Peste proaspat prins, prajit ca la bunicu’

Cumperi de la pescarie peste proaspat (file sau intreg, de crap, caras, biban, platica, somn), bucati mai mari sau peste congelat (file de biban, cod, merluciu).

Il cureti, il speli, il portionezi si il lasi sa se scurga de apa. Pestele congelat, pana ajungi cu el acasa se decongeleaza, fiind file).

Incingi ulei (untura de porc) si unt intr-o tigaie adanca. Daca pui untura nu mai pui si unt. Cureti 2 catei de usturoi pe care ii prajesti, impreuna cu un varf de ardei iute, in unsoarea incinsa. Scoti usturoiul cand s-a rumenit (produce arsuri la stomac daca il mananci asa).

Pregatesti intr-un castron, malai amestecat cu sare, piper, boia dulce si boia iute. Omogenizezi bine amestecul.

Stergi pestele cu un prosop curat, apoi il dai prin malaiul pregatit anterior.

Prajesti pestele in unsoarea incinsa, la foc potrivit, pana se rumeneste usor pe ambele parti. Pestele nu trebuie prajit prea mult, pierde din savoare.

Pestele prajit se serveste fierbinte, cu jumatati de lamaie verde pusa alaturi si garnitura de cartofi prajiti (piure de cartofi sau piure de spanac/ dovlecei/ conopida/ brocoli).

Oltenii si moldovenii mananca cu mamaliga calda, fara garnitura, dar moaie in sosul unde s-a prajit pestele. Ce daca este vorba de colesterol, doar nu mananci in fiecare zi asa.

Mamaliga calda si pestele prajit, fara mujdei de usturoi verde, face reteta incompleta.

A nu se uita un vin alb demisec, semiracit (sa abureasca doar putin paharul).

Atentie ! Uleiul incins sare din tigaie si ajuns pe piele produce niste bubite rosii. Ulterior, daca nu dai cu vreun unguent pentru arsuri termice, se cojeste pielea.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*