Cumperi din piata bureti iuti, albi sau galbiori (numai daca “oagarul” are hartie de la laboratorul pietei) sau culegi din padure (numai daca ii cunosti). Te uiti sa fie cruzi, sa nu aiba viermi.
Ii cureti si ii speli in multe ape (buretii albi se curata si de lamelele de pe spate, care sunt foarte iuti).
Ii pui la fiert in apa clocotita, cu putina sare, timp de 45 minute. Arunci apa fiarta, treci buretii printr-un jet de apa rece si ii lasi la scurs intr-o sita.
Tai buretii albi felii, iar pe cei galbeni ii lasi intregi (de regula, sunt mici), ii pui intr-un castron, adaugi usturoi verde, patrunjel si marar verde, tocate marunt. Pui sare, ulei, otet, dupa gust si omogenizezi bine.
Este o salata excelenta, langa o friptura de porc (cu o dunga de grasime), friptura de pui. Incearca cu mamaliga calda, este un deliciu sa moi in sosul de prajeala. Bei ce ai.
Uita de colesterol, de talie. Momentul de savoare conteaza.
Pofta buna !
Daca pui otet fiert (1 parte otet, 2 parti apa, sare, se da in 2-3 clocote) si bagi la borcane, inchise ermetic cu capac cu filet, salata tine si pentru iarna. Uleiul si verdeata le pui, cand desfaci borcanul. In borcan pui numai catei de usturoi. In borcan pui si piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar. Secretul este sa pui buretii in borcan, un cutit sub borcan si sa torni otetul fierbinte.
Nu uita de manusile de bucatarie si sa ai la indemana, pentru orice eventualitate, creme pentru arsuri temice.
BRAVO DOMN’LE !
E foarte tare, si retea si modul de expunere.
Eu cunost de la bunici modul asta de pastrare, dar chiar uitasem amanuntele. Foarte bine ca ati expus-o , sa stie toate lumea.
O salata santoasa, mai ales e foarte rar folosita, dar la masa de Craciun, la grasunul din mijlocul mesei, asta-i salata care poate face “surpriza serii”
Pofta buna tuturor !
Chiar aqm voi incerca multumesc sunt la inceputul carierei de bucatareasa si retete in plus nu strica .
Sunt in Spania de cativa ani si azi am gasit intamplator bureti iuti ca la noi in padurile romanesti. peste 20 kg am cules! abia astept sa le prepar in toate felurile! Tocanita este deja gata. Va multumesc