Treci pe la macelarie, ochesti in galantar o bucata de spata de porc si rogi fata sa ti-o toace prin sita mare, la masina electrica de tocat carne. Poti sa ti-o toci singur acasa, dar ce rost are sa te obosesti, cand tocatul la macelarie este gratis. 😀
In drum spre casa, intri in piata si cumperi o bucata de praz, mai groasa, niste verdeata (marar si patrunjel) si o legatura de ceapa verde.
Cureti prazul de foile uscate. Din partea alba, mai groasa, a prazului, tai niste bucati de 7-8 cm lungime. Scoti tuburi, dintr-o singura foaie, prin impingere cu degetul. Se face cu grija, migala si multa rabdare (sic ! eu am omul meu, sotia, care face aceasta operatie), daca ai asa ceva. 🙁
Partea subtire si mai verde, a prazului, o tai fideluta, in strap (aha, nu stiti cum, adica in diagonala, cum ar zice profu de geometrie). 🙂
Carnea tocata se amesteca cu praz taiat fideluta, cu orez spalat ca sa mai iasa glutenul si daca vrei prefiert (nu este obligatoriu). Se amesteca si cu putina ceapa prajita si verdeata tocata fin. Se pune sare, piper, dupa gust. Nu este nicio greseala daca pui si un ou crud pe care il inglobezi in amestec – leaga mai bine tocatura.
Calesti niste ceapa si praz taiat fideluta, impreuna cu cateva firisoare de ardei gras (din cel congelat asta toamna).
Umpli tuburile de praz, cu amestecul de carne tocata, verdeata si orez. Asezi tuburile umplute, unele peste altele, in cratita, peste ceapa prajita. Deasupra torni niste suc de rosii, o ceasca de vin alb si o cescuta de tuica de pruna.
Fierbi totul, la foc potrivit, pe plita incinsa, cu capacul pus la cratita.
Te mai uiti din cand in cand, sub capacul cratitei, sa nu sece sau si mai rau sa se arda bunatatea de acolo. Daca este nevoie micsorezi focul sau adaugi putina apa si/sau vin.
Se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata presarata deasupra.
Merge un pahar de vin alb demisec. Nici muraturi in otet nu strica sa pui pe masa.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prazul este leguma reprezentativa a romanului. Nu stiu daca am copiat sau nu de la irlandezi, stindardul oltenesc. La Slatina, anual se tine festivalul prazului, undeva prin toamna. Este ziua in care nu se intra in oras, decat daca ai in mana un praz. 8)
Bine gatit sau crud, in loc de ceapa, prazul este o leguma gustoasa, plina de vitamine.