Sora mea face aceasta salata cu andive. De cate ori am cumparat andive, au fost amare, motiv pentru care eu am pus salata verde in loc de andive.
Pieptul de pui se foloseste fiert sau facut la cuptor. Cum prin congelator pastrez de regula piept sau copane de gaina, din monstrul fiert si apoi pus la cuptor, am folosit piept de pui facut la cuptor si pastrat in congelator.
Dupa dezghetare, de seara pana dimineata, in frigider, pieptul de pasare gata preparat (gaina batrana, curcan, pui) se toaca marunt, la cutit.
Demn de retinut ! Nu arunca pielea crocanta a pasarii, chiar daca nutritionistul zice – pazea, face colesterolul mare. 🙁
Se toaca marunt o legatura de ceapa verde, 2-3 frunze tinere, de salata verde, o frunza mare de busuioc, patrunjel si marar verde. Daca nu aveti salata verde, se pot pune cateva firisoare de varza cruda (varza tocata marunt).
Se scot de pe samburi 5-6 masline negre si se toaca in feliute subtiri.
Din ultimele rezerve ale toamnei trecute, se scot 3 castraveti murati in otet. Se toaca marunt.
Nu uita ! Daca vrei ca salata sa nu-ti iasa apoasa, nu uita sa storci bine castravetii dupa ce i-ai tocat.
Desfaci o conserva de ciuperci taiate. Se gasesc in market, daca nu ai fost prevazator sa pui toamna trecuta la otet sau ai fost pornit sa termini toate borcanele pe care le-ai pregatit de cu toamna.
Prevederea este mama intelepciunii ! Nu uita sa speli ciupercile in saramura, inainte de a le stoarce bine si pe ele, in maini, nu de altceva dar sa nu fie numai castravetii storsi. 😛
Daca ai niste morcovi fierti, nu ezita sa-i tai si pe ei, marunt. Vor da gust bun salatei.
Prepari la iuteala o maioneza din 1-2 oua, dupa cat de mare a fost pieptul de pasare. Separi galbenusurile si le amesteci cu mixerul, intai la viteza mica si apoi, pe masura ce incorporezi ulei de masline, cresti si viteza la mixer. In maioneza poti sa pui o ingurita de mustar iute sau zeama de lamaie si sa mai dai o tura scurta, cu mixerul.
Atentie ! Nu uita sa opresti mixerul, dupa ce ai pus mustar. Nu de altceva, dar e mare pacat sa tai maioneza.
Nu risipi ! Doar nu o sa arunci albusul ramas de la oua. Il pastrezi pentru a doua zi dimineata, cand vei face o omleta.
Este indicat ! Nu uita sa pui in amestec un praf de sare grunjoasa si cateva firimituri de piper proaspat macinate.
Nu cred ca mai trebuia amintit sau poate ca da ! Uleiul de masline trebuie sa fie la temperatura camerei. Ouale sa fie proaspete si cumparate de la tarani sau oua ecologice (cum am vazut, mai nou, prin galantare, dar cum erau de 2 ori mai scumpe decat cele cumparate de la tarani, din piata, nu am fost curios sa le testez). 😀
Amesteci toate ingredientele de mai sus. Potrivesti dupa gust, de sare si piper, proaspat macinate, pentru un gust garantat.
Era sa uit ! O frunza de busuioc verde si cateva firisoare de gogosar in otet (ultimul gogosar ramas intr-un borcan) da fatada salatei. Gustul este nemaipomenit. Salata este satioasa si nu trebuie servita impreuna cu altceva, la cina. Gurmanzii adevarati nu pot renunta la o felie de paine prajita. Nu ar strica un pahar de vin alb sec, rece.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vedeti ce bine prinde un piept de pasare gata facut la cuptor, pastrat prin congelator ? Monstrul (o gaina batrana de vreo 3-4 Kg, cel putin) fiert si apoi bagat in cuptor isi arata roadele. Nimeni nu poate consuma 3-4 Kg de carne la o masa, poate halterofilii de la categoriile superioare sau practicantii de sumo. 😕 Faci pachetele din pieptul de gaina sau pulpele pasarii si le pui in congelator. Vei putea prepara la nevoie, repede, ceva frugal, dar gustos.
Interesanta retzeta dar mai mult mi-a placut modul de vorbire… Supertare superprietwnos… Citeam curioasa mai departe si mai departe… Brv pt reteta si pt modul prietenos in care ne-ai prezentat-o. Am incercat reteta gustoasa rau
O formă frumoasa de exprimare care dovedește plăcere la bucătărie