Credinciosii adevarati tin cu strictete tot postul, asa considera ei ca este crestineste. Toata stima pentru acestia. Multi dintre ceilalti credinciosi au grija, sa manance cu post macar miercurea si vinerea. Raman destui, care nu neaparat sunt atei, printre care ma numar si eu, care doar uneori se incumeta sa posteasca. Nu vreau sa fac vreo referire la cei pentru care postul este de neconceput, iar despre crestinism stiu prea putine lucruri pentru a cunoaste macar zilele de post. Este alegerea lor.
Chiar si in postul Pastelui sunt zile cu dezlegare la peste. Pentru astfel de zile, m-am gandit sa scriu aceasta reteta.
De ce sa cumparam peste proaspat, intreg ? Prefer sa cumpar peste proaspat, intreg, la 1-2 Kg/ bucata, avand mai multe optiuni de pregatire a acestuia. La pescarie, mai nou, iti curata la cerere, pestele cumparat, iar suma platita de 1,5 lei/ Kg merita, ca sa duci acasa pestele gata curatat. Daca pestele are icre (cum este de regula in perioada februarie – mai), ceri sa ti se dea separat, icrele scoase din peste. Cine este cumparator de peste proaspat, dupa cateva cumparari, cunoaste pestele care are icre. Pestele intreg poate fi folosit ca atare (curatat si spalat in cateva jeturi de apa rece), poate fi filetat, poate fi portionat: cap, coada, trunchi/ bucati de trunchi. Alegerea este a gospodinei(ului) care stie ce doreste sa prepare.
Cum recunoastem pestele proaspat ?! De cele mai multe ori, pestele proaspat misca inca, in galantar. Gheata cu care este invelit, straluceste si imprastie reflexe albastrui. Solzii de pe burta bombata a pestelui sunt fermi, iar in jurul bucatilor de peste nu sunt solzi desprinsi de pe acestia. La apasarea scurta cu degetul, pe burta pestelui, cand inceteaza apasare, pestele impreuna cu solzii revin imediat la forma initiala. Ochii pestelui sunt limpezi, cu irisul bine conturat, nu opaci/ albi (de parca respectivul peste ar avea cataracta). Branhiile pestelui sunt de un rosu aprins, nu vinetii. Cand se curata pestele, oasele nu se desprind din carne. Pestele miroase a proaspat, adica a peste, nu a mal, ierburi putrezite sau a „glogoaze” (cereale, faina de oase, etc.) cu care a fost hranit (in special pestele de crescatorie).
Ingrediente de trebuinta in reteta: trunchi de platica, lamaie, ulei de masline, unt proaspat, suc de rosii, ciuperci, verdeata (marar, patrunjel, busuioc), usturoi, piper boabe, foi de dafin, ardei iute.
In aceasta reteta se foloseste doar trunchiul pestelui, care a fost curatat de solzi si la interior. Pestele se spala in cateva ape reci si se lasa la scurs. La interior, pestele se sareaza si se pipereaza cu piper boabe, praspat macinat.
Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se pune un amestec de unt proaspat si ulei de masline. Se adauga boabe de piper, foi de dafin, catei de usturoi si fasii de ardei iute.
Se lasa sa se caleasca usturoiul si se scoate inainte de a deveni maroniu, pentru a nu da gust amar preparatului.
Truc culinar pentru a nu risca sa se arda usturoiul, dar si pentru a evita strambatul din nas al „simandicosilor” ! Cand tigaia este bine incinsa, se freaca cu un catel de usturoi si apoi se adauga amestecul de ulei de masline si unt proaspat.
Trunchiul de peste se prajeste la foc mare, pe ambele fete.
Daca trunchiul de peste este mare, acesta se poate cresta pana la os, folosind un cutit bine ascutit, fara a fi taiat pestele definitiv, in portii, dupa numarul de meseni.
Pentru intoarcerea pestelui se foloseste o paleta si un cleste de bucatarie, incercand pe cat se poate, sa nu se rupa trunchiul de peste si nici sa nu fie „frunzarit”. Dauneaza grav aspectului final al preparatului.
Exista cateva secrete la prajirea pestelui ! Pentru a nu se prinde pestele de tigaie, aceasta trebuie sa fie bine incinsa atunci cand se pune untul si uleiul de masline, amestecul de prajire trebuie sa fie bine incins atunci cand se pune pestele, pestele sa fie bine uscat (se tamponeaza cu hartie absorbanta sau se sterge cu o carpa uscata) atunci cand se adauga in tigaie pentru prajire.
Cat timp se prajeste pestele, dai o fuga la camara din balcon si cauti un borcan/ sticluta cu suc de rosii cum face sotia mea. Acest ingredient este cel mai folosit in bucataria familiei si concluzia nu poate fi decat una: toamna sa se prepare cantitati suficiente pentru tot neamul. A nu se uita si copii vor la ei in sacosa, cand pleaca de acasa pe la casele lor. Este de luat in seama si reteta de suc de rosii galbene cum face sotia mea.
Sucul de rosii se toarna in tagaie, sa se prelinga peste trunchiul de peste prajit. Se da in cateva clocote.
Pentru un gust deosebit, preparatul se stropeste cu vin alb, sec sau cu cateva picaturi de vin din orez.
In sosul de rosii se adauga felii de ciuperci proaspete, albe/ brune, taiate sau ciuperci oparite si congelate de cu toamna, din cele culese din padure. Se da in cateva clocote.
In sosul de rosii se poate adauga in loc de ciuperci sau impreuna cu acestea, fasii de praz, oparite in prealabil, in apa cu sare, 3-4 minute.
Verdeata tocata marunt se presara pe pestele gata pregatit.
Cat timp se pregateste pestele, se pune si de mamaliga. Daca se foloseste malai fin, special pentru mamaliga rapida, in apa fiarta cu sare, se adauga tot malaiul o data si se amesteca cu telul la inceput si apoi cu o lingura din lemn, cand mamaliga incepe sa se intareasca. Mamaliga poate fi pregatita mai moale sau mai tare, dupa gustul celui care o pregateste, dar care nu trebuie sa uite de preferintele mesenilor. Gurmanzii profesionisti nu vor refuza niciodata mamaliga la acest preparat, fie mamaliga mai moale sau mai tare, rece sau calda.
Preparatul se serveste cald. Poate fi servit cu o garnitua de orez sau chiar de piure de conopida/ pastarnac/ cartofi.
Un paharel cu vin alb, sec, rece, nu poate lipsi, pentru un festin deosebit.
Secretul pregatirii pestelui (in general) ! Pe langa alegerea pestelui, tigaia in care se pregateste pestele, conteaza. Cel mai bine este, sa se foloseasca o tigaie numai pentru peste. Astfel, preparatul din peste nu va avea niciodata gust de la alte prajeli anterioare si nici alte preparate nu vor avea un „falfait” de miros de peste. Oricat ai spala de bine tigaia de peste si indiferent de ce detergent ai folosit, cu greu poate sa dispara, in totalitate, mirosul de peste prajit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele este sanatate curata. Daca este pregatit cum se cuvine, pestele poate fi preferat oricaror alte bucate. De multe ori este chiar recomandat a fi consumat, pentru sanatatea trupului si a mintii. Poate si dezlegarea la peste in post, in anumite zile, are rosul ei crestinesc si nu numai.