Salata de cruditati – radacinoase fel de fel

Radacinoasele sunt legume care se gasesc proaspete, mai mereu, pe tarabele din piete si prin market-uri. Acestea se pastreaza de catre gospodine, pe timpul iernii, in nisip umed, pus in lazi de lemn sau de carton, depozitate in beciuri, povarne, camari, respectiv in depozite special amenajate, de catre producatori/ comercianti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: radacinoase, mere, portocale, lamai, sare grunjoasa, piper boabe, mustar dulce, ulei de masline.

Prepararea radacinoaselor (morcov, pastarnac, patrunjel, telina, gulie, ridiche neagra sau ridiche alba, sfecla rosie), sub forma de salate, in diverse amestecuri, constituie o sursa bogata, de vitamine.

Pentru ca sa dea bine in poze ! Orice asociere de radacinoase, doreste fiecare, este bine venita. O precizare este necesara: pentru a se pastra coloritul fiecareia dintre radacinoase/ fructe, utilizate, sfecla rosie este de evitat in amestecuri cu alte radacinoase sau de pus doar de farafastac (sac !), altfel salata va fi din pacate, toata, rosie (ca cea de mai jos), chiar daca gustul se va pastra, pentru fiecare leguma utilizata.      🙁

Pentru un gust special ! Asocierea in salate, cu mere golden, cu mere ionatane, mango, portocale, grefuri sau mandarine confera preparatului, delicatete, gust deosebit si miros sublim. Citricele se pot folosi curatate de coaja si feliate sau/ si sub forma de suc. O alta asociere cu radacinoase, care amplifica gustul, este de ciuperci albe, crude, cat mai mici, feliate subtire.      8)

O asociere mai ciudata ! In salatele de radacinoase se pot folosi ciuperci murate, in saramura. Cele de la cutie sunt chiar delicioase. Daca nu ai pus la borcane pentru iarna, le poti cumpara din market.       😛

Radacinoasele se curata de coaja si se spala cu apa rece. Se lasa la scurs.

Radacinoasele alese pentru salata, se dau pe razatoarea mare sau se utilizeaza blenderul vertical, cu tocator.

Legumele maruntite se amesteca intr-un castron, mai mare, sa fie loc suficient.        🙂

Se pregateste un dressing de baza, din ulei de masline, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale. Pentru omogenizare se foloseste telul sau o furculita.

Niste sofisticanii ! In dressing se poate adauga o lingurita de mustar dulce sau mustar picant. Se poate adauga maioneza, in special, la salata cu ciuperci. Pentru un gust mai intens se poate folosi otet balsamic sau otet de mere si miere, in loc de zeama de lamaie.

Salata de radacinoase se consuma ca atare sau poate fi alaturata la o friptura de porc, pregatita la gratar sau la cuptor.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu strica, daca in camara de la bloc (adica in dulapul din balconul inchis) puneti si niste radacinoase. Va scuteste de drumuri prin piata si de ceva cheltuieli suplimentare. Cum la bloc, nu prea este niciodata spatiu suficient pentru conserve, radacinoasele se pastreaza bine, invelite in ziare, puse in pungi din plastic, iar pungile in cutii de carton. Pentru a nu se strica legumele, pungile din plastic se gauresc cu furculita, prin gauri iesind umezeala, care nu se mai acumuleaza si condensul format, nu mai ingheata. Cand afara sunt sub -10 grade C, preventiv, se acopera cutiile de carton, cu niste haine vechi.

Un comentariu

  1. …grefuri? Ai vrut poate sa spui „grepuri”, tot e mai bine decat sa le zici „grefe” sau chiar „grefuturi”, cum fac alti „experti” ai limbii romane!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *