la marginile placintei, in tava si foaia de aluat de deasupra se unge cu ou batut pentru ca placinta sa se rumeneasca frumos si uniform.
Tava de coacere se introduce in cuptoru incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste prin geamul de la usa aragazului rumenirea placintei.
Pentru coacerea placintei in forme de cozonac, foaia de aluat se ruleaza in jurul umpluturii si ruloul se pune in tava de copt.
Placinta calda nu se taie imediat decat daca se doreste a fi servita foarte calda ! Placinta cu ciuperci gata coapta se scoate din cuptorul aragazului si se lasa in tava, sa se odihneasca 30 de minute, apoi se poate taia felii/ bucati in forma de romb, cub sau te miri sub ce forma doreste gospodina pentru deliciul gurmanzilor care amusineaza prin apropierea bucatariei, atrasi de miroaznele tainice care umplu casa.
Daca se doreste ca sa se vada umplutura, foaia de aluat de deasupra placintei, se aplica lasand “ferestre”.
Aceasta reteta este o reteta potrivita care se poate pregati intr-o tava intinsa cu ocazia unor evenimente sarbatorite in familie.
Placinta cu ciuperci se poate servi calda, cu muraturi asortate in otet, alaturi.
Pentru un festin deosebit, orice placinta cu carne sau cu ciuperci, se poate servi calda cu un paharel de tuica de prune alaturi.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti gasi pe mapamond ! Toate gospodinele, satule de ceea ce gasesc in vitrinele de prin market se aventureaza destul de des sa prepare placinte. Cine nu indrazneste sa prepare, nici nu poate face diferenta intre prepatatul facut in propria bucatarie si cel cumparat gata pregatit sau semipreparat (doar sa-l bagi in cuptor).