Spre surprinderea mea, am gasit la pescarie, scrumbie de Dunare, marinata si scrumbie sarata. Surpriza a fost totala, cand in galantar am descoperit pusa, mai intr-un colt si scrumbie proaspata. M-am uitat repede, prin raft si dupa scrumbie afumata, dar spre dezamagirea mea, nu era. 🙂 🙁
Sezonul de pescuit al scrumbiei de Dunare este prin aprilie – mai.
Lesne de inteles, am achizitionat din fiecare sortiment cate ceva. 😛
Greu de crezut ca au pescuit acuma scrumbie de Dunare. Precis era marfa confiscata de la braconieri. Or fi ramas, prin vreo cherhana, cateva cutii, „ascunse”, cu scrumbie marinata si scrumbie sarata, pentru „omenirea” unor fete simandicoase. Sau, probabil, protectia consumatorului a dat iama pe nepusa masa, intr-un control fulger, tocmai in cautarea unor delicatesuri, pentru uz personal sau pentru vreo nunta de protocol. 8)
Ingrediente de trebuinta in reteta: scrumbie de Dunare (marinata sau sarata), ceapa verde si ceapa uscata, usturoi verde (se gaseste prin coltul pietei, din cel rasarit acum, a doua oara), o bucatica de praz, verdeata (marar si patrunjel), oua de gaina, piper boabe, sare grunjoasa, ulei de masline, lamaie.
O reteta simpla, delicioasa, satioasa si rapid de preparat.
Scrumbia de Dunare, marinata, se curata de solzi si la interior. Pentru siguranta mesenilor, capul se arunca, pestele fiind deja, prea mult tinut in saramura sau in sare.
Numai pentru pofticiosii norocosi ! Daca pestii au fost prinsi in primavara, norocosii pot gasi niste „limbi” apreciabile, cu icre. Icrele fiind sarate pot fi pastrate, dupa curatirea de pielita protectoare, la frigider, intr-un borcan, cu ulei de floarea soarelui, deasupra.
Icrele pot fi frecate si imediat, cu ulei de floarea soarelui, sifon, zeama de lamaie si consumate, intinse pe o felie de paine neagra, proaspata.
Mare grija ! Icrele vor iesi foarte sarate, chiar dupa preparare. De preferat, icrele sarate sa se amestece cu niste icre proaspete, inainte de a fi frecate cu ulei. Amestecate si cu ceapa uscata si/ sau ceapa verde, tocata fin, din icrele frecate, mai dispare din saratura. Oricum, merge de minune, la o ceasca de tuica fiarta, ca tot a venit frigul. 😛
Pestele se fileteaza si se scot din fileuri, oasele, cu o penseta sau cu varful cutitului. Fileurile de peste se spala cu apa rece, in cateva jeturi si se gusta. 😀
Trucul gustarii ! Daca este prea sarata, scrumbia se tine in apa rece, cu o bucata de paine, cateva ore, pentru a se desara suficient, cat sa nu fie nevoie sa adaugi sare ulterior. 😀
Ceapa uscata si bucatica de praz (partea alba) se toaca solzisori. Ceapa verde si usturoiul verde se toaca mai mare. Verdeata se toaca marunt.
Secretul adaugarii prazului ! Prazul este dulceag si mai anuleaza (vorba vine) din gustul sarat al pestelui. 😛
Fileurile de scrumbie se portioneaza in felii de 1 cm grosime si 2-3 cm lungime.
Scrumbia feliata se amesteca cu ceapa, usturoiul si verdeata. Se picura ulei de masline si zeama de lamaie dupa gust. Se amesteca bine si se lasa la macerat la rece, 10 minute, in frigider, pentru a se amesteca gusturile si a se aromatiza salata.
Nu stai degeaba ! Pregatesti o maioneza din galbenus de ou de gaina, proaspat, cumparat de la tarani (nu te calici, chiar daca oul costa 0,8 lei 😕 ). Aspectul maionezei din galbenusul de ou, spre portocaliu, precum si gustul deosebit al maionezei sunt garantate. 😛
Maioneza din galbenus de ou, proaspat, se face simplu si rapid. Se bate galbenusul cu o furculita si se inglobeaza ulei de masline, amestecand cu furculita in continuu. Ulei se adauga cat inghite sau mai precis, cat de multa maioneza vrei sa faci. 😕
In maioneza se adauga piper boabe, proaspat macinat si zeama de lamaie, dupa gust. Nu se pune sare grunjoasa decat foarte putina, cateva granule, cat sa dea gust la maioneza. Are scrumbia destula sare. 😛
Vrei maioneza mai consistenta ? Un galbenus de ou fiert tare, faramitat si un galbenus de ou proaspat se amesteca cu o lingura de mustar si se freaca, cu furculita, ingloband ulei de masline. Se adauga zeama de lamaie si piper boabe, proaspat macinat.
Maioneza se amesteca cu ceapa, usturoiul si verdeturile. Albusul oului fiert se toaca marunt si se amesteca cu salata.
Salata se serveste cu paine prajita. Un pahar de vin alb, sec, rece, este de preferat. Nici un pahar de bere neagra nu strica buna dispozitie. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este sezonul bucatelor mai usoare, chiar al mancarurilor de post (de maine intram in postul Craciunului). Asta nu inseamnna ca noi, muritorii de rand, din cand in cand, nu o sa mai preparam si niste fripturi de porc (nu de altceva, dar sa nu uitam gustul pana la Craciun), caci vechea vorba, care zice ca cea mai buna leguma, este tot porcul, nu se poate uita.